• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Μικτή εικόνα στα futures λίγο πριν το άνοιγμα – Το βλέμμα σε FED και θέσεις εργασίας

    Wall Street: Νέα ρεκόρ με οριακή άνοδο


    Με μικτά πρόσημα αναμένεται να ανοίξουν οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αναμένουν με ενδιαφέρον τη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FED αλλά και τα στοιχεία από τις θέσεις εργασίας.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Nasdaq κατάφερε να βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι Dow Jones και S&P 500. Ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε βουτιά των τιμών του πετρελαίου, η οποία και έφερε απώλειες στις πετρελαϊκές μετοχές. Παρά το αδιέξοδο στον OPEC+, η αγορά φοβάται πως τα μέλη του οργανισμού θα προχωρήσουν σε μονομερείς αποφάσεις αύξησης της παραγωγής πετρελαίου.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 34.577,37 μονάδες, με απώλειες -0,60%, ο S&P 500 στις 4.343,54 μονάδες με πτώση -0,20% ενώ ο Nasdaq στις 14.663.64 με άνοδο 0,17%.

    Κάμψη κατέγραψε ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Markit την Τρίτη, καθώς ο σχετικός PMI υποχώρησε στις 64,4 μονάδες από 64,8 μονάδες στην αρχική μέτρηση της Markit και αντί 70,4 μονάδων τον Μάιο. Το ISM ανακοίνωσε ότι ο δείκτης του για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 60,1 μονάδες τον Ιούνιο, έναντι 64 μονάδων τον Μάιο, που είχαν αποτελέσει και ιστορικό υψηλό για τον δείκτη. Κάθε καταγραφή άνω του 50 υποδεικνύει επέκταση, ενώ κάτω του αριθμού αυτού συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας.

    Οι μετοχές έχουν σημειώσει ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, λόγω θετικών οικονομικών στοιχείων. Ενώ μια μέτρηση του ISM πάνω από 60 θα θεωρούνταν κανονικά ένδειξη μιας ισχυρής οικονομίας, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ανάκαμψη κορυφώνεται την ίδια στιγμή που οι τιμές των προϊόντων παραμένουν αυξημένες λόγω των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και, σε ορισμένα σημεία, του κόστους εργασίας. Μάλιστα αυτό κατέδειξε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τόνισε ότι μια επιπλέον δημοσιονομική τόνωση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο κίνδυνος μιας διαρκούς αύξησης των τιμών θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο.

    Με αυτό κατά νου, οι επενδυτές θα μελετήσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC, για ενδείξεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

    Εν όψει αυτού, η δημοσίευση της έρευνας της  JOLTs για τις θέσεις εργασίας, η οποία αναμένεται να δείξει 9,388 εκατ. κενές θέσεις εργασίας τον Μάιο, υψηλότερη από τα 9,286 εκατ. του Απριλίου, θα δώσει σαφή εικόνα ως προς τα επίπεδα ανάκαμψης της οικονομίας και τον ρυθμό επιστροφής στην κανονικότητα.

    Στις εταιρικές ειδήσεις, η Amazon και η Microsoft είναι πιθανό να βρεθούν στο επίκεντρο μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου ότι θα ακυρώσει την σύμβαση JEDI των 10 δισ. δολαρίων με την Microsoft, έπειτα και από την έντονη διαμαρτυρία που είχε εκφράσει η Amazon. Η Amazon προσθέτει προσυνεδριακά 0,83% και η Microsoft +0,48%.

    Η κινεζική DiDi αναμένεται και σήμερα να έχει μια πτωτική συνεδρίαση, μετά τις χθεσινές της απώλειες κοντά στο 20%. H μετοχή της εταιρείας έκλεισε με απώλειες 19,52%, καθώς αργά την Παρασκευή έγινε γνωστό πως η Κινεζική Κυβέρνηση απαγόρευσε στους νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή της εταιρίας όσο πραγματοποιείται έλεγχος κυβερνοασφάλειας στην εταιρία από τις κινεζικές αρχές. Μάλιστα, οι κινεζικές αρχές είχαν προειδοποιήσει την εταιρία να αναβάλλει την ένταξή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία έγινε την περασμένη Τετάρτη. Σήμερα λίγο πριν το άνοιγμα η DiDi σημειώνει πτώση 4%.

    Η Royal Dutch Shell υποχωρεί προσυνεδριακά κατά 0,05% παρά την ανακοίνωση να αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στους μετόχους μετά την ιστορική περικοπή μερίσματος που πραγματοποίησε πέρυσι, ενισχύοντας και πάλι τις επιστροφές κεφαλαίου.

    Η μετοχή της Whirlpool αυξήθηκε 1% όταν η JPMorgan αποκάλεσε τον κατασκευαστή οικιακών συσκευών «top pick», η μετοχή της Visa αυξήθηκε 0,3% όταν η εταιρεία πιστωτικών καρτών δήλωσε ότι πάνω από 1 δισ. δολάρια κρυπτονομίσματος δαπανήθηκαν από τους καταναλωτές παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του έτους, και η μετοχή της Morgan Stanley αυξήθηκε 0,1%, όταν η KBW αποκάλεσε την επενδυτική τράπεζα μία από τις «κορυφαίες ιδέες» της, λέγοντας ότι η μετοχή μπορεί να κάνει άλμα μέχρι και 27%, με την αγορά να υποτιμά τις βελτιώσεις στον ισολογισμό της.

    Στο κλίμα αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones χάνουν οριακά 0,03% στις 34.447 μονάδες, του S&P 500 κινούνται ανοδικά κατά 0,12% και του τεχνολογικού Nasdaq «δείχνουν» ακόμα ένα ρεκόρ, καθώς αυξάνονται 0,57%.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοπρασία ορόσημο στον Sotheby’s: Μπορείτε να αγοράσετε διαμάντι 15 εκατ. δολαρίων με κρυπτονομίσματα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