• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Την χειρότερη πτώση του από τον Φεβρουάριο κατέγραψε ο Dow Jones

    Wall Street


    Με βαριές απώλειες έκλεισε την Τρίτη ο Dow Jones, καταγράφοντας μάλιστα την χειρότερη συνεδρίαση από τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς η αγορά συνεχίζει να προβληματίζεται γύρω από τον πληθωρισμό, τα στοιχεία για τον οποίον θα ανακοινωθούν στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

    Αντίθετα, οριακές ήταν οι απώλειες για τον Nasdaq, έπειτα από την ισχυρή του πτώση τη Δευτέρα. Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών δέχθηκαν πιέσεις στην αρχή της ημέρας, ωστόσο σταδιακά κατάφεραν να βγάλουν αντιστάσεις, με την μετοχή της Amazon να κλείνει τελικά στο +1,05% και της Netflix στο +1,72%. Πάντως από τις υπόλοιπες μετοχές των FAANG, μόνο αυτή της Facebook έκλεισε σε θετικό έδαφος (0,18%), με την Alphabet να κλείνει στο -0,95% και την Apple στο -0,74%.

    Ενδεικτικό του προβληματισμού που επικρατεί στην αγορά είναι πως ο δείκτης φόβου VIX σημείωσε άνοδο έως το 23,73, όταν πριν από έναν μήνα είχε υποχωρήσει κάτω από το 16.

    Η προσοχή των επενδυτών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο βρίσκεται ξανά στραμμένη στον πληθωρισμό, την ώρα που αναμένεται μια εκτόξευση της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Ο φόβος των επενδυτών έχει να κάνει με την υποστηρικτική πολιτική χαμηλών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών με αφορμή την πανδημία, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε περίπτωση που ο πληθωρισμός εκτοξευθεί με ταχύτερους του αναμενόμενου ρυθμούς.

    Έτσι η αγορά παρακολουθεί με ανησυχία την αύξηση των τιμών που παρατηρείται σε διάφορα εμπορεύματα (με τελευταίο το άλμα στις τιμές των συμβολαίων βενζίνης, μετά την κυβερνοεπίθεση κατά του αγωγού της Colonial Pipeline αλλά και το νέο ρεκορ που σημείωσε η τιμή του συμβολαίου χαλκού), ενώ στρέφει το ενδιαφέρον της σταδιακά από τις μετοχές της τεχνολογίας (οι οποίες ευνοήθηκαν από τα χαμηλά επιτόκια) σε μετοχές που αναμένεται να ευνοηθούν από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή η σταδιακή στροφή που παρατηρείται, ωστόσο, έχει ενισχύσει την ανησυχία για ένα πιθανό ξεφούσκωμα της αγοράς της τεχνολογίας, επηρεάζοντας το σύνολο της αγοράς.

    Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34269,16 μονάδες, με απώλειες -1,36%, ο  S&P 500 στις 4.1452,10 μονάδες με απώλειες -0,87% και ο Nasdaq στις 13.389,43 μονάδες με απώλειες -0,09%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, μόλις 2 έκλεισαν με άνοδο (Salesforce 0,78% και Nike 0,53%). Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Travelers (-3,08%), Home Depot (-3,07%) και American Express (-2,68%).



    ΣΧΟΛΙΑ