• AUTO

    F1: Ιδού η νέα Ferrari SF1000 (pics+video)

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Σε μια μοναδική παράσταση με την Ιταλική κουλτούρα να έχει τον πρώτο λόγο μέσα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική, την μουσική και τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας, παρουσιάστηκε χτες στο Δημοτικό Θέατρο Romolo Valli, της Reggio Emilia (σ.σ: απέχει 33km από το Μαρανέλο) το νέο μονοθέσιο της Scuderia Ferrari για το 2020, η SF1000.

    Ονομάστηκε SF1000 γιατί η Ferrari φέτος στα 70 χρόνια της F1, θα γίνει η πρώτη ομάδα που συμπληρώνει 1000 συμμετοχές σε GP. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν οι οδηγοί της ομάδας: ο 4ακις παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ και ο ταλαντούχος Σαρλ Λεκλέρκ.

    Στην Ιταλική ομάδα δε συνηθίζουν να κάνουν παρουσιάσεις εκτός της έδρας τους στο Μαρανέλο. Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη επιλογή με το εμβληματικό θέατρο Romolo Valli, της Reggio Emilia έγινε σε μια προσπάθεια να τονιστεί το Ιταλικό στοιχείο και να παρουσιαστεί η Ferrari, που όντως έτσι είναι, ως Ιταλικό σύμβολο και εκπρόσωπος του Ιταλικού κράτους.

    Διακρίνονται από αριστερά δίπλα στην παρουσιάστρια της βραδιάς: ο ceo Λούκα Καμιλιέρι, ο αντιπρόεδρος Πιέρο Φεράρι, ο πρόεδρος Τζον Έλκαν, ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ο Σαρλ Λεκλέρκ, ο αγωνιστικός διευθυντής Ματία Μπινότο και ο Μαρκ Τζενέ

    Παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Ferrari Τζον Έλκαν και ο αντιπρόεδρος Πιέρο Φερράρι. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ομιλία του CEO της Ferrari, Λούκα Καμιλιέρι που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η τελετή. Ο αγωνιστικός διευθυντής της Ferrari, Ματία Μπινότο μίλησε για πάθος: «Αν δώσετε σ’ ένα παιδί ένα φύλλο χαρτί και μερικά μολύβια για να ζωγραφίσει ένα αυτοκίνητο, σίγουρα θα το κάνει κόκκινο. Πέρα από το πάθος όμως υπάρχει και η καινοτομία, η έρευνα, το ομαδικό πνεύμα και η επιθυμία για συναγωνισμό: Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του #essereFerrari που περιλαμβάνει όλους όσοι εργάζονται για τη Scuderia.

    Θυμίζουμε πως οι κόκκινοι σημείωσαν πέρυσι μόνο 3 νίκες σερί: Βέλγιο, Ιταλία, Σιγκαπούρη. Ο Φέτελ κέρδισε μόνο στη Μαρίνα Μπέι, για πρώτη φορά στην καριέρα του ακούστηκαν φωνές αμφισβήτησης, που ο ίδιος προσπάθησε, να τις καταλαγιάσει, βελτιώνοντας την απόδοσή του στο τέλος. Η τελευταία φορά που η Ferrari πήρε πρωτάθλημα οδηγών ήταν το 2007 με τον Ράικονεν ενώ το 2008 ήταν η τελευταία φορά που πήρε το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Τα τελευταία έξι χρόνια στη F1 κάνει νταμπλ η Mercedes.

    Πέρα από το φετινό διακύβευμα και την προσπάθεια για κατάκτηση του τίτλου η Ferrari, όπως και οι υπόλοιπες ομάδες της F1, θα πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να ετοιμάσουν τα μονοθέσια του 2021 εναρμονισμένα με τους νέους κανονισμούς. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, όμοιά της είχαμε να δούμε από το 2014 όταν η F1 πέρασε στην υβριδική εποχή. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2021 θα χρησιμοποιούνται ζάντες 18 ιντσών.


    Βλέποντας κανείς πριν την επίσημη παρουσίαση, τους Φέτελ, Λεκλέρκ μαζί με τον αγωνιστικό διευθυντή της Ferrari, Ματία Μπινότο να μοιράζουν αυτόγραφα στους τιφόζι που είχαν από νωρίς συγκεντρωθεί στην piazza Martiri del 7 luglio, απέναντι από το θέατρο Valli δύσκολα μπορούσε να φανταστεί τις στιγμές έντασης ανάμεσά τους, κατά τη διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος. Στιγμές που πολύ φοβάμαι ότι θα επαναληφθούν καθώς οι κόκκινοι δεν δείχνουν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν ρόλους με Νο1 και Νο2 οδηγό. Το θέατρο Valli ήταν φωτισμένο κόκκινο και οι χιλιάδες τιφόζι απέξω έφτιαξαν ατμόσφαιρα καλωσορίζοντας τους επίσημους καλεσμένους της Scuderia.

    Η αντίδραση του Φέτελ στην εμφάνιση της Ferrari SF1000 ήταν: «Όμορφη φαίνεται, αλλά θα είναι πιο συναρπαστικό όταν την οδηγήσω. Είναι πιο κόκκινη, πιο μακριά και πιο λεπτή από πέρυσι».

    Δείτε την διαφορετική απόσταση από το έδαφος του εμπρός με του πίσω μέρους. Αυτό το έντονο rake δεικνύει συγκεκριμένη αεροδυναμική προσέγγιση με δυο βασικά χαρακτηριστικά: α)Δύσκολα πλησιάζει αντίπαλος λόγω της στενής διαμόρφωσης της ακάθαρτης ροής που αυξάνει την έντασή της. β) Πιο καλό κράτημα εμπρός

    Ειδικά όσον αφορά στο σώμα του μονοθεσίου και κοιτώντας πίσω από τον οδηγό, πραγματικά εντυπωσιάζει το πόσο λεπτό γίνονται πηγαίνοντας προς τα πίσω. Μια σχεδιαστική γραμμή που πρωτοείδαμε πριν δυο χρόνια από τη McLaren.

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ομιλία του προέδρου της εταιρείας Τζον Έλκαν: «Είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε την Ιταλία στην παγκόσμια σκηνή. Παρότι έχουμε κερδίσει στους 238 από τους 991 αγώνες που συμμετείχαμε, η δίψα μας για νίκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Θα έχουμε πολύ ισχυρό ανταγωνισμό τη φετινή χρονιά, αυτό μας εμπνέει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

    Στη διαμόρφωση του χείλους εκφυγής της εμπρός πτέρυγας είναι έντονη η προσπάθεια να κατευθυνθεί μεγαλύτερος όγκος αέρα εσωτερικά από τη μετωπική επιφάνεια του ελαστικού. Επίσης στο επίπεδο των καθρεπτών υπάρχει έντονη παρουσία ευφάνταστων μορφοποιητών ροής για μείωση των στροβιλισμών

     



    ΣΧΟΛΙΑ