• ΑΓΟΡΕΣ

    Ξεπέρασαν τα 10 δισ. οι προσφορές για το 15ετές – Στο 1,23% υποχωρεί το επιτόκιο


    Εκρηκτική είναι η ζήτηση για την επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου για το οποίο το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις 10:30 σήμερα το πρωί.

    Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι το ύψος των προσφορών ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ενώ την ίδια στιγμή υποχωρεί και το επιτόκιο το οποίο διαμορφώνεται πλέον στις 130 μονάδες βάσης από τις 135 στις οποίες και είχε ξεκινήσει.

    Την ίδια στιγμή υποχωρεί και το middle swap με συνέπεια το επιτόκιο για το ελληνικό ομόλογο να κινείται πλέον στα επίπεδα του 1,23% έχοντας ξεκινήσει από την περιοχή του 1,28%.

    Αν και τα κεφάλαια που θα αντλήσει η ελληνική δημοκρατία θα εξαρτηθούν από τα ποιοτικά στοιχεία των προσφορών, πηγές της αγοράς θεωρούν ότι από την επανέκδοση θα αντληθούν 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

    Από την αρχική έκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου είχαν αντληθεί 2,5 δισ. ενώ το επιτοκιακό κουπόνι ήταν στα 1,875% και η απόδοσή του στο 1,911%.

    Η τρέχουσα επανέκδοση θα κινηθεί σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα αντικατοπτρίζοντας τις ευνοϊκότερες συνθήκες για τις ομολογιακές εκδόσεις που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές. Οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ελληνικών ομολόγων στα ιστορικά χαμηλά. Και όλα αυτά καθώς βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Πρόγραμμα με βάση το οποίο έχουν αγοραστεί ελληνικοί τίτλοι ονομαστικής αξίας 13 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