• AUTO

    F1 Άμπου Ντάμπι: Αν έχεις τύχη διάβαινε!

    F1 Άμπου Ντάμπι


    Ο Μαξ Φερστάπεν στα 24 του χρόνια μοιάζει να τα έχει όλα αγκαλιά με την Κέλυ και τον παγκόσμιο τίτλο.

    Ο Φερστάπεν είναι άξιος παγκόσμιος πρωταθλητής. Οδήγησε εξαιρετικά όλη τη χρονιά κέρδισε σε 10 αγώνες έκανε τη μεγάλη ανατροπή εκθρονίζοντας τον Λιούις. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ πως απαραίτητο συστατικό στην πορεία ενός μεγάλου πρωταθλητή είναι και η τύχη. Χαμογέλασε στον Χάμιλτον στην τελευταία στροφή του Ιντερλάγος το 2008 που πρόλαβε και πέρασε τον Τίμο Γκλοκ γιατί γλιστρούσε με σλικ στη βροχή, του γύρισε την πλάτη χτες βράδυ σ’ έναν αγώνα που ξεκάθαρα άξιζε τη νίκη.

    Λένε πολλοί ότι στη Mercedes έκαναν λάθος που δεν έβαλαν φρέσκα λάστιχα στον Χάμιλτον. Εύκολο να κρίνεις με την ύστερη γνώση, αλλά ανούσιο. Εκτιμώ πως η στρατηγική της Red Bull ήταν: «Κάνουμε το αντίθετο από τον Χάμιλτον κι ό,τι κάτσει». Καθότι ο Φερστάπεν ήταν πίσω 10sec είχαν την άνεση χρόνου να το πράξουν σε αντίθεση με τον αντίπαλό τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως αναγνώρισε μετέπειτα στη συνέντευξη Τύπου και ο νέος πρωταθλητής, η Mercedes ήταν άπιαστη. Ο Χάμιλτον άνοιξε τη διαφορά στην αρχή, την άνοιξε εκ νέου μετά το σκληρό ροκ του Πέρεζ, την διατήρησε με μικρές απώλειες μετά το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας (έμεινε ο Τζιοβινάτσι) παρότι ο Φερστάπεν είχε φρέσκα λάστιχα.

    F1 Άμπου Ντάμπι

    Φτάσαμε λοιπόν τέσσερις γύρους πριν το τέλος όπου η έξοδος του Λατίφι δημιούργησε συνθήκες ανατροπής. Βγαίνει το αυτοκίνητο ασφαλείας, δε μπαίνει ο Χάμιλτον, το αντίθετο ο Φερστάπεν. Μαλακά ελαστικά, βγαίνει και ανάμεσά τους έχουν βρεθεί αρκετοί οδηγοί που βρίσκονται ένα γύρο πίσω. Πάει να τερματίσει ο αγώνας υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας. Τότε παρεμβαίνει ο Μάικλ Μάσι ασκώντας το δικαίωμα που έχει ο αλυτάρχης, βάζει μέσα εσπευσμένα το αυτοκίνητο ασφαλείας αφού αφήσει να ξεντουμπλαριστούν μόνο τα πέντε μονοθέσια που βρίσκονται ανάμεσα στους δυο μονομάχους. Έχει μόλις υπαναχωρήσει από την αρχικά εκφρασθείσα άποψή του ότι δεν θα τα αφήσει. Έτσι μένει ένας γύρος, είναι η ώρα του Φερστάπεν, ορμάει, περνάει και παίρνει τη νίκη σ’ έναν αγώνα που δεν είχε την ταχύτητα για να κερδίσει. Βλέπετε ο Χάμιλτον δεν έχει τα λάστιχα να παίξει άμυνα.

    F1 Άμπου Ντάμπι

    Στη Mercedes έκαναν ένσταση η οποία απορρίφθηκε με το σκεπτικό: «Πέρα και πάνω από κανονισμούς, ο αλυτάρχης κάνει ότι θέλει με το αυτοκίνητο ασφαλείας». Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το σκεπτικό και να δείτε τα άρθρα των αθλητικών κανονισμών που το στηρίζουν. Από τη Mercedes κάνουν λόγο για αλλοίωση αποτελέσματος και ήδη εξέφρασαν γραπτώς την πρόθεσή τους για έφεση. Δεν τους αδικώ, τους πνίγει το δίκιο. Όμως έχοντας μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, αποκλείω να βγουν κερδισμένοι. Ακόμη κι αν κάποιο δικαστήριο τους δικαιώσει, τι θα γίνει μετά, θα πάρουν πίσω το πρωτάθλημα από τον Φερστάπεν; Αστεία πράγματα, τεράστιο πλήγμα για το άθλημα. Όπως ήταν λάθος του Χάμιλτον ότι δεν παρέστη χτες στη συνέντευξη Τύπου.

    F1 Άμπου Ντάμπι

    Ο Ολλανδός άξια είναι παγκόσμιος πρωταθλητής. Μένει να δούμε τι βηματισμό θα βγάλει από δω και πέρα. Τα πρώτα δείγματα είναι καλά: «Σέβομαι τον Λιούις, είμαι χαρούμενος που κέρδισα συνολικά. Ήταν πολύ δύσκολη χρονιά κόντρα στη Mercedes και τον Λιούις. Δε θέλω να φανώ υπερόπτης, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που τον κέρδισα. Τον σέβομαι είναι εκπληκτικός οδηγός και έχει πετύχει πολλά, όμως είμαι χαρούμενος που πήρα τον τίτλο. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου φέτος, ευτυχώς βελτιώνομαι και θα συνεχίσω να το κάνω».

    F1 Άμπου Ντάμπι
    Δεν έχει προηγούμενο η απουσία του Χάμιλτον από τη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα

    Από την πλευρά του ο Χάμιλτον προφανώς νιώθει πως του πήραν την μπουκιά από το στόμα, άδικα. Η σιωπή του μετά τις πρώτες δηλώσεις στη μεικτή ζώνη, ήταν εκκωφαντική. Θα κάνει καιρό να χωνέψει τον τρόπο που έχασε, αυτό είναι βέβαιο. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τις εφέσεις, πιθανόν αυτή να είναι η αρχή του τέλους για την παντοκρατορία της Mercedes που διατήρησε χτες το πρωτάθλημα κατασκευαστών.

    F1 Άμπου Ντάμπι

    Διαβάστε επίσης:

    F1 Άμπου Ντάμπι: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις της Mercedes!

    F1 Άμπου Ντάμπι: Άξιος πρωταθλητής ο Φερστάπεν!

    F1 Άμπου Ντάμπι: Κερδισμένος και χαμένος ο Φερστάπεν!



    ΣΧΟΛΙΑ