• AUTO

    Mitsubishi L200: Το χρώμα του χειμώνα είναι λευκό (pics+video)

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Κακά τα ψέματα, πρόκειται για το νέο Pajero με καρότσα.

    Το Mitsubishi L200 δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει ούτε σε πολυτέλεια, ούτε σε ικανότητα κίνησης off road από το θρυλικό μοντέλο της μάρκας που έγραψε ιστορία στους αγώνες αντοχής.

    Οι μηχανικοί της εταιρείας αξιοποίησαν όλη τη γνώση που αποκόμισαν στις ειδικές διαδρομές και έφτιαξαν μια ανάρτηση ισοπεδωτική. Τη συνδυάζουν μάλιστα με την πιο αποτελεσματική τετρακίνηση που έφτιαξαν ποτέ την Super Select 4WD-II.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν χρειάζονται όλα αυτά στους αγρότες; Γιατί μπορεί μερικά ανώριμα αγόρια όπως ο γράφων, να βλέπουμε ένα ελαφρύ φορτηγό όπως το L200 σα μεγάλο Polaris, αλλά βασικός του προορισμός είναι οι αγροτικές εργασίες.


    Η απάντηση έρχεται από τις νόρμες της Ε.Ε. που απαιτεί σήμερα μέσο όρο εκπομπών CO2 120gr/km στα ταξινομημένα οχήματα, από το 2021 πιθανότατα, το όριο θα πάει στα 95gr/km. Τα pick up όπως το L200 ταξινομούνται στην κατηγορία των επαγγελματικών οπότε δεν επηρεάζουν το μέσο όρο. Αν θες Pajero λοιπόν, πάρε L200.

    Δυστυχώς στη χώρα μας το L200 και τα άλλα pick up μπορούν ν’ αγοραστούν μόνο από επαγγελματίες ή όσους δηλώνουν αγροτικό εισόδημα, έχουν δε σταθερά τέλη κυκλοφορίας στα 105 ευρώ.


    Συμπληρώσαμε πίσω από το τιμόνι του L200 πάνω από 1500km τις μέρες των γιορτών. Ταξιδέψαμε σε αυτοκινητόδρομο, κινηθήκαμε σε επαρχιακό δρόμο, σε ήπιο χωματόδρομο, πατήσαμε χιόνι, βγήκαμε ακόμη και εκτός δρόμου στα οροπέδια του Μαινάλου. Στο ταξίδι, το L200 δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με ένα SUV.

    Δερμάτινο σαλόνι, αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων, paddles πίσω από το τιμόνι, οθόνη πολυμέσων 7 ιντσών, διατηρητής ταχύτητας (cruise control). Η αεροδυναμική του είναι μελετημένη και σε ταχύτητες σύννομες δεν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε φορτηγό αλλά σε πολυτελές SUV.

    Σε επαρχιακό δρόμο με στροφές, εάν έχεις την κίνηση μόνο πίσω (2Η) χρειάζεται λίγη προσοχή, δεν οδηγείς EVO. Αν επιλέξεις από τον εύχρηστο περιστροφικό διακόπτη 4κίνηση (4Η ακόμη κι αν κινείσαι μέχρι 100km/h) το κράτημα αλλάζει και μπορείς να είσαι πιο επιθετικός (αναίτια, δε φτιάχτηκε γι’ αυτό).

    Το L200 με φόντο τα μοναστήρια του Μυστρά.

    Τα φώτα full LED που φωτίζουν στα 300m είναι σημαντική υπόθεση για να αποφεύγεις τα αγριογούρουνα. Η υψηλή θέση τους βοηθά επίσης τη διέλευση από νερό και προστατεύει τις μονάδες φώτων από ζημιές.


    Όπως τα συμπαθέστατα σκυλιά χάσκι έτσι και το L200 λατρεύει το απάτητο χιόνι. Για να βρούμε χρειάστηκε ν’ ανέβουμε στα υψίπεδα του Μαινάλου, στη διαδρομή όπου έγινε το φθινόπωρο η πανελλήνια παρουσίαση του L200.

    Η ανάρτηση ισοπεδώνει κάθε είδους ανωμαλία και η ροπή του πετρελαιοκινητήρα διαλύει κάθε αμφιβολία για τη συνέχεια. Το L 200 βρίσκεται στο φυσικό του περιβάλλον, το χιονισμένο χωματόδρομο. Το Super Select 4WD-II με το κεντρικό μπλοκέ διαφορικό τύπου Τόρσεν που προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις εκτός δρόμου, και παράλληλα ελέγχει την κατανομή ροπής στον εμπρός και πίσω άξονα στο πρόγραμμα 4H.

    Το πίσω διαφορικό με λειτουργία κλειδώματος βελτιώνει τις συνολικές off-road επιδόσεις του οχήματος. Επιπλέον υπάρχουν χαρτογραφήσεις GRAVEL, MUD/SNOW, SAND και ROCK (μόνο σε 4LLc). Χρησιμοποιώντας έλεγχο ισχύος, κιβωτίου και πέδησης μέσω των Active Stability Control και Traction Control, το σύστημα ρυθμίζει το ποσοστό ολίσθησης του εκάστοτε τροχού σε δύσκολες συνθήκες. Με απλό 4H δεν μπορούσαμε να βγούμε από το χαντάκι, μόλις επιλέξαμε κλείδωμα κεντρικού διαφορικού και υποπολλαπλασιαμό σχέσεων (4LLc) το χαντάκι… εξαφανίστηκε!


