• AUTO

    F1: Υστερεί η υβριδική μηχανή της Mercedes;

    Το μονοθέσιο της Mercedes

    Το μονοθέσιο της Mercedes


    Ο πρώτος αγώνας στο Σακχίρ άφησε αμφιβολίες γύρω από την ισχύ των υβριδικών μηχανών και η ανάλυση στοιχείων περιπλέκει τα πράγματα.

    Είναι γεγονός ότι κοιτώντας τα αποτελέσματα του πρώτου αγώνα της Χρονιάς βλέπει πως τα έξι μονοθέσια με υβριδική μηχανή Mercedes έμειναν εκτός δεκάδας. Οι δυο εργοστασιακές Mercedes τερμάτισαν στην 3η και 4η θέση αλλά αυτό συνέβη γιατί εγκατέλειψαν οι Red Bull. Οι Ταύροι είπαν ότι οφείλονταν μάλλον σε αντλία καυσίμου αλλά καθότι μιλάμε για ένα κοινό σε όλες τις ομάδες εξάρτημα από την Magneti Marelli πιθανόν γενεσιουργός αιτία να ήταν κάτι άλλο.

    Αναλύοντας τις τελικές ταχύτητες του αγώνα, βλέπει κανείς ότι τα τέσσερα μονοθέσια με υβριδική μηχανή Honda ήταν με διαφορά ταχύτερα. Αντίθετα ο νικητής του αγώνα Σαρλ Λεκλέρκ ήταν με διαφορά ο πιο αργός, λογικό καθώς δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ το DRS του στην μεγάλη ευθεία. Ανάμεσα στους πρώτους και στους τελευταίους βλέπουμε πως υπάρχει μια τυχαία κατανομή χωρίς να μπορεί να εντοπίσει κανείς θέμα. Ούτως ή άλλως η διαφορά των 3.5km/h του Ράσελ από το Φερστάπεν δεν είναι τεράστια. Κατανοώ πως οι επιδόσεις αυτές μπορεί να έχουν έρθει σε διαφορετικό χρονικό σημείο με διαφορετικό φορτίο καυσίμου.

    Βλέποντας όμως το Νόρις να έχει εφάμιλλη τελική με τον Πέρεζ εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν.

    Οι εργοστασιακές Mercedes είχαν πρόβλημα με τις αναπηδήσεις για να το λύσουν αύξησαν την απόδοση του μονοθεσίου από το έδαφος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αεροδυναμικής απόδοσης. Για ν’ ανακτήσουν μέρος της κάθετης δύναμης έβαλαν μεγαλύτερη κλίση στην πίσω αεροτομή. Η κάθετη δύναμη επανήλθε αλλά με μεγαλύτερη αντίσταση αέρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κρατάνε στις στροφές αλλά να υστερούν σε τελική ταχύτητα στο τέλος της ευθείας.

    Στη Τζέντα (27/3 19:00 ώρα Ελλάδος) όπου η διαμόρφωση του μονοθεσίου θα είναι με μέση κλίση στις αεροτομές καθώς πρόκειται για πίστα υψηλών ταχυτήτων θα φανεί ξεκάθαρα όπως εκτιμώ ότι οι υβριδικές μηχανές της Mercedes δεν υστερούν σε δύναμη. Συνολικά το πνεύμα του παγώματος εξέλιξης των υβριδικών μηχανών για τα επόμενα χρόνια ήταν αυτό να γίνει σε ίδια επίπεδα δύναμης και όχι να καταδικαστεί ένας εκ των κατασκευαστών σε χρόνια υστέρηση χωρίς δυνατότητα βελτίωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαστημική Bentley Bentayga!

    Δοκιμή: Επαναφορτιζόμενο AWD Volvo S90 T8!

    F1 Alfa Romeo: Ξέσπασε σε λυγμούς ο Κινέζος!



    ΣΧΟΛΙΑ