• AUTO

    BMW e bike: Γυμνάζεσαι ενόσω μετακινείσαι!


    Το Urban Hybrid e bike της BMW είναι ένα εξαιρετικά ευέλικτο ποδήλατο πόλης που σε παρακινεί να γυμναστείς.

    Δυο είναι τα στοιχεία που κάνουν το e bike της BMW να ξεχωρίζει: Το χαμηλό του βάρος και η υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα.

    Με μια πρώτη ματιά γοητεύεσαι από την αθλητική μίνιμαλ σιλουέτα. Μαύρο ματ χρώμα, ακόμη και στους τροχούς, ελαστικά Continental λεπτά με χαμηλή αντίσταση κύλισης, το σήμα της BMW κάτω από το τιμόνι, μια μικρή οθόνη για τις βασικές πληροφορίες και ο ηλεκτροκινητήρας BMW απίστευτα μικρός εδράζεται στον άξονα του πίσω τροχού. Ταυτόχρονα η μπαταρία (300wh)  βρίσκεται στον κάτω διαγώνιο άξονα του σκελετού και δύσκολα την παρατηρείς αν δεν έχεις συγκεκριμένη εξειδίκευση.

     

    Μεγάλο πλεονέκτημα του e bike είναι το χαμηλό βάρος των 18,5kg. Αυτό χαρίζει μεγάλη ευελιξία εντός πόλης, βελτιώνει την αυτονομία και προσφέρει στον χρήση την δυνατότητα να κινηθεί εύκολα ακόμη και χωρίς την υποβοήθηση του ηλεκτροκινητήρα. Κάλλιστα σου δίνεται αν θες η δυνατότητα να ενεργοποιείς την υποβοήθηση μόνο σε ανηφόρες, αυξάνοντας έτσι πολύ περισσότερο την αυτονομία.

    Μπορείς από την οθόνη στο τιμόνι να ενεργοποιήσεις τον ηλεκτροκινητήρα και υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της ηλεκτρικής υποβοήθησης.  Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις καθόλου υποβοήθηση, λίγη, μέση, αρκετή ή πολύ. Συνολικά υπάρχουν 4 επίπεδα ηλεκτρικής υποβοήθησης: Eco, Comfort, Sport, Boost. Mε την υποβοήθηση στο boost μπορείς να εντυπωσιάσεις με τις εκκινήσεις σου στα φανάρια. Ο ηλεκτροκινητήρας υποβοηθά έως τα 25km/h και γι’ αυτό το e bike δικαιούται επιδότηση 800 ευρώ από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”.

    Εδώ υπάρχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το e bike της BMW: Όσο ασκείς δύναμη στο πεντάλ, τόσο σε υποβοηθά ο ηλεκτροκινητήρας. Αν τεμπελιάζεις από το κατώτατο ως το ανώτατο σημείο, δεν σου δίνει υποβοήθηση ο ηλεκτροκινητήρας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός αισθητήρα. Tα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα υποβοηθούν σταθερά. Αντίθετα το συγκεκριμένο ποδήλατο υποβοηθά αναλογικά. Αυτό το καθιστά ιδανικό για προπόνηση, π.χ. μια ανάβαση στον Υμηττό. Όσο πιέζεις, τόσο σε βοηθάει. Είναι λοιπόν το e bike της BMW ένα αθλητικό ποδήλατο που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη φυσική σας κατάσταση. Αν ήταν αυτοκίνητο BMW θα ήταν 330e.  Αξίζει να τονιστεί πως η διαμόρφωση των ακίδων στα πεντάλ προσφέρει πρόσφυση ώστε να βάζεις δύναμη και από κάτω προς τα πάνω.

    Φυσικά πολύ άνετα θα μετακινηθείς εντός πόλης, Η γεωμετρία του ποδηλάτου και η άκαμπτη κατασκευή σε βοηθάει να κινηθείς γρήγορα.

    Κάποιες στιγμές και ανάλογα τα κιλά και την αθλητική κατάσταση του αναβάτη μπορεί να ζητήσεις την ενδοτικότητα μιας μπροστινής ανάρτησης. Το e bike όπως και όλες οι κούρσες δεν έχει ανάρτηση. Έχει όμως μια πολύ άνετη σέλα “Selle Royal” που βοηθάει. Αν θέλετε να ρυθμίσετε το ύψος αυτό γίνεται εύκολα μέσω λεβιέ χωρίς να χρειάζεται ειδικό κλειδί.  Αν ζητάτε κάτι περισσότερο σε άνεση τότε καλό είναι να δείτε και το active e bike της BMW που διαθέτει ανάρτηση και έχει περισσότερη υποβοήθηση. Το δοκιμάζουμε αυτές τις μέρες και σύντομα θα έχουμε περισσότερα να πούμε. Τα υδραυλικά δισκόφρενα (180mm)του e bike έχουν άψογη λειτουργία και γραμμική αίσθηση.

    Όσον αφορά στη φόρτιση μπορείς να βγάλεις την μπαταρία (κλειδώνει με κλειδαριά) και να την φορτίσεις σπίτι ή να βάλεις το ποδήλατο στη φόρτιση. Χρειάστηκε περίπου 70 λεπτά για να φορτίσει πλήρως. Τώρα όσον αφορά στην αυτονομία αυτή επηρεάζεται από το επίπεδο υποβοήθησης που επιλέγεις κανείς.  Ο χώρος που καταλαμβάνει το e bike είναι πολύ μικρός άνετα χωράει στο σκάφος, ώστε να μετακινείστε με στυλ και άνεση στη μαρίνα ή στο λιμάνι.

    Τα ηλεκτρικά ποδήλατα BMW διατίθενται σε επιλεγμένους εμπόρους BMW και επιδοτούνται έως και 40% μέσω του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Το BMW Urban Hybrid E-Bike κοστίζει 2.600€

    Τεχνικά χαρακτηριστικά Urban Hybrid EBike

    Χρώμα: Μαύρο, ματ

    Πλαίσιο: Αλουμίνιο

    Φρένα: Δίσκοι Shimano 180 mm (εμπρός) 160 mm (πίσω)

    Πηρούνια: Από κράμα αλουμινίου στο χρώμα του πλαισίου

    Σέλα: Selle Royal Mach 2 μαύρη

    Γρανάζια: Shimano Deore / XT 10-speed (ντιραγιέ)

    Ελαστικά: Continental Grand Sport Extra

    Ζάντες: Rody Airline Corsa 28”, μαύρες

    Χερούλια: Ergon GE-1

    Μπαταρία: Lithium-ion battery 300 Wh

    Ηλεκτροκινητήρας: Μονής σχέση, 250 W, μονής εξόδου

    Διαστάσεις πλαισίου: S (160-175 cm), M (175-185 cm), L (185 cm και ψηλότεροι)

     



    ΣΧΟΛΙΑ