• AUTO

    GP Σαουδική Αραβίας: Με 250km/h στην παραλία!


    Πρόκειται για την ταχύτερη διαδρομή που υπάρχει δεν έχει όμοιό της στην ιστορία της Formula 1: 27 στροφές με μ.ω.τ. 250km/h!

    Λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του Μπαχρέιν και το γκραν σλαμ του Verstappen ομάδες, οδηγοί και μηχανικοί διέσχισαν την έρημο για να βρεθούν στη Τζέντα. Μόλις 1500km διαδρομής χωρίζουν τον Περσικό Κόλπο από την Ερυθρά Θάλασσα όπου από αύριο Πέμπτη 7/3 έως το Σάββατο 9/3 – λόγω Ραμαζανίου – θα διεξαχθεί το δεύτερο GP της χρονιάς. Η οδηγική πρόκληση δε θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Στο Σακχίρ είχαμε φρένο – γκάζι – μουσική με μεγάλη φθορά ελαστικών. Στη Τζέντα έχουμε λεία άσφαλτο που δεν φθείρει τα ελαστικά και πολύ υψηλές ταχύτητες (μέση ωριαία ταχύτητα στο γύρο 250 km/h). Μόνο στο ναό της ταχύτητας, τη Μόντσα είναι πιο γρήγορος ο ρυθμός.

    Με μήκος 6.174 χιλιόμετρα, η διαδρομή στη Τζέντα είναι η μεγαλύτερη σε δημόσιους δρόμους και η δεύτερη μεγαλύτερη συνολικά, μετά το Σπα. Απαρτίζεται από 27 στροφές, καμία πίστα δεν έχει περισσότερες και οι οδηγοί θα χρειαστεί να στρίψουν 1350 φορές πριν τερματίσουν (50 γύροι). Πολλές στροφές είναι μέσης ή υψηλής ταχύτητας οπότε μονοθέσια και οδηγοί υπόκεινται σε υψηλά πλευρικά φορτία. Όπως και στο Μπαχρέιν, οι κατατακτήριες δοκιμές και ο αγώνας πραγματοποιούνται βράδυ. Η έναρξη είναι προγραμματισμένη στις 19:00 ώρα Ελλάδος (απευθείας ΑΝΤ1+), οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι αισθητά χαμηλότερες από αυτές στο FP1 και στο FP3 την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στην στρατηγική αγώνα αναμένουμε τακτική μιας αλλαγής ανάμεσα στη μέση και στη σκληρή γόμα. Για το συγκεκριμένο αγώνα θα βρίσκονται στη διάθεση όλων των ομάδων οι μεσαίες γόμες της γκάμας της Pirelli: C2, C3, C4. Δεδομένου ότι πρόκειται για διαδρομή σε δημόσιους δρόμους, δεν υπάρχουν αρκετά μεγάλες περιοχές διαφυγής οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα ή ακόμα και διακοπή με κόκκινη σημαία. Το προσπέρασμα είναι αρκετά δύσκολο λόγω των συνεχών εναλλαγών. Παρότι υπάρχουν 3 ζώνες DRS, πρακτικά μόνο στα φρένα για την πρώτη στροφή μπορείς να προσπεράσεις.

    Η διαδρομή στη Τζέντα συνιστά μια σπουδαία οδηγική πρόκληση που απολαμβάνουν οι αθλητές. Παρ’ όλο που είναι μια προσωρινή εγκατάσταση, ορισμένα μέρη της πίστας, κατά μήκος της παραλίας της Τζέντα, είναι μόνιμα. Κάθε δραστηριότητα ξεκινά το σούρουπο ή τη νύχτα. Οι κατατακτήριες δοκιμές και ο αγώνας διεξάγονται κάτω από προβολείς όταν η θερμοκρασία της πίστας είναι πολύ χαμηλότερη. Η πίστα διαθέτει ένα μείγμα από φαρδιές γρήγορες καμπές και στενά, στριφογυριστά τμήματα, που σημαίνει ότι οι οδηγοί είναι πολύ απασχολημένοι. Η επιφάνεια της πίστας παρέχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο πρόσφυσης, αλλά χωρίς να είναι πολύ τραχύ. Υπάρχουν τρεις ζώνες DRS: μεταξύ των στροφών 20 και 22. μεταξύ 24 και 27 και στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες προσπέρασης, ασυνήθιστες για πίστα δρόμου. Οι οδηγοί κατά τη διάρκεια του αγώνα θα διανύσουν 50 γύρους, που ισοδυναμούν με 308,45km.

    Πέρυσι είχε κερδίσει ο Perez.

    Εκτός από τους αγώνες υποστήριξης του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος Formula 2 που θα μεταδοθούν απευθείας από τον ΑΝΤ1+, η πίστα της Τζέντα φιλοξενεί επίσης την πρεμιέρα του αμιγώς γυναικείου πρωταθλήματος F1 Academy. Πρόκειται για τον πρώτο από τους επτά γύρους του θεσμού όλοι θα διεξαχθούν στο πλαίσιο Grand Prix F1. Από φέτος, η F1 Academy συγκαταλέγεται ως κατηγορία junior, οπότε οι πέντε κορυφαίες οδηγοί του πρωταθλήματος θα λάβουν πόντους για Superlicense της FIA που επιτρέπει να οδηγήσεις και στη F1. Επιπλέον σε κάθε αγώνα θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί, μια τοπική οδηγός, στη Σαουδική Αραβία θα αγωνιστεί η Ρίμα Τζουφάλι.

    Διαβάστε επίσης

    Αθήνα – Θεσσαλονίκη με 33 ευρώ!

     



    ΣΧΟΛΙΑ