• AUTO

    Οδηγούμε την BMW 330e: Πάει και δεν καίει! (pics, video + test drive)

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Εξαιρώντας ειδικές κατασκευές και οχήματα περιορισμένης παραγωγής, δεν έχω οδηγήσει όχημα με θερμικό κινητήρα το οποίο είναι πραγματικά γρήγορο και καταναλώνει ελάχιστα.

    Για να οριοθετήσω το γρήγορο, τα αυτοκίνητα με αναλογία κάτω από 10 kg/PS αρχίζουν να έχουν οδηγικό ενδιαφέρον και κάτω από 6 kg/PS είναι πραγματικά γρήγορα.

    Κάτω από 4 kg/PS είναι η κατηγορία «ποιος αντέχει στο γκάζι πάνω από 20sec». Όσον αφορά στην κατανάλωση, πραγματικά οικονομικά θεωρώ τα οχήματα που καταναλώνουν κάτω από 5 ευρώ στα 100km. H 330e με αναλογία 6kg/PS έκαψε 3lt/100km τιμή αδιανόητη για το χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

    Η 330e sedan φορά δίλιτρο θερμικό κινητήρα απόδοσης 184PS και έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 113PS. Ο ηλεκτροκινητήρας εμπεριέχεται στο περίβλημα του αυτόματου (8σχέσεων) κιβωτίου ταχυτήτων. Η μπαταρία βρίσκεται κάτω από τα πίσω καθίσματα και το τεπόζιτο πάνω στο πίσω άξονα.

    Συνδυαστικά η απόδοση φτάνει τα 292 PS αλλά το σημαντικότερο είναι η ροπή των +30kgm που κυριαρχεί σε κάθε άγγιγμα ή πάτημα του γκαζιού. Η ιπποδύναμη είναι 252PS στo πρόγραμμα Hybrid, αλλά ανεβαίνει για 10sec στα 292PS στο Sport mode στην επιλογή Xtraboost.

    Η τελευταία γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive προσφέρει αυξημένη απόδοση και ηλεκτρική αυτονομία τουλάχιστον 40km όπως διαπιστώσαμε στη δοκιμή.

    Παραδέχομαι ότι συμπεριφέρθηκα πολλές φορές σαν ανώριμο αγόρι με το Xtraboost και ακόμη έχω ένα πιάσιμο στο σβέρκο που μου θυμίζει την πίεση της επιτάχυνσης που σε ωθεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Αντίστοιχα πολλές ήταν και οι φορές που είδα το θερμικό κινητήρα σβηστό, η απόλαυση της αθόρυβης ηλεκτρικής μετακίνησης στο κέντρο της πόλης δε συγκρίνεται ούτε με την άνεση 750 V12 (σ.σ: έχω την ηλικία να θυμάμαι τέτοιες εκδόσεις).

    Το αυτοκίνητο δοκιμής μας διέθετε το πακέτο M Sport με τη ρυθμιζόμενη ανάρτηση Adaptive M, συμπεριλαμβανομένου του σπορ συστήματος διεύθυνσης Variable Sports Steering και του σπορ συστήματος πέδησης M.

    Με συγκίνησε ιδιαίτερα το πάχος της στεφάνης του τιμονιού, ιδανικό για να ενεργοποιεί όλες τις νευρικές απολήξεις της παλάμης και ο εκπληκτικός συνδυασμός δέρμα, αλκαντάρα στα μπάκετ καθίσματα. Είχα την ευκαιρία να οδηγήσω την BMW 330e (σ.σ: η δοκιμή έγινε πριν τον περιορισμό κυκλοφορίας), σε κάθε είδους δρόμο. Εντός πόλης η άνεση της, χάρη στη ρυθμιζόμενη ανάρτηση και την ακαμψία του πλαισίου είναι κορυφαία.

    Στον αυτοκινητόδρομο ταξιδεύει πιο άνετα απ’ ότι θα περίμενε κανείς, η σημερινή 3αρα δεν υστερεί από την αντίστοιχη 5αρα. Το adaptive cruise control με ημιαυτόνομη οδήγηση μειώνει σημαντικά το φόρτο εργασίας του οδηγού, αυξάνοντας τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας.

