• AUTO

    GP Μπαχρέιν: Το πρωτάθλημα αρχίζει!


    Ο πρώτος από τους 24 αγώνες το 2024 ξεκινά στην έρημο του Σακχίρ. Ποιος θα εκθρονίσει το Φερστάπεν;

    Ο Σαρλ Λεκλέρκ ονειρεύεται τη στιγμή που θα κερδίσει στα ίσα τον πρωταθλητή. Κάτι που δεν απέκλεισε σήμερα στις δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας άγνωστο «Χ» τη Red Bull. Οι δοκιμές εξέλιξης που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ίδια πίστα ανέδειξαν τη Ferrari ως την ομάδα που έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σχέση με το 2023. Δεδομένης της αποχώρησης του Σάινθ στο τέλος της χρονιάς από την Ιταλική ομάδα καθώς στη θέση του θα πάει ο Χάμιλτον το 2025, ο Μονεγάσκος οδηγός συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους 19 οδηγούς να κοντράρει το Φερστάπεν. Βέβαια ο Αλόνσο θεωρεί πως κανείς δεν έχει πιθανότητα και είναι βέβαιος ότι ο Ολλανδός θα πάρει τον 4ο συνεχή του τίτλο φέτος.

    H ιστορία της Formula 1 που φέτος ξεκινά την 74η σεζόν της δεν είναι γραμμένη από βεβαιότητες αλλά από ανατροπές. Το φετινό πρωτάθλημα αριθμεί 24 αγώνες  – τους περισσότερους στην ιστορία του – καθώς επιστρέφει μετά από απουσία 4 ετών το Κινέζικο GP. Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια θα έχουμε αγωνιστική δραστηριότητα  Φεβρουάριο αλλά και Δεκέμβριο διευρύνοντας το πρόγραμμα σε 11 μήνες. Έχουμε 5 διπλά, 3 τριπλά GP. Έχουμε αγώνες την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, του Αγ. Πνεύματος και την 28η Οκτωβρίου.

    Το Ιαπωνικό GP για λόγους εξοικονόμησης χιλιομέτρων και ρύπων έχει μεταφερθεί νωρίς μαζί με το Κινέζικο. Συνεχίζουν να υπάρχουν πέρα δώθε όμως τύπου Μονακό, Καναδά, Βαρκελώνη. Αν άλλαζαν μεταξύ των βάζοντας τον Καναδά σε μια άκρη θα ήταν λιγότερα τα χιλιόμετρα. Το GP των Αζέρων επέστρεψε Σεπτέμβριο, με τη F1 να φεύγει το φθινόπωρο μετά τη Μόντσα εντελώς από την Ευρώπη. Οι δυο πρώτοι αγώνες διεξάγονται Σάββατο λόγω Ραμαζανίου όπως και ο 22ος στο Λας Βέγκας.

    Υπάρχουν έξι αγώνες Sprint και φέτος σε Κίνα, Μαϊάμι, Αυστρία, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κατάρ. Οι κατατακτήριες δοκιμές στο Μαϊάμι συμπίπτουν χρονικά με την Ανάσταση. Σε επίπεδο ομάδων και οδηγών δεν υπάρχουν αλλαγές πέρα από ονόματα: Η Alpha Tauri μετονομάστηκε σε RB και η Alfa Romeo σε Sauber. Η Red Bull με 22 νίκες σε 23 αγώνες πέρυσι ξεκινά ως φαβορί αλλά στις δοκιμές εξέλιξης φάνηκε πως Mercedes, Ferrari, McLaren έχουν μειώσει τη διαφορά. Μένει να φανεί αν και πότε θα γίνει η ανατροπή. Όλοι οι αγώνες θα μεταδοθούν φέτος απευθείας από ΑΝΤ1+.

    Οι οδηγοί γνωρίζουν καλά την πίστα του Σακχίρ το ίδιο και οι μηχανικοί. Πρόκειται για μια πίστα που παίζει σημαντικό ρόλο η τελική ταχύτητα οπότε οι αεροτομές θα έχουν μικρές κλίσεις. Επιπλέον υπάρχουν 3 ζώνες DRS για να διευκολύνουν τα προσπεράσματα. Η Pirelli θα έχει στη διάθεση όλων των ομάδων τις τρεις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της: C1, C2, C2.  Καθοριστικό ρόλο στον τελικό αποτέλεσμα θα παίξει η διαχείριση της υπερθέρμανσης των ελαστικών. Όλα θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως – όπως και το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Σαουδική Αραβία – με δύο περιόδους ελεύθερων δοκιμών αύριο Πέμπτη, μια περίοδο ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή όπως και κατατακτήριες δοκιμές. Το Grand Prix θα γίνει το Σάββατο (εκκίνηση 17:00 ώρα Ελλάδος). Αυτή η επιλογή έγινε από τη Formula 1 καθώς οι ημερομηνίες συμπίπτουν με την έναρξη του Ραμαζανίου τη δεύτερη Κυριακή του Μαρτίου. Οι ομάδες έχουν στη διάθεσή τους πληθώρα πληροφοριών για το σετάρισμα του μονοθεσίου και των ελαστικών στο Σακχίρ.

