• AUTO

    Οδηγούμε το νέο Volvo C40 Recharge (video)

    Volvo C40 Recharge

    Δυο Volvo C40 Recharge με φόντο την παραλία του Μαραθώνα


    Γνωρίσαμε επί ελληνικού εδάφους την κουπέ εκδοχή του XC 40. Το C40 είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

    Απ’ ότι κατάλαβα από τη χθεσινή πανελλήνια παρουσίαση του αμιγώς ηλεκτρικού Volvo C40 Recharge, στη Σουηδική εταιρεία έχουν αποφασίσει πως στο άμεσο μέλλον θα πουλάνε μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ήδη το 2021 τα μισά οχήματα που πούλησαν στην Ελλάδα ήταν εξηλεκτρισμένα. Επιπλέον η Volvo Hellas επενδύει στην αρτιότητα των υπηρεσιών after sales εκσυγχρονίζοντας τα συνεργεία της σε όλη τη χώρα. Πέρα από τον εξηλεκτρισμό στη Volvo προχωρούν σε επιλογές που συνάδουν με το μειωμένο ενεργειακό προφίλ και την οικολογική συνείδηση. Το Volvo C40 είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της εταιρείας που σχεδιάστηκε για ηλεκτρικό και το πρώτο χωρίς καθόλου δέρμα στο εσωτερικό του. Μάλιστα δε διστάζω να παραδεχτώ ότι ξεγελάστηκα χαϊδεύοντας το συνδυασμό δέρματος – αλκαντάρα στο δεξί κάθισμα. Ήμουν σίγουρος για τα υλικά έμαθα ότι πρόκειται για πλαστικό ειδικά επεξεργασμένο. Είναι αλήθεια πως ένιωσα κάπως άβολα φορώντας δερμάτινο μπουφάν.

    Volvo C40 Recharge

    Στη Volvo θέλοντας να σηματοδοτήσουν την τεράστια αλλαγή που συντελείται με τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης δανείστηκαν για λίγο το διάσημο πίνακα της Αναγέννησης «Ο γάμος των Αρνολφίνι». Απεικονίζει τον Ιταλό έμπορο Τζιοβάνι Αρνολφίνι και τη γυναίκα του στο σπίτι τους στην Μπριζ. Φιλοτεχνήθηκε το 1434 από τον Γιαν φαν Έϊκ και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Πλέον υπάρχει και μια εκδοχή του όπου η Τζοβάνα Τσενάμι κρατά στα χέρια της ένα καλώδιο φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

    Volvo C40 Recharge

    Τώρα δεν ξέρω αν η Volvo νοσταλγεί συνολικά αυτή την εποχή ή απλά θέλει να σηματοδοτήσει την ανάγκη για κλιματικά ουδέτερη δραστηριότητα πάντως η εταιρεία αλλάζει. Όλοι έχουμε συνδέσει τη μάρκα με την ενεργητική και παθητική ασφάλεια, οι ίδιο λένε πως πλέον εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η βιωσιμότητα». Θέλουν λοιπόν να μειώσουν το συνολικό ανθρακικό τους αποτύπωμα κατά 40% ως το 2025 (ξεκινώντας από το 2018). Φιλόδοξος στόχος που αναπόφευκτα θα μετακυλήσει μέρος του κόστους στο τελικό προϊόν. Αν με ρωτάτε βέβαια ως καταναλωτή κατά πόσο προτίθεμαι να πληρώσω παραπάνω για να αγοράσω ένα προϊόν που κατασκευάζεται με σεβασμό προς το περιβάλλον η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι».

    Εξ ου και η επιλογή της Farmamoo στο Διόνυσο Αττικής για την παρουσίαση. Πρόκειται για μια σύγχρονη αγροικία που θυμίζει άλλες εποχές με πολλά κατοικίδια και καλλιέργειες. Τότε που οι άνθρωποι ζούσαν ανθρώπινα. Εμείς βρεθήκαμε εκεί με το ηλεκτρικό C40 Recharge. Φέρει τα ίδια μέρη με το ηλεκτρικό XC40 ήτοι 408PS, AWD και δυο ηλεκτροκινητήρες έναν σε κάθε άξονα. Όλο το πάτωμα είναι μπαταρία, χωρητικότητας 78kWh, η οποία μπορεί να φορτιστεί έως το 80% σε περίπου 40 λεπτά. Η εκτιμώμενη αυτονομία του αυτοκινήτου είναι γύρω στα 420 km, τιμή που θα βελτιώνεται όσο γίνονται ασύρματες αναβαθμίσεις στο λογισμικό.

