• AUTO

    Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για τον Λεκλέρκ!

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Παραδοσιακά η Ferrari ανακοινώνει τους οδηγούς της επόμενης χρονιάς, στο Ιταλικό Grand Prix. Τι είναι αυτό που ώθησε τους Ιταλούς, για πρώτη φορά, λίγο
    πριν τα Χριστούγεννα, να ανακοινώσουν πολυετή συμφωνία με τον 22χρονο Μονεγάσκο;

    Θα πρέπει να πάμε 15 μήνες πίσω, Κυριακή μεσημέρι πριν το Ιταλικό GP του 2018 για να δούμε τη συνολική εικόνα. Στα πάντοκ της Μόντσα, ο πρωτάρης τότε οδηγός της Sauber, Σάρλ Λεκλέρκ δέχεται την επίσκεψη του διευθύνοντα συμβούλου της Ferrari, Λούις Καμιλιέρι, του CEO της FCA Μάικ Μάνλεϊ και του Τζον Έλκαν εγγονού του Ανιέλι και προέδρου της FCA. Το μήνυμα ήταν σαφές και επηρέασε αρνητικά την απόδοση των οδηγών της Ferrari.

    Oι Φέτελ, Ράικονεν παρότι εκκινούσαν από την πρώτη σειρά, δεν κέρδισαν. Ένα χρόνο αργότερα, φέτος το Σεπτέμβρη, στην ίδια πίστα ο Λεκλέρκ έπαιρνε πανηγυρική νίκη για τη Ferrari, ενώ την ίδια στιγμή ο Φέτελ αμφισβητούνταν ανοικτά. Όπως και ο αγωνιστικός διευθυντής της ομάδας Ματία Μπινότο. Ο δε Ράικονεν ταλαιπωρούνταν στην Alfa Romeo. Συνολικά η φετινή χρονιά, αγωνιστικά δεν ήταν καλή για τη Ferrari. Ξεκίνησε και τελείωσε άσχημα παρότι μετά το καλοκαίρι παρουσιάστηκε ανταγωνιστική.

    Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην FCA και στην PSA.

    Μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τη Ferrari η οποία τυπικά, λειτουργεί ανεξάρτητα. Ουσιαστικά όμως βρίσκεται κάτω από την σκέπη της FIAT και πλέον κινδυνεύει να απομονωθεί και να μετατραπεί σε μικρομάγαζο. Τις προηγούμενες μέρες ήταν έκδηλη η αγωνία του διευθύνοντα συμβούλου της Ferrari, Λούις Καμιλιέρι, να τονίσει την κερδοφορία της εταιρείας και τις επενδύσεις που θα γίνουν σε προσομοιωτή για την ομάδα της F1. Η αλήθεια είναι πως χωρίς την φτερούγα της FIAT η λογική «ότι βγάζει η παραγωγή, θα ξοδεύει η F1» είναι αδιέξοδη. Για να το καταλάβει κανείς αρκεί να ρίξει μια ματιά στους χορηγούς της ομάδας F1.

    Στη Ferrari λοιπόν στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι «όλα καλά» υπέγραψαν νέο πενταετές συμβόλαιο με το Λεκλέρκ. Οι φήμες λένε πως το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ. Όχι άσχημα για τον 22χρονο ταλαντούχο Μονεγάσκο που βρέθηκε την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση: «Είμαι πολύ χαρούμενος που θα παραμείνω στην Scuderia. Η περσινή χρονιά ήταν ένα όνειρο για μένα. Ανυπομονώ να χτίσω μια πιο βαθιά σχέση με την ομάδα και να δω τι θα μας φέρει το μέλλον».

    Ο Λεκλέρκ για να χρυσώσει το χάπι στον Φέτελ, το συμβόλαιο του οποίου λήγει στα τέλη του 2020, εξήρε το πόσα έμαθε από το Γερμανό οδηγό. Αξίζει να τονιστεί πως ο Λεκλέρκ είναι ο πρώτος οδηγός από την ακαδημία της Ferrari που φτάνει να γίνει οδηγός της ομάδας F1. Φέτος πήρε δυο νίκες για τη Ferrari σε Σπα, Μόντσα αλλά και το τρόπαιο των pole (7). Τερμάτισε 4ος στη βαθμολογία έχοντας 24 βαθμούς περισσότερους από το Φέτελ.



    ΣΧΟΛΙΑ