• AUTO

    Αγορά αυτοκινήτου: Άνοδος 26% στο 7μηνο!

    Opel Corsa


    Εντυπωσιακά νούμερα επιτυγχάνονται το πρώτο επτάμηνο του 2023 με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων να φτάνουν τις 82χ.

    Η αγορά αυτοκινήτου κινείται σταθερά ανοδικά καθόλη τη διάρκεια του πρώτου 7μηνου. Ο Ιούλιος έκλεισε με άνοδο 13,9%, πουλήθηκαν 12.390 οχήματα έναντι 10.874 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η άνοδος αυτή παρά την αύξηση των τιμών οφείλεται στην επάρκεια νέων μοντέλων, στην επίσπευση των παραδόσεων αλλά και στην άνοδο των πωλήσεων που αφορούν ιδιώτες Προφανώς δεν λύθηκαν αμετάκλητα τα προβλήματα διαθεσιμότητας αλλά έχει αρχίσει πλέον να είναι ορατός ο χρονικός ορίζοντας άμβλυνσής τους. Μια πρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις έχει δώσει η αντίστοιχη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Την ίδια στιγμή οι διελεύσεις από τις εκθέσεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση ακόμη και τον Αύγουστο, όπως και οι παραγγελίες ειδικά οι online. Εκτιμήσεις φέρουν την αγορά να κλείνει φέτος πάνω από τις 130 χιλ. οχήματα.

    Τώρα όσον αφορά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού έχει ένα ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι (53%) ψωνίζουν μικρό όχημα της κατηγορίας Β. Την ίδια ώρα ένας στους δυο επιλέγει SUV (BSUV 27%, C SUV 18%, DSUV 3%) και αν σ’ αυτό προσθέσεις και την υπόλοιπη κατηγορία Β (26%) έχεις ένα ποσοστό 76% σε μικρό αυτοκίνητο πόλης ή SUV! Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως η κατηγορία C (BMW 1) και D (Tesla Model 3) έχουν συρρικνωθεί στο 13,3% της αγοράς αφήνοντας ένα 10% της αγοράς για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Όσον αφορά στη μορφή καυσίμου η πτώση της βενζίνης συνεχίζεται (-9.5%) καθώς είναι η πιο ακριβή επιλογή όσον αφορά στην κατανάλωση, το diesel επίσης πέφτει καθώς μειώνονται οι αντίστοιχες επιλογές (-4.7%) ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι σταθερές ή ανοδικές (επαναφορτιζόμενα +5%, υβριδικά +10%). Πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις είναι το Opel Corsa που έχει περάσει τις 4700 ταξινομήσεις φέτος.

    Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών κινήθηκε για τον Ιούνιο ως εξής:

    Διαβάστε επίσης

    To Scenic αλλάζει!



    ΣΧΟΛΙΑ