• AUTO

    H Apple προσφέρει 2 δισ. για τα δικαιώματα της F1!


    Ίσως στο μέλλον η μετάδοση μην γίνεται από το F1 TV αλλά από το Apple TV.

    Πηγή του θέματος ήταν το επίσημο περιοδικό Business F1 Magazine το οποίο ανέφερε πως η αμερικανική εταιρεία είναι έτοιμη να κάνει προσφορά 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση για τα αποκλειστικά, παγκόσμια δικαιώματα της F1. Σύμφωνα με το περιοδικό, η Apple θα υποβάλλει μια προσφορά που ο Όμιλος Formula 1 «δεν μπορεί να αρνηθεί». Θα ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που εισπράττει σήμερα η F1 για τα παγκόσμια τηλεοπτικά δικαιώματα. Το ποσοστό αποκλειστικότητας που προσφέρεται θα αυξανόταν με την πάροδο των ετών.  Η κλιμακωτή συμφωνία αφορά στη διάρκεια των υπαρχόντων συμβολαίων που λήγουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

    Η Apple έχει ήδη κάνει κάποια επένδυση με τα παγκόσμια δικαιώματα – εκτός από την Αμερική – του MLS. Για λίγα ευρώ το μήνα, η Apple σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε όλους τους αγώνες στο MLS. Αυτό ενισχύθηκε από την παρουσία του Μέσι και αυτό με τη σειρά του ενίσχυσε το Apple TV. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και με την Formula 1 . Η Αμερικάνικη εταιρεία επενδύει σε υπηρεσίες τρίτων, όπως η Apple Music και η Apple TV που γίνονται όλο και πιο σημαντικές. Για να προσελκύσει καταναλωτές χρειάζεται διαφορετικό περιεχόμενο που να έχει παγκόσμια απήχηση όπως η F1 ή το ποδόσφαιρο. Αλλά το ποδόσφαιρο είναι πολύ ακριβό. Αν θέλει κάποιος το Champions League παγκοσμίως σε αποκλειστικότητα, κοστίζει πέντε, έως έξι δισεκατομμύρια. Οπότε τα δύο δισεκατομμύρια για τη F1 είναι ένα ποσό που απηχεί στην πραγματικότητα».

    Φυσικά το ερώτημα είναι κατά πόσο η εταιρεία διαθέτει τη ρευστότητα για μια τέτοια επένδυση. Την ίδια στιγμή για τη Formula 1 αυτό θα είναι μια αλλαγή στη μέχρι τώρα φιλοσοφία όπου η Formula One Management (FOM) πουλούσε τα δικαιώματα ξεχωριστά σε κάθε χώρα. Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί η συμφωνία με την Apple ή θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης για να εισπράξει περισσότερα λεφτά από την αγορά κάθε χώρας η F1. Να σημειωθεί πως τα δικαιώματα της F1 ανήκουν σε Αμερικάνικη επίσης εταιρεία τη Liberty Media.

    Διαβάστε επίσης:

    Εν αρχή ην το «0»!

    F1: Έγραψε ιστορία ο Πιάστρι!

    BMW: Επαναφορτιζόμενη σειρά 5



    ΣΧΟΛΙΑ