• AUTO

    BMW Active Hybrid e bike: Παιδί της πόλης!


    Συμπληρώσαμε εκατοντάδες km με το ηλεκτρικό ποδήλατο της BMW, μια από τις πιο ευέλικτες, οικονομικές, οικολογικές λύσεις για το κέντρο.

    H πρόταση της BMW για ένα υβριδικό ποδήλατο πόλης, μας εντυπωσίασε με την άνεση και την ευκολία χρήσης. Το Active Hybrid e bike είναι καταρχάς ποδήλατο. Πρέπει να ποδηλατείς για να κινείται. Έχει όμως και έναν ηλεκτροκινητήρα που εδράζεται στον άξονα των πεντάλ. Ο κινητήρας έχει ισχύ 250W και υποβοηθά την κίνηση έως και τα 25km/h. Πάνω από αυτή την ταχύτητα η υποβοήθηση μηδενίζεται με βάση τις προδιαγραφές που έχει θέσει το κράτος για το τι θεωρείται «ηλεκτρικό ποδήλατο» και κατ’ επέκταση επιδοτείται με 800 ευρώ από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Με την επιδότηση, η τιμή του Active Hybrid e bike πέφτει στα 2800 ευρώ.

    Η λειτουργία του ηλεκτροκινητήρα υποστηρίζεται από μια μπαταρία 600wh που εδράζεται στον διαγώνιο άξονα και αν θέλεις αφαιρείται. Μπορείς δηλαδή να την βγάλεις και να τη φορτίσεις στο σπίτι. Αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τη φορτίσεις και απευθείας πάνω στο ποδήλατο, αρκεί στο χώρο στάθμευσης να έχεις μια απλή πρίζα. Η φόρτιση διαρκεί περίπου μια ώρα και η ενέργεια επαρκεί όπως διαπιστώσαμε για πάνω από 80km ηλεκτρικά υποβοηθούμενα. Αυτό βέβαια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υψομετρικές διαφορές, την προσπάθεια που είναι διατεθειμένος να καταβάλλει ο αναβάτης και το επιλεγέν πρόγραμμα υποβοήθησης. Υπάρχουν 4 επιλογές: Οff, Eco, Trail και Boost.

    Ο σκελετός του ποδηλάτου είναι αλουμινένιος και το συνολικό του βάρος είναι 23.5kg. Εύκολα μπορεί κανείς να κινηθεί και χωρίς ηλεκτρική υποβοήθηση αν το θέλει. Οι δυο ρόδες με ελαστικά Continental Contact Cruiser καλύπτονται από φτερά ώστε να προστατεύεται ο αναβάτης από ακάθαρτα νερά στο δρόμο. Πάνω στο πίσω φτερό εδράζεται και το κόκκινο led φως ενώ το εμπρός βρίσκεται στην κορυφή του πιρουνιού (Suntour NCX).  Έχει δε, αρκετή ένταση για να κινείσαι ασφαλώς το βράδυ. Τα φρένα του Active Hybrid e bike είναι υδραυλικά της Shimano με διάμετρο 180mm εμπρός, 160mm πίσω. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι επίσης της Shimano 10 σχέσεων. Το ποδήλατο διαθέτει εμπρός ανάρτηση που σε συνδυασμό με τις φαρδιές και υψηλού προφίλ 28αρες ζάντες προσδίδουν σημαντικά επίπεδα άνεσης στους παραμορφωμένους δρόμους της Αθήνας.

    Επιλέγοντας το πρώτο επίπεδο υποβοήθησης (Eco) έχεις αρκετή βοήθεια για να ποδηλατείς ευχάριστα σε ρυθμό βόλτας. Μπορείς κάλλιστα στην ανηφόρα να επιλέξεις (Trail) και να συνεχίσεις χωρίς να αυξήσεις την προσπάθεια που καταβάλεις. Επιτυγχάνεις άνετα χωρίς ιδιαίτερο κόπο μια μ.ω.τ στα 20km/h.

    Ο χειρισμός και οι αλλαγές χαρτογραφήσεων γίνεται μέσω ενός εύχρηστου λεβιέ στο αριστερό άκρο του τιμονιού και η απεικόνιση αυτών σε μια καλαίσθητα ενσωματωμένη οθόνη στο μέσο του τιμονιού. Το Active Hybrid e bike είναι εξαιρετικά ευέλικτο, σ’ αυτό συντελεί και το μικρό μήκος τιμονιού αλλά και το μικρό βάρος (σ.σ: και κατ’ επέκταση αδράνεια) του εμπρός μέρους.

    Η ανάρτησή του σε συνδυασμό με την πολύ άνετη σέλα «Selle Royal E-Bike Saddle» εξασφαλίζουν μια ποιοτική μετακίνηση εντός πόλης ακόμη και σε ανθρώπους με τα κιλά (110) και τα χρόνια μου (49), όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο.

    Το BMW Active Hybrid e bike δεν έχει φτιαχτεί για να ισιώνεις στα πεζοδρόμια, κατεβαίνεις και ανεβαίνεις όμως άνετα σε εμπόδια έως 15cm. Το πιο μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ομοιογένειά του. Όλα λειτουργούν άψογα, δεν προβληματίζεσαι καθόλου και κινείσαι εξίσου άνετα με μηχανή. Είσαι όμως πολύ πιο ευέλικτος από ένα μηχανάκι και ταυτόχρονα γυμνάζεσαι. Διανύεις ευχάριστα χωρίς να το καταλάβεις δεκάδες km εντός πόλης, απροβλημάτιστα και οικολογικά. Χωρίς να μποτιλιάρεσαι και αποφεύγοντας το συγχρωτισμό των ΜΜΜ. Τo BMW Active Hybrid e bike αν ήταν αυτοκίνητο θα ήταν η Χ1 25e xDrive, αποτελεσματική σε όλα της.

    Διαβάστε επίσης:

    BMW e bike: Γυμνάζεσαι ενόσω μετακινείσαι!

     



    ΣΧΟΛΙΑ