    Το οδόστρωμα είναι τραχύ και αποτελούν κλειδί για την απόδοση η ελκτική πρόσφυση στην έξοδο των αργών στροφών και η σταθερότητα στο φρενάρισμα: τόσο σ’ ένα γρήγορο γύρο όσο και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η βελτίωση του κρατήματος της αγωνιστικής γραμμής είναι κάπως περιορισμένη, η θερμοκρασία παίζει το ρόλο της σ’ αυτό: δύο από τις τρεις περιόδους ελεύθερων δοκιμών πραγματοποιούνται υπό το φως του ήλιου στη ζέστη της ημέρας, οπότε δεν λαμβάνονται αντιπροσωπευτικά δεδομένα για τον αγώνα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει συχνά είναι ο άνεμος, καθώς μπορεί να φέρει άμμο στην πίστα και επίσης να αποσταθεροποιήσει τα μονοθέσια. Η πτώση απόδοσης των ελαστικών λόγω υπερθέρμανσης είναι σημαντική και μπορεί να έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην απόδοση του αγώνα. Η φθορά των ελαστικών είναι περιορισμένη γενικά. Το Grand Prix του Μπαχρέιν είναι παραδοσιακά ένας από τους πιο θεαματικούς αγώνες της χρονιάς, καθώς προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες προσπέρασης, ιδιαίτερα στις στροφές 1, 4 και 11. Η πτώση απόδοσης των ελαστικών λόγω υπερθέρμανσης, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές στρατηγικές και δημιουργεί επίσης ενδιαφέρουσες διαφορές στις επιδόσεις. Πέρυσι, η στρατηγική που επικράτησε ήταν αυτή των δυο αλλαγών με χρήση της γόμας C1 και C3.  Τη γόμα C2 χρησιμοποίησε μόνο μία ομάδα (McLaren).

    Ο αγώνας αυτού του Σαββάτου θα σηματοδοτήσει το 20ο Grand Prix του Μπαχρέιν, αν και ο συνολικός αριθμός αγώνων που έχουν διεξαχθεί στην πίστα είναι 21: το 2020 διεξήχθη επιπλέον το Sakhir Grand Prix, το οποίο κέρδισε ο τότε οδηγός της Racing Point, Σέρτζιο Πέρεζ. Ο οδηγός που έχει σημειώσει τις περισσότερες νίκες είναι ο Χάμιλτον με πέντε, ακολουθεί ο Φέτελ με τέσσερις και ο Αλόνσο με τρεις. Ο Ισπανός είναι ο μόνος οδηγός που συμμετείχε επίσης στον πρώτο αγώνα του Σακχίρ, το 2004. Πέρυσι, ο Φερστάπεν πέτυχε την πρώτη του νίκη στο Grand Prix του Μπαχρέιν, δίνοντας τέλος σε ένα σερί χωρίς νίκη, για τη Red Bull στο Μπαχρέιν, που κράτησε 10 χρόνια. Η Ferrari είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα με επτά νίκες στο Grand Prix του Μπαχρέιν.

    Στο Formula 1 Show που ξεκινά στις 16:00 το απόγευμα του Σαββάτου μια ώρα πριν την απευθείας μετάδοση του αγώνα ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στο Σακχίρ Πάνος Σεϊτανίδης θα μας μεταφέρει τον παλμό της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με αποκλειστικά θέματα και συνεντεύξεις από την καρδιά της δράσης πριν και μετά τον αγώνα. Στην παρουσίαση της εκπομπής θα πλαισιώσουν τον Τάκη Πουρναράκη, οι Κώστας Λεώνης και Τζώρτζης Μαρκογιάννης. Στις μεταδόσεις θα βρίσκονται οι Γιώργος Ανανίδας, Τζώρτζης Μαρκογιάννης, Κώστας Λεώνης, Τάκης Πουρναράκης.

    Η Μαρία Θωμά θα είναι οικοδέσποινα στα Village Cinemas @ The Mall Athens όπου τo ΑΝΤ1+ και o ΑΝΤ1, γιορτάζουν την έναρξη του κορυφαίου πρωταθλήματος του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε μια exclusive live προβολή του Bahrain Grand Prix. Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα.

    Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία με τα Red Bull Simulator Playseats, τους απόλυτους προσομοιωτές οδήγησης που θα βρίσκονται στο φουαγιέ της αίθουσας των Village Cinemas @ The Mall Athens, να νιώσουν σαν πραγματικοί οδηγοί της Formula 1, αφού θα έχουν την απόλυτη εμπειρία οδήγησης μονοθέσιου. Αν θέλετε να ζήσετε το συναρπαστικό 1ο Grand Prix της χρονιάς, που αποτελεί το highlight της σεζόν, επισκεφτείτε το antenna.gr/F1 και κλείστε θέση στα Village Cinemas σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα για να απολαύσετε έναν αγώνα γεμάτο ένταση και ανατροπές σαν να βρίσκεστε στην πίστα του Σακχίρ.

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ 1ου GRAND PRIX ΣΕ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΑΝΤ1+

    Διαβάστε επίσης

    F1: Συνεχίζει ο Horner



    ΣΧΟΛΙΑ