• AUTO

    F1: Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά!

    JEDDAH, SAUDI ARABIA – MARCH 16: A Red Bull Racing team member works in the Pitlane during previews ahead of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on March 16, 2023 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202303162090 // Usage for editorial use only //


    Όπως πιθανόν γνωρίζεται κατά τη διάρκεια ενός πιτ στοπ αλλάζονται 4 ελαστικά σε λιγότερα από 3 sec.

    Παρατηρώντας τη διαδικασία ενός πιτ στοπ μπορείς να μετρήσεις 20 ανθρώπους που εμπλέκονται σε μια μοναδική χορογραφία: 3 σε κάθε τροχό, ήτοι 12, 2 στους γρύλλους είναι οι βασικοί 14. Δυο παρατηρητές εμπρός πίσω, πιθανές ρυθμίσεις στην αεροτομή ή καθαρισμός των ψυγείων ή κάτι άλλο θα εμπλέξει άλλους δυο, ένας είναι ο επικεφαλής που πατάει τα φώτα και ένας με εφεδρικό γρύλλο μας κάνουν 20 ανθρώπους για το πιτ στοπ.

    H ομάδα αυτή θα χρειαστεί να κάνει χοντρικά 100 αλλαγές κατά τη διάρκεια της σεζόν εν ώρα αγώνα και κάνει περισσότερες από 1500 προπονήσεις πριν την πρώτη αλλαγή στον αγώνα. Κάθε λεπτομέρεια μετράει, κάθε στιγμή παίζει ρόλο. Από τη σχεδίαση του αερόκλειδου, τη μορφή του μπουλονιού ως το σημείο που θα σταθεί ο καθένας από τους 20 αυτούς ανθρώπους. Οι αποστάσεις είναι τόσο οριακές που πρέπει να ανασαίνεις ελαφρά και να έχεις φάει ελαφρά το προηγούμενο βράδυ.

    Δεν αρκεί όμως αυτό, πρέπει τόσο οι μηχανικοί να σταθούν στο σωστό σημείο όσο και ο οδηγός να σταματήσει ακριβώς εκεί που τον περιμένουν. Για να γίνει αυτό, την Πέμπτη ένας μηχανικός κάνει μια οριοθέτηση στο pit lane. Αφού μετρήσει προσεκτικά, βάζει τα σημάδια, που θα σταθεί ο κάθε μηχανικός που θα τοποθετήσει την κάθε ρόδα του μονοθεσίου ο οδηγός.

    Η κίτρινη γραμμή είναι όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία αντιστοιχεί στο νοητό κεντρικό άξονα του μονοθεσίου και βοηθά τον οδηγό να σταματήσει ακριβώς εκεί που πρέπει με ακρίβεια εκατοστού. Λίγο πιο πριν ή μετά, θα αναγκαστούν όλοι να μετατοπιστούν και αυτό θα κοστίσει αρκετά δευτερόλεπτα ίσως μια θέση στο βάθρο. Κάθε λεπτομέρεια μετράει στο μαγικό κόσμο της F1!

    Διαβάστε επίσης

    Το i-Cockpit έγινε 10 ετών!



    ΣΧΟΛΙΑ