• Ναυτιλία

    Νικόλας Τσάκος: Αυξημένο μέρισμα από την TEN μετά τα ισχυρά κέρδη του πρώτου τριμήνου

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής


    Τη διανομή αυξημένου μερίσματος για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου, μετά τη σημαντική ενίσχυση των κερδών της εν μέσω της πανδημίας.

    Ειδικότερα,η διοίκηση της ενέκρινε την αύξηση του μερίσματος 0,05  δολ. που είχε ανακοινώσει στις 25 Μαρτίου 2020, κατά 50%, και θα διανείμει συνολικά 0,075 δολ. στους κατόχους κοινών μετοχών. Η πληρωμή του ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου 2020.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εμφάνιση καθαρών κερδών ύψους 21,2 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 11,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Τα λειτουργικά έσοδα της ναυτιλιακής διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 54,7 εκατ. δολάρια από 27,8 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Το μέσο ημερήσιο ισοδύναμο χρονοναύλωσης αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 στα 26,629 δολάρια από 21,054 δολάρια την ίδια περυσινή περίοδο.

    Η εταιρεία επισήμανε ότι η απόδοση της αντικατοπτρίζει την ισχυρή αγορά που ξεκίνησε κατά τους τελευταίους μήνες του 2019 και συνεχίστηκε στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ως εκ τούτου, η TEN επωφελήθηκε από την ναύλωση των πλοίων της με μακροχρόνια συμβόλαια, που θα της εξασφαλίσουν μελλοντικά κέρδη. Η χρήση του στόλου της ανήλθε στο 97%, ενώ μόνο ένα πλοίο βρισκόταν εκτός λόγω προγραμματισμένων εργασιών.

    “Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, εν μέσω της πανδημίας, η αγορά των τάνκερ εμφανίστηκε ισχυρή και αυτό συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η TEΝ έκλεισε μακροχρόνιες ναυλώσεις για τα πλοία της που θα της εξασφαλίσουν θετικές αποδόσεις για το υπόλοιπο έτος αλλά και μετά”, σχολίασε ο COO της ναυτιλιακής Γιώργος Σαρόγλου.

    “Η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει να βρίσκεται σε συζητήσεις με ναυλωτές πρώτης κατηγορίας για ανάλογες συμφωνίες προκειμένου να διασφαλίσει την ορατότητα των ταμειακών ροών, βασικό στοιχείο της στρατηγικής της TEN. Η ασφάλεια των ναυτικών μας ήταν, είναι και παραμένει η βασική μας προτεραιότητα, καθώς η εταιρεία συνεχίζει το επί σειρά ετών, δοκιμασμένο στην αγορά, μοντέλο λειτουργίας της για επιτύχει το υψηλότερο επίπεδο εκμετάλλευσης του στόλου της και μακροχρόνια κερδοφορία. Αυτή είναι η τέταρτη και πιο δύσκολη κρίση που αντιμετωπίζουμε με επιτυχία στα 28 χρόνια λειτουργίας μας”, συμπλήρωσε ο κ. Σαρόγλου.

    Τον Ιανουάριο 2020, η TEN παρέλαβε το νεότευκτο aframax Caribbean Voyager, το οποίο ναυλώθηκε άμεσα, για πέντε χρόνια, σε αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία. Πρόκειται για το αδελφό πλοίο του Mediterranean Voyager που παρέλαβε και παρέδωσε τον Οκτώβριο 2019 για ναύλωση στην ίδια εταιρεία.

    Reverse Split μετοχών

    Κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2020, οι μέτοχοι αποφάσισαν να προχωρήσουμε σε reverse split των κοινών μετοχών σε αναλογία μία προς πέντε, σύμφωνα με την οποία κάθε πέντε μετοχές θα ανταλλάσσονται με μία καινούργια. Η διαδικασία αυτή θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της 1ης Ιουλίου 2020 και η διοίκηση της TEN εκτιμά ότι θα αυξήσει το πεδίο των επενδυτών που θα έχουν δυνατότητα να επενδύσουν σε αυτήν.



    ΣΧΟΛΙΑ