• AUTO

    Ένας στους δέκα βουλευτές επέλεξε ηλεκτρικό αυτοκίνητο (pics+video)

    • του Τάκη Πουρναράκη

    Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με το πρώτο ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Βουλής


    Το πρώτο ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Βουλής είναι ένα VW Golf απόδοσης 100kw (136PS) αλλά κυρίως 30kgm σταθερής ροπής, το οποίο διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας 35.8kwh και μπορεί να διανύσει εντός πόλης έως 240km προτού ζητήσει φόρτιση.

    Χτες είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα να το παρουσιάζει. Από τις δηλώσεις του προέκυψε ότι 26 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές έχουν μέχρι στιγμής παραγγείλει ηλεκτρικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Επιπλέον ένα ακόμη αυτοκίνητο θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου στην διάθεση του πρωθυπουργού. Δεν μπορέσαμε να αποσαφηνίσουμε αν έχουν παραγγείλει ηλεκτρικό αυτοκίνητο ο Υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας και ο Υπουργός Μεταφορών.

    Το εθνικό σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης προβλέπει να πουληθούν στη χώρα μας 350 χιλιάδες ηλεκτρικά ή χαμηλών εκπομπών ρύπων οχήματα ως το 2030. Δηλαδή 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα πουληθούν ως τότε να εκπέμπει κάτω από 50gr Co2 /km. Ίσως αποδειχτεί πολύ φιλόδοξος αυτός ο στόχος.

    Προκειμένου η Βουλή να μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία των ηλεκτρικών οχημάτων εξόπλισε το υπόγειο πάρκινγκ με ταχυφορτιστές. Η εγκατάσταση έγινε από τη ΔΕΗ και διαθέτουν δυνατότητα γρήγορης φόρτισης καθώς έχουν συνεχές ρεύμα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Για πρώτη φορά οι υπηρεσίες της Βουλής και οι βουλευτές μπαίνουμε στην ηλεκτρική κίνηση, παραλαμβάνοντας υπηρεσιακά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον. Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας είναι η συμφιλίωση με το περιβάλλον. Η Ευρώπη, ο ΟΗΕ, οι πάντες έχουν βάλει ποσοτικές παραμέτρους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε. Η Ελλάδα, έχει αποδεχθεί αυτή την πρόκληση».

    Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από τα Ηνωμένα Έθνη, έβαλε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της συμφιλιώσεως με το περιβάλλον ακολουθώντας πιστά και φιλόδοξα τους στόχους που έθεσε η χώρα. Η Βουλή δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτή την εκστρατεία προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας της ζωής μας, του πλανήτη μας και του μέλλοντός μας. Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι άνετα, είναι ό,τι πρέπει για να κυκλοφορεί κανείς, σεβόμενος τον εαυτό του, σεβόμενος το περιβάλλον, σεβόμενος τον συμπολίτη του», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.


    Από τις αντιδράσεις όλων των παρευρισκομένων και τις ερωτήσεις είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο για να εξοικειωθεί το ευρύ κοινό με τις επαναστατικές αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας η ηλεκτροκίνηση.



    ΣΧΟΛΙΑ