• AUTO

    O Κεν ήταν πιο τυχερός από το Μίκαελ!

    Κεν Μπλοκ

    Κεν Μπλοκ


    Η απώλεια μιας σπουδαίας προσωπικότητας έστρεψε ξανά το βλέμμα στην καρδιά του σπορ το ασίγαστο, αλόγιστο πάθος για ταχύτητα.

    Με θέλγουν οι άνθρωποι που παθιάζονται, δε θα ξεχάσω ποτέ την ατάκα του Καρλ Λιούις σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για τους 4 Τροχούς το 2004: «Το πιο ακραίο πράγμα που έχω συναντήσει στη ζωή μου είναι άνθρωποι που συμβιβάστηκαν για να μην προσπαθήσουν».

    Ο Κεν Μπλοκ αναμφισβήτητα δεν είχε την ταχύτητα. Δεν ήταν μεταξύ των κορυφαίων του σπορ, προσπάθησε πολλές φορές χωρίς επιτυχία να διακριθεί στις ειδικές διαδρομές. Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ, δεν ήταν του σωρού, ούτε μέτριος αλλά δεν ήταν και ανάμεσα στους κορυφαίους όπως π.χ. το ίνδαλμά του ο αείμνηστος Κόλιν Μακρέι. Δεν είχε την ταχύτητα αλλά είχε την τρέλα και την φαντασία ο Κεν Μπλοκ. Αυτό τον έκανε μοναδικό.

    Ήταν αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος performer όλων των εποχών στο motorsport. Με τα βίντεο του σύστησε το άθλημα σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται την αξία που έχει η διαφορά ενός δευτερολέπτου σε μια ειδική 30km ή ενός δεκάτου σ’ ένα γύρο 7km. «Αν δε φοβάσαι λίγο, δεν πας αρκετά γρήγορα» είπε σε συνέντευξη του στον Πάνο Σεϊτανίδη, που δημοσιοποιήθηκε στο CAR.

    Δεν ξέρω αν φοβόταν ο Μπλοκ, αυτό που ξέρω ήταν η ηλικία του, 55 ετών. Το πρόβλημα προκύπτει όταν η γήρανση του σώματος δεν συμβαδίζει με την ωρίμανση του μυαλού. Όταν το μυαλό παραμένει σε mode Σουμάχερ ή Μπλοκ ενόσω τα αισθητήρια όργανα και οι νευρικές απολήξεις εκφυλίζονται από τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, προκύπτει ασυνέχεια.

    Με την κόρη του σε αγώνα καρτ. Η Τζίνα είναι σήμερα αναβάτης σε αγώνες ιππασίας. - O Κεν ήταν πιο τυχερός από το Μίκαελ!
    Με την κόρη του σε αγώνα καρτ. Η Τζίνα είναι σήμερα αναβάτης σε αγώνες ιππασίας.

    Ο άτυχος Μίκαελ Σουμάχερ όταν εγκατέλειψε για πρώτη φορά την ενεργό δράση το 2006 έκανε ότι περνούσε από το μυαλό του αναζητώντας την δόση του σε ταχύτητα. Έπεσε με τη μηχανή τραυματίστηκε, κινδύνεψε, έγιναν διάφορα. Επέστρεψε στη F1, το 2010 αλλά πλέον στα 42 του δεν ήταν ο ίδιος. Ο χρόνος και οι καταπονήσεις δεκαετιών είχαν αφήσει σημάδια. Πήρε ένα βάθρο έκανε κάποιες εμφανίσεις, αλλά εμφανώς δεν μπορούσε.

    Το 2012 στη Σιγκαπούρη στην επανεκκίνηση έπεσε πίσω από το Βερν γιατί η περιφερειακή του όραση είχε εξασθενίσει. Συνειδητοποιώντας το, αποχώρησε ξανά αλλά συνέχισε να ζητά τη δόση του σε ταχύτητα και μοιραία προκάλεσε ανήκεστο βλάβη στον εαυτό του, κάνοντας σκι. Έχω δει πολλά βίντεο τα προηγούμενα χρόνια από τα παιχνίδια με snowmobile και buggy του Μπλοκ, των φίλων και της οικογένειάς του στα παγωμένα λιβάδια της Γιούτα όπου βρίσκεται το σπίτι του.

    Προς Θεού δεν περιμένει κανείς από τον Κεν Μπλοκ να διαβάζει εφημερίδα μπροστά στο τζάκι. Πρόβλημα είναι όταν στα 55 σου επιχειρείς τα ίδια ή και χειρότερα μ΄ αυτά που έκανες στα 25 ή στα 35.

    Κάρλος Σάινθ - O Κεν ήταν πιο τυχερός από το Μίκαελ!
    Κάρλος Σάινθ

    Όπως δεν μπορεί ο ποδοσφαιριστής, ο δρομέας, ο κολυμβητής, ο μπασκεμπολίστας ή ο μαραθωνοδρόμος έτσι δεν μπορεί και ο οδηγός αγώνων. Μη σας μπερδεύουν αγώνες αντοχής τύπου Ντακάρ όπου πρωταγωνιστεί ο 60χρονος Κάρλος Σάινθ εκεί παίζει ρόλο η εμπειρία δεν είναι ζητούμενο η απόλυτη ταχύτητα.

    Ο Σάινθ επουδενί μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό ενός αγώνα WRC.  Δεν έχει την όραση, την οξύνεια, τα αντανακλαστικά, την εκρηκτικότητα, την ταχυδύναμη. Ο Μπλοκ έχασε τη ζωή του χτες 3/1 την ημέρα γενεθλίων του Μ.Σουμάχερ

    O Γερμανός πρωταθλητής βασανίζεται και βασανίζει 9 χρόνια τώρα. Υπό αυτό το πρίσμα ο Μπλοκ που έφυγε καβάλα στο άλογο, υπήρξε πιο τυχερός από τον συνομήλικό του Μίκαελ. Βγαίνοντας από το ασφαλές περιβάλλον της πίστας ή της οριοθετημένης διαδρομής οι κίνδυνοι που καραδοκούν είναι διαφορετικοί ακόμη και για ανθρώπους που η ασφάλεια είναι μέρος της κουλτούρας τους.

    Λίγο η αυτοπεποίθηση λίγο η ικανότητα, λίγο η υπερβολική σιγουριά, λίγο ο μύθος, δε θέλει πολύ για να γίνει το κακό. Ο θάνατος δε ρωτά πως σε λένε, πόσοι σε θαυμάζουν ή πόσες φορές έχεις κερδίσει. Ο θάνατος δε ρωτά.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκοτώθηκε σε δυστύχημα ο Κεν Μπλοκ!

    Στο Μαίναλο με τη νέα BMW X1!



    ΣΧΟΛΙΑ