    Volvo C40 Recharge

    Το C40 Recharge διαθέτει μια κομψή σχεδιαστική φόρμα. Βασισμένο στην πλατφόρμα CMA, είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Volvo που σχεδιάστηκε αποκλειστικά ως αμιγώς ηλεκτρικό. Το πίσω μέρος του C40 Recharge διαθέτει μία εντυπωσιακή σχεδίαση με χαμηλή γραμμή οροφής, ενώ η εμπρός σχεδίαση λανσάρει ένα νέο πρόσωπο για τα ηλεκτρικά Volvo και περιλαμβάνει προβολείς με state-of-the-art τεχνολογία pixel.

    Volvo C40 Recharge

    Στο εσωτερικό, το C40 Recharge παρέχει στους πελάτες την υψηλή θέση οδήγησης που προτιμούν οι περισσότεροι οδηγοί Volvo, ενώ στο διάκοσμο και στα χρώματα υπάρχει μία σειρά επιλογών που είναι αποκλειστικές για το συγκεκριμένο μοντέλο. Το σύστημα infotainment εξελιγμένο σε συνεργασία με την Google, βασίζεται σε λειτουργικό σύστημα Android. Προσφέρει στους καταναλωτές εφαρμογές Google και ενσωματωμένες υπηρεσίες όπως το Google Maps, το Google Assistant και το Google Play Store.

    Volvo C40 Recharge

    Το αμιγώς ηλεκτρικό C40 Recharge θα είναι διαθέσιμο μόνο online. Σύμφωνα με τη φιλοδοξία της για τη μείωση της πολυπλοκότητας στη διάθεση των μοντέλων της και την παροχή ελκυστικά προ-διαμορφωμένων εκδόσεων, η Volvo Cars έχει απλοποιήσει δραστικά τον τρόπο που διατίθεται το C40 Recharge. Όταν οι πελάτες παίρνουν ένα νέο C40 Recharge, το αυτοκίνητο θα συνοδεύεται από ένα έξυπνο πακέτο παροχών, που περιλαμβάνει στοιχεία όπως η συντήρηση, η εγγύηση, η οδική βοήθεια, καθώς και επιλογές για την οικιακή φόρτιση, αλλά και ασφάλιση.

    Volvo C40 Recharge

    Αξίζει να τονιστεί πως η κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσε αύξηση 221% το 2021 στην Ελλάδα σε σχέση με το 2020. Αντίστοιχα η κατηγορία των plug in hybrid ανέβηκε κατά 230% το ίδιο διάστημα. Σε απόλυτους αριθμούς ακόμη οι κατηγορίες αυτές είναι χαμηλά, η δυναμική τους όμως είναι πολύ μεγάλη.

    Volvo C40 Recharge

    Το C40 Recharge διατίθεται ήδη στη χώρα μας με τιμές που ξεκινούν από τις 62χιλ. ευρώ για την πολύ πλούσια έκδοση Launch Edition. Αυτή έχει στάνταρ σταθερή γυάλινη οροφή, διπλή πίσω αεροτομή, ζάντες 20 ιντσών και τεχνολογία pixel led. Τα φώτα αυτά προσφέρουν βελτιωμένη ορατότητα χωρίς να θαμπώνουν διερχόμενους οδηγούς (ξεκούραστο λευκό φως). Κάθε προβολέας διαθέτει 84 Pixel. Η ενεργοποίηση / απενεργοποίηση γίνεται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Το σύστημα μπορεί να εφαρμόσει σκίαση σε έως 5 ταυτόχρονα αυτοκίνητα στο δρόμο (στο ίδιο ή / και αντίθετο ρεύμα). Η κατεύθυνση του φωτός ακολουθεί την κατεύθυνση της πορείας και του τιμονιού. Από τον Ιούλιο θα υπάρχει και δικίνητη έκδοση C40 απόδοσης 231PS με τιμή που ξεκινά από τις 51.000 ευρώ.

    Volvo C40 Recharge

    Οδηγώντας το C40 με τα 408PS προλάβαμε να διαπιστώσουμε την εξαιρετικά απλή λειτουργία του συστήματος Infotainment, την αμεσότητα στην επιτάχυνση αλλά και την αβίαστη αίσθηση κύλισης που διαθέτει όντας ηλεκτρικό. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα με την αναλυτική δοκιμή. Στο περιθώριο της παρουσίασης είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την αντίστοιχη δικίνητη έκδοση του XC40 που είναι πιο ισορροπημένη. Αν επέλεγα το ηλεκτρικό XC40 σίγουρα θα πήγαινα στην επαρκή έκδοση των 231PS και όχι στην υπερβολική των 408PS. Η τιμή του ηλεκτρικού XC40 με 231 PS ξεκινά από 46.000 ευρώ ενώ η ΛΤΠΦ είναι στα 37.300 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Volvo και Google επεκτείνουν τη συνεργασία τους!

    Η Άννα Ντουντουνάκη, οδηγεί Nissan Qashqai!

    Η Opel εξηλεκτρίζεται πλήρως!



    ΣΧΟΛΙΑ