AUTO

Πριν το ταξίδι…


Το αυτοκίνητό σας χρειάζεται έναν τυπικό έλεγχο προτού ξεκινήσετε για το «τέλειο Σαββατοκύριακο».

Οι μετακινήσεις απελευθερώθηκαν από σήμερα και όλοι τις επόμενες ώρες/μέρες κάπου θα πάμε. Πριν ξεκινήσουμε όμως καλό είναι να κάνουμε ένα τεχνικό έλεγχο στο όχημά μας, το οποίο πιθανόν το προηγούμενο διάστημα ήταν ακινητοποιημένο, ή χρησιμοποιούνταν ελάχιστα. To σωστό είναι να πάμε στο συνεργείο για τεχνικό έλεγχο αλλά καταλαβαίνω όσους μπορεί να μην έχουν τόσο χρόνο ή ευελιξία.

Σημειώστε, όμως, πως πολλές φορές μια επίσκεψη σ’ ένα συνεργείο μπορεί να μας προφυλάξει από μια βλάβη που θα μας ταλαιπωρήσει αν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Χώρια που θα κοστίσει πολύ περισσότερα. Αν π.χ. υπάρχει αναμμένη κάποια προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό του αυτοκινήτου, αν ακούγεται κάποιος ασυνήθιστος θόρυβος στο ρελαντί, στο μανουβράρισμα ή στο ξεκίνημα, ή παρατηρείται κάποια διαρροή υγρού στο σημείο που ήταν σταθμευμένο το όχημα, τότε καλό είναι να μην αναβάλετε την επίσκεψη στο συνεργείο.

Αν τώρα δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά μπορείτε να προχωρήσετε σ’ έναν προσεκτικό οπτικό έλεγχο με σειρά προτεραιότητας αφού σταθμεύσουμε σε επίπεδο σημείο:

• Στάθμη λαδιού
• Στάθμη ψυκτικού
• Στάθμη υγρού φρένων
• Στάθμη δοχείου πλυστικού
• Ελαστικά πιέσεις, φθορά
• Υαλοκαθαριστήρες
• Μπαταρία (στάθμη υγρών)
• Φώτα πορείας, φρένων, φλας
• Ιμάντες, σωληνώσεις, διαρροές
• Λειτουργία όλων των ηλεκτρικών αντιστάσεων

Ιδιαίτερη μνεία χρήζει το σύστημα κλιματισμού. Είναι εξαιρετικά πιθανόν να χρειάζεται συμπλήρωση υγρών και είναι βέβαιο πως χρειάζεται καθαρισμό το φίλτρο του, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Μην το αμελείτε γιατί αποτελεί εστία μικροβίων και πηγή αλλεργιών.

Από σήμερα Παρασκευή (14/5) αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, και καταργούνται τα SMS μετακίνησης. Όμως το 300αρι παραμένει…

Απελευθέρωση των μετακινήσεων από σήμερα Παρασκευή 14/5, αλλά με τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε πλήρη εφαρμογή. Έτσι, από σήμερα μπορούν όλοι να ταξιδέψουν ελεύθερα, από νομό σε νομό, χωρίς άδειες και περιορισμούς, από τις 05.00 μέχρι και τις 00:30. Όμως αυτό μπορεί να γίνει, τηρώντας τα μέτρα προστασία εντός του οχήματος, ενώ ισχύει κανονικά το πρόστιμο για τη μη χρήση.

Έτσι λοιπόν, για την μετακίνηση με οχήματα, μπορούν να επιβαίνουν σε επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.) οχήματα, καθώς και στα Ε.Ι.Χ. οχήματα μέχρι δύο επιβάτες εκτός από τον οδηγό. Και αυτό φορώντας όλοι μάσκα. Ειδάλλως το πρόστιμο είναι 300€ στον κάθε επιβάτη.

Η υπέρβαση του συγκεκριμένου ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις που στο όχημα επιβαίνουν:

α) ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή
β) άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Διπλοκάμπινα και τύπου VAN

Επιτρέπεται μέχρι τρία άτομα πλέον του οδηγού, με χρήση μάσκας από όλους. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας είναι στα 300 ευρώ για όποιον δεν τη φορά μέσα στο όχημα, εφόσον οι επιβάτες δεν έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Σχετικά με τους βαθμούς συγγένειας ο νόμος ορίζει τα εξής:

Α’ βαθμού: γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά
Β’ βαθμού: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια,  γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια
Γ’ βαθμού: προ-παππούδες, προ-γιαγιάδες, δισέγγονα, ανίψια, θείοι, θείες

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