    Τα ελαστικά AT20 της Geoland που φορούσε το αυτοκίνητο δοκιμής μας αποδείχτηκαν ικανά σε τέτοιες συνθήκες, δεν γλιστρήσαμε ούτε μια φορά. Σε χιονισμένη κατηφόρα δοκιμάσαμε και το HDC (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου) που ενεργοποιείται με ένα διακόπτη δίπλα στον επιλογέα.

    Το HDC διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, στην κατηφόρα μπορείς να επιλέξεις από 2 – 20km/h. Η επιθυμητή ταχύτητα ρυθμίζεται από την υδραυλική μονάδα ελέγχου των Active Stability Control και Traction Control εφαρμόζοντας την κατάλληλη πίεση πέδησης.

    Το πίσω διαφορικό με λειτουργία κλειδώματος βελτιώνει τις συνολικές off-road επιδόσεις του οχήματος.

    Επιπλέον υπάρχουν χαρτογραφήσεις GRAVEL, MUD/SNOW, SAND και ROCK (μόνο σε 4LLc). Χρησιμοποιώντας έλεγχο ισχύος, κιβωτίου και πέδησης μέσω των Active Stability Control και Traction Control, το σύστημα ρυθμίζει το ποσοστό ολίσθησης του εκάστοτε τροχού σε δύσκολες συνθήκες:


    Φορτωμένο το L200 αποκτά πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα αποκαλύπτοντας το εύρος δυνατοτήτων της ανάρτησής του. Μάλιστα χάρη στα φύλλα σούστας στον πίσω άξονα, διατηρεί αξιοσημείωτα επίπεδα άνεσης παρά το φορτίο. Στην καρότσα 2.5m2 μπορείτε να φορτώσετε πράγματα βάρους έως 1 τόνο ή/και να ρυμουλκήσετε βάρος έως 3.5tn.

    Συνολικά πρόκειται για ένα όχημα με όνομα βαρύ και ιστορία, μια βόλτα στην ελληνική επαρχία είναι αποκαλυπτική: Συνυπάρχουν μοντέλα από 2ης έως 5ης γενιάς, οι κάτοχοι τους είναι εντυπωσιασμένοι με την αξιοπιστία και την αντοχή. Το L 200 διατίθεται τόσο σε Club Cab όσο και σε Double Cab (5θεσιο) με τιμές που ξεκινούν από τις 26 χιλιάδες ευρώ και φτάνουν στις 40 χιλιάδες ευρώ ανάλογα την έκδοση και τον εξοπλισμό.

    Έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό.


    Το L200 6ης γενιάς κατασκευάζεται στην Ταϊλάνδη – στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της Mitsubishi εκτός Ιαπωνίας.

    Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, διαθέτει:
    – Βελτιωμένη ποιότητα υλικών και κατασκευής
    – Αναβαθμισμένο σύστημα 4WD, που περιλαμβάνει χαρτογραφήσεις (λάσπη, άμμος, βράχοι, χιόνι, χαλίκι) και σύστημα ελεγχόμενης κατάβασης“Hill Descent Control”.
    – Νέο πετρελαιοκινητήρα 2.2lt/150PS (προδιαγραφών Euro 6d temp)
    – Νέο 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
    – Αναβάθμιση πλαισίου, φρένων και ανάρτησης
    – Βελτιωμένη οδηγική άνεση
    – Συστήματα ασφαλείας: ελέγχου τυφλής γωνίας (Blind Spot Warning) με υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας (Lane Change Assist), προειδοποίηση οπίσθιας κίνησης (Rear Cross Traffic Alert), περιορισμού επιπτώσεων εμπρόσθιας σύγκρουσης (Forward Collision Mitigation), περιορισμού πρόσκρουσης σε στενούς χώρους στάθμευσης (Ultrasonic Misacceleration Mitigation System)
    – Νέας σχεδίασης εμπρός καθίσματα
    – Εκτεταμένη γκάμα αξεσουάρ

    Το HDC (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου) που επίσης λειτουργεί με ένα διακόπτη δίπλα στον επιλογέα διατηρεί σταθερή την ταχύτητα του οχήματος, σε μία κατηφορική διαδρομή στα 2 – 20km/h. Η επιθυμητή ταχύτητα αποφασίζεται από τον οδηγό και ελέγχεται από την υδραυλική μονάδα ελέγχου των Active Stability Control και Traction Control εφαρμόζοντας την κατάλληλη πίεση πέδησης.


    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Mitsubishi L200 2.2lt
    Κινητήρας: 2.246 cc
    Ισχύς: 150PS/ 3.500 rpm
    Ροπή: 40,8 kgm/2000 rpm
    Μετάδοση: Στους 4 τροχούς
    Κιβώτιο: Αυτόματο, 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 12,4 sec
    Τελική ταχύτητα: 174 km/h
    Μεικτή κατανάλωση: 9. 1 lt/100 km (δοκιμής)
    Βάρος: 2.030 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 5.225/1.815/1.780 mm
    Μεταξόνιο: 3.000 mm
    Χώρος αποσκευών: 2,5m2
    Εκπομπές CO2: 226 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 105 €
    Τιμή: από 26.500€ (αυτοκίνητο δοκιμής 40.100€)

    Όλα παγωμένα στα οροπέδια του Μαινάλου



    ΣΧΟΛΙΑ