    Σε δρόμο με στροφές με την ανάρτηση στο sport και το xtraboost στο κόλπο γίνεται μεγάλο γλέντι. Η 330e είναι ο ορισμός του GT, ένα αυτοκίνητο εντυπωσιακά γρήγορο, με πολύ καλή είσοδο στην στροφή, ισορροπημένες αντιδράσεις και εξαιρετικά εύκολο, διασκεδαστικό κοντρόλ όταν γλιστρήσει το πίσω μέρος (σ.σ: όχι δεν κάνει πάντες στο electric).

    H πληροφορία που φτάνει στο τιμόνι, η απόκριση του γκαζιού, η ακριβέστατη αλλαγή πορείας, η ενδοτικότητα της ανάρτησης είναι αρωγοί του οδηγού στη μάχη με το χρονόμετρο. Με συγχωρείται παρασύρθηκα, παραλίγο να ξεχάσω πως στο δρόμο κινούμαστε πάντοτε με ασφάλεια και ποτέ γρήγορα. Με ξεμυάλισε η γερμανίδα. Αν πρέπει να γκρινιάξω για κάτι θα πω για την αίσθηση του φρένου καθώς αυτή αλλοιώνεται από την ανάκτηση ενέργειας. Αλλά το συνηθίζεις εύκολα καθώς δεν επηρεάζει καθόλου την απόδοση.

    Αυτή είναι λοιπόν η BMW 330e ένα αυτοκίνητο με διττό χαρακτήρα. Πιστή, εξαιρετική σύζυγος στην καθημερινότητα κυριλέ και οικονόμα, πυρωμένη νύμφη όταν το ζητήσεις. Με τα κίνητρα που έχουν δοθεί για εταιρικά αυτοκίνητα που ρυπαίνουν κάτω από 50gr CO2 /km την λες και ευκαιρία. Ναι μας ενθουσίασε, όχι δεν έχει ανταγωνισμό!

    Μπαταρία ιόντων λιθίου υψηλής τάσης (354V) με υπερσύγχρονη τεχνολογία κυψελών με 12,0 kWh και χωρητικότητα 34 Ah. Σε σχέση με το μέγεθος και το βάρος της, η μπαταρία υψηλής τάσης έχει μεγάλη ενεργειακή πυκνότητα. Η μπαταρία φορτίζεται με ιδιαίτερα αποδοτικό τρόπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με ανάκτηση ενέργειας μέσω πέδησης. Επιπλέον, φορτίζεται σε συμβατικές οικιακές πρίζες, ρησιμοποιώντας το στάνταρ καλώδιο φόρτισης. Όντας άδεια η μπαταρία μπορεί να απορροφήσει το 80% της συνολικής χωρητικότητάς της μέσα σε 4,2 ώρες. Για πλήρη επαναφόρτιση χρειάζονται περίπου 5,7 ώρες.

     

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA BMW 330e

    Κινητήρας: 1998 cc
    Ισχύς: 292 PS/ 5000 rpm
    Ροπή: 30,6 kgm/1.350 – 4000 rpm
    Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
    Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5,9 sec
    Τελική ταχύτητα: 230 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 3,2 l/100 km (δοκιμής)
    Εκπομπές CO2: 43 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
    Βάρος: 1740 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.709/1.827/1.444 mm
    Μεταξόνιο: 2.851 mm
    Χώρος αποσκευών: 375lt
    Τιμή: από 52.650 ευρώ (λιανική τιμή προ φόρων 37.500)

    Ο στάνταρ εξοπλισμός των plug-in υβριδικών μοντέλων της BMW Σειράς 3 περιλαμβάνει έναν αυτόματο αντιθαμβωτικό μεσαίο καθρέπτη και Park Distance Control με αισθητήρες στο εμπρός και πίσω τμήμα του οχήματος. Το BMW Live Cockpit ConnectedDrive, που περιλαμβάνει τον έξυπνο προσωπικό βοηθό BMW Intelligent Personal Assistant επιπλέον ενός συστήματος πλοήγησης, Remote Services, προεγκατάσταση Apple CarPlay και Service Connected Music, αποτελεί στάνταρ εξοπλισμό των plug-in υβριδικών / ηλεκτρικών μοντέλων. Εναλλακτικά, αντί της βασικής έκδοσης, διατίθενται και ως Sport Line, Luxury Line ή M Sport



    ΣΧΟΛΙΑ