• AUTO

    O Φέτελ φεύγει λόγω Λεκλέρκ

    • Του Τάκη Πουρναράκη


    Δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή ανακοίνωση της Ferrari ότι φεύγει ο Φέτελ στο τέλος της σεζόν.

    Έχω πει, γράψει από τα Χριστούγεννα του 2018 ότι ο Φέτελ θα φύγει από τη Ferrari γιατί δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό του Λεκλέρκ. Ο νεαρός Μονεγάσκος είναι ένα μοναδικό οδηγικό ταλέντο και ο 4ακις παγκόσμιος πρωταθλητής τα βρήκε σκούρα απέναντί του. Τόσο σε απόλυτη ταχύτητα όσο και σε ρυθμό αγώνα. Βέβαια αυτό είχε ξανασυμβεί και το 2014 όταν ο Φέτελ τα βρήκε δύσκολα με τον Ρικιάρντο. Ως αποτέλεσμα τότε είχε φύγει από τη Red Bull την ομάδα που του έδωσε 4 τίτλους από το 2010 – 2013.

    Γράφονται πολλά για συμβόλαιο, χρήματα διαπραγματεύσεις. Δεν τα βρήκαν γιατί η Ferrari αρνήθηκε να του δώσει ρόλο Νο 1 οδηγού. Εξού και ο Ματίας Μπινότο στην επίσημη ανακοίνωση της Ferrari, κάνει λόγο για απόφαση που πάρθηκε για το καλό και των δυο πλευρών. Ούτως ή άλλως από την ανακοίνωση της ανανέωσης του συμβολαίου του Λεκλέρκ πριν τις γιορτές ήταν ξεκάθαρο που πάει η δουλειά. O νεαρός Μονεγάσκος έχει συμβόλαιο ως το τέλος του 2024.

     

    O Φέτελ δεν άντεξε να έρχεται 2 ος πίσω από το Λεκλέρκ

    Για μένα οι τίτλοι τέλους στη σχέση Ferrari – Φέτελ έπεσαν μαζί με την καρό σημαία στη Μόντσα. Εκεί που ο Λεκλέρκ πήρε τη 2η συνεχή του νίκη για τη Ferrari, αλλά κυρίως τη νίκη εντός έδρας. Τίποτα δεν προμήνυε το 2015 με τον ερχομό του Φέτελ στη Ferrari, τέτοιο άδοξο τέλος. Ο Γερμανός οδηγός δεν κατάφερε να πάρει τίτλο με την κόκκινη ομάδα. Πήρε 14 νίκες με τους κόκκινους από το 2015 έως σήμερα και φεύγει άδοξα, ακριβώς όπως έφυγε και από τη Red Bull το 2014.

    Πολλοί στέκονται στα οδηγικά λάθη, αλλά ποιος δεν κάνει; Προσωπικά θεωρώ ότι το πρόβλημα του Φέτελ είναι πως χόρτασε. Παραμένει τεράστιος οδηγός, εξαιρετικό ταλέντο με αξιοθαύμαστη εργατικότητα. Αλλά σοβαρά τώρα, με 9ψηφια ποσά στους τραπεζικούς σου λογαριασμούς, παιδιά, οικογένεια και όλη τη ζωή μπροστά, σοβαρά τώρα πόση διάθεση να έχεις για εξουθενωτική πίεση και ανταγωνισμό σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος; Στα 33 του ο Φέτελ έχει όλες τις επιλογές.

    Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Λεκλέρκ θα είναι ο οδηγός που θα φέρει τον τίτλο στο Μαρανέλο, έναν τίτλο που λείπει από το 2007 όταν πήρε το πρωτάθλημα ο Ράικονεν. Μιας και τον ανέφερα, είναι περίεργη η φετινή χρονιά οπότε δε θα με εκπλήξει αν δω τον Iceman να ξαναφορά τη κόκκινη φόρμα σε μερικούς αγώνες.

    Ως αντικαταστάτη του Φέτελ βλέπω κάποιον με καταγωγή εκτός Ευρώπης, ώρα Ρικιάρντο. Θα μου κάνει εντύπωση αν μείνει ο Φέτελ στη F1: «Τους τελευταίους μήνες επαναπροσδιόρισα τις πραγματικές μου προτεραιότητες στη ζωή. Χρειάζομαι χρόνο για να δω τι έχει πραγματική αξία για μένα στο μέλλον. Θέλω να κλείσω τη συνεργασία μου με τη Ferrari, με ευχάριστες στιγμές».

    Από την πλευρά του ο Λεκλέρκ τίμησε τον Φέτελ: «Ήταν μεγάλη τιμή για μένα ότι βρισκόμαστε στην ίδια ομάδα. Είχαμε κάποιες στιγμές έντασης στην πίστα. Μερικές πολύ καλές και μερικές που δεν τελείωσαν όπως θέλαμε, αλλά πάντα υπήρχε αλληλοσεβασμός, έστω κι αν οι απέξω δεν το εκλάμβαναν έτσι. Ποτέ δεν έμαθα τόσα πολλά όσο με εσένα στην ίδια ομάδα. Σ’ ευχαριστώ για όλα».

    Χωρίς κανένα δισταγμό από το 1990 που παρακολουθώ από κοντά τη F1 έως σήμερα ο Φέτελ ανήκει στο ΤΟΡ 8. Εκεί που όσο κι αν διαφωνείτε μαζί μου, βρίσκονται σίγουρα επίσης οι Σένα, Προστ, Σουμάχερ, Χάκινεν, Χάμιλτον, Ράικονεν, Αλόνσο.



    ΣΧΟΛΙΑ