• AUTO

    Μη μπαίνετε σε λακκούβες με νερό!

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος


    Πάρα πολλά προβλήματα από την κακοκαιρία διογκώθηκαν χτες από οδηγούς που επέμεναν να διασχίσουν με το αυτοκίνητό τους, λιμνάζοντα ύδατα.

    Χτες σε πάρα πολλές εικόνες στην τηλεόραση, αλλά και στα social media παρακολούθησα με κομμένη την ανάσα οδηγούς, οι οποίοι χωρίς δισταγμό διέσχιζαν λιμνάζοντα νερά. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί:

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος

    • Δεν γνωρίζεις τι μπορεί να βρίσκεται από κάτω

    Π.χ. μπορεί να έχει υποχωρήσει ο δρόμος, να έχει ανοίξει κρατήρας όπως αυτός που έπεσε το λεωφορείο σήμερα τα ξημερώματα (το νερό έφαγε το έδαφος από κάτω και είχε μείνει μόνο η άσφαλτος. Περνούσαν τα Ι.Χ. που ήταν πιο ελαφριά μόλις πάτησε το βαρύ όχημα υποχώρησε). Επίσης μπορεί να έχει φύγει ένα καπάκι υπονόμου και να πέσεις μέσα. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη: Λάστιχο, ζάντα, αμορτισέρ, ελατήριο, ίσως ημιαξόνια, κρεμαγιέρα, προφυλακτήρας, άνετα η αξία των ανταλλακτικών μπορεί να ξεπεράσει την εμπορική αξία του οχήματος. 

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος

    • Αν σβήσει ο κινητήρας μπορεί να εγκλωβιστείς

    Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να κινδυνέψεις αν η στάθμη του νερού ανέβει. Σίγουρα θα βραχείς και θα ταλαιπωρηθείς. Η ζημία μπορεί να είναι μεγάλη ή πολύ μεγάλη. Αν μπει νερό στον κινητήρα θα χρειαστεί άνοιγμα, ο κινητήρας. Αν επηρεαστεί το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου, ίσως χρειαστούν αντικατάσταση πολλά καλώδια, τεράστια δουλειά ετοιμαστείτε να μείνετε για βδομάδες χωρίς αυτοκίνητο. Αν βραχεί το εσωτερικό ειδικά με βρώμικα νερά δύσκολα θα σταματήσει να μυρίζει, θα υπάρξουν αλλοιώσεις, το αφρώδες υλικό των καθισμάτων θα παραμορφωθεί και άλλα πολλά. Κοντολογίς πιθανότατα το αυτοκίνητο δεν ξαναγίνεται όπως ήταν και αν γίνει θα έχει κοστίσει πολύ.

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος

    • Να βυθιστείς στα νερά

    Προφανώς τα νερά για κάποιο λόγο έχουν συσσωρευτεί. Δεν ξέρεις αν τη στιγμή που θα επιχειρήσεις να περάσεις θα έρθει κι άλλη ποσότητα νερού. Έτσι την πάτησε το λεωφορείο στο Δέλτα του Φαλήρου, περνούσε όταν γέμισε η υπόγεια διάβαση νερά από την κοίτη του Ιλισού. Φύλαξε ο Θεός και δεν ανέβηκε γρήγορα παραπάνω η στάθμη και βγήκαν σώοι οι άνθρωποι. 

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος

    Από καθαρή τύχη δεν κατέληξε αυτό το αυτοκίνητο στο πάτο του λιμανιού της Ιθάκης χτες. Ποτέ (!) μην επιχειρείτε κάτι ανάλογο.

    • Να παρασυρθείς από τα νερά

    Άναυδος παρακολουθούσα τον χρήστη ενός παλιού Jeep χτες να περνά από ένα σημείο όπου οι μπουλντόζες του Δήμου Ιθάκης γκρέμισαν την περίμετρο του λιμανιού για να διοχετευτεί το νερό στη θάλασσα. Ο όγκος του νερού έρεε προς τη θάλασσα και ο άνθρωπος αυτός επιχείρησε – ευτυχώς επιτυχώς – να διασχίσει το χείμαρρο που είχε σχηματιστεί. Δεν ξέρω αν κατανοούσε πως εκείνη τη στιγμή η 4κίνηση δεν βοηθούσε ιδιαίτερα. Το ύψος του αυτοκινήτου βοηθούσε και όλα κρέμονταν από μια κλωστή: Την αντίσταση τριβής που συνέχιζαν να δίνουν τα ελαστικά χάρη στην επαφή με το έδαφος. Αν  αυτή υπερνικούνταν από την πίεση του νερού στις ζάντες του αυτοκινήτου, θα άνοιγε περίπτερο στον πάτο του λιμανιού. Σίγουρα θα κινδύνευε ο οδηγός του οχήματος. 

    Το χθεσινό μποτιλιάρισμα στον Κηφισό οφείλονταν σ’ αυτά τα νερά στη Φιλαδέλφεια. Ταλαιπωρία δυο ωρών για τους οδηγούς.

    Συνοψίζοντας σε καμία περίπτωση μην ρισκάρετε μπαίνοντας σε λιμνάζοντα ύδατα. Ίσως περάσετε αλλά είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε, να κινδυνέψετε και να ξοδευτείτε.  Σας θυμίζω το Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη χάθηκε μια οικογένεια 4 ατόμων που γύριζε από κοινωνική εκδήλωση, γιατί επιχείρησαν να διασχίσουν μια διάβαση ποταμού που εκείνη την ώρα φούσκωνε από τα νερά της βροχής. 

    λακκούβες_κακοκαιρία_Μπάλλος

    Διαβάστε επίσης:

    Θεσσαλονίκη: Άνοιξε ο δρόμος από την κακοκαιρία και… κατάπιε λεωφορείο (video)

    Δε λύνεται με Δακτύλιο το κυκλοφοριακό!



    ΣΧΟΛΙΑ