• Cryptocurrencies

    Κρυπτονομίσματα για όλους με τη σάρωση της ίριδας του ματιού

    Κρυπτονομίσματα για όλους με το σάρωμα της ίριδας του ματιού

    Sam Atlman


    Ο Sam Altman ίδρυσε μία νέα start up που έχει σκοπό να παρέχει έναν ειδικό τύπο κρυπτονομίσματος σε κάθε άνθρωπο, υπό μία βασική προϋπόθεση: πρέπει πρώτα να σκανάρει το μάτι του.

    Ο Altman, πρώην επικεφαλής της εταιρείας Y Combinator της Silicon Valley, είναι ένας από τους τρεις ιδρυτές της Worldcoin. Μεταξύ άλλων, η Worldcoin έχει σχεδιάσει μια συσκευή σε σχήμα σφαίρας που θα σαρώνει την ίριδα του ματιού και θα δημιουργεί ένα μοναδικό προσωπικό αναγνωριστικό.

    Στην εταιρεία συμμετέχουν η venture capital της Coinbase Global, Andreessen Horowitz, ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, και η Day One Ventures. Πρόσφατα η start up συγκέντρωσε από τους επενδυτές κεφάλαια 25 εκατ. δολαρίων.

    Κρυπτονομίσματα για όλους

    Ο Altman, 36 ετών, είπε σε συνέντευξή του ότι συνέλαβε την ιδέα στα τέλη του 2019. Πρόθεσή του είναι να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να διανείμει χρήματα ισότιμα, εμπνευσμένος από τη σύγχρονη οικονομική θεωρία που είναι γνωστή ως καθολικό βασικό εισόδημα. Ο Altman ήταν ο πρώτος επενδυτής στην Worldcoin, αλλά είπε ότι δεν έχει κανένα ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες και λειτουργεί κυρίως ως σύμβουλος της εταιρείας όταν χρειαστεί.

    «Ενδιαφέρομαι πολύ για πράγματα όπως το καθολικό βασικό εισόδημα και τι θα συμβεί στην αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου, καθώς και πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό καλύτερα», δηλώνει ο ίδιος. «Υπάρχει τρόπος να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να το πετύχουμε σε παγκόσμια κλίμακα;», προσθέτει.

    Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο Alexander Blania, 27 ετών, πρώην φοιτητής θεωρητικής φυσικής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Συνιδρυτής της Worldcoin, μαζί με τους Altman και Max Novendstern, οι οποίοι στο παρελθόν εργάστηκαν στην εταιρεία επενδύσεων του Ray Dalio Bridgewater Associates και στην start up μεταφοράς χρημάτων Wave.

    Οι Altman και Blania συμφώνησαν να αναφερθούν στα σχέδια τους, μετά από ερώτηση που τους απηύθυνε το Bloomberg.

    Η Worldcoin προετοιμάζεται για την επίσημη παρουσίαση, αλλά προς το παρόν, αξιολογεί τι μπορεί να χρειαστεί ώστε μία ημέρα να λάβουν κρυπτονομίσματα όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, δήλωσε ο Blania. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά συστήματα», επισήμανε, συμπληρώνοντας: «Τα Crypto είναι μία ευκαιρία να φτάσουμε εκεί».

     

    Κρυπτονομίσματα για όλους με το σάρωμα της ίριδας του ματιού
    Sam Altman, πηγή: Patrick T. Fallon/Bloomberg

    Ποιος είναι ο Sam Altman

    Ο Altman έγινε γνωστός στα 19 του χρόνια, ως ιδρυτής ενός κοινωνικού δικτύου που ονομάζεται Loopt και έγινε ο επικεφαλής για τις start up στην Y Combinator. Διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας από το 2014 έως το 2019, περίοδο κατά την οποία ορισμένες από τις εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Dropbox και Stripe, αναδείχθηκαν στις πιο ισχυρές νεοσύστατες εταιρείες στην Αμερική.

    Υπό την ηγεσία του Altman, η Y Combinator σχεδίασε πειράματα σχετικά με το γενικό βασικό εισόδημα, τα οποία, ωστόσο, αντιμετώπισαν καθυστερήσεις. Σε συνέντευξη του με τον οικονομολόγο Tyler Cowen το 2019, ο Altman συζήτησε πώς ένα σύστημα που θα μπορούσε να διανείμει χρήματα σε όλους, παρακάμπτοντας την ανάγκη για κυβερνητική αναδιανομή.

    Ο Altman αποχώρησε από την Y Combinator για να εργαστεί στον τομέα τεχνητής νοημοσύνης στην OpenAI, μια ερευνητική εταιρεία που ξεκίνησε το 2015 με τον Elon Musk της Tesla. Οι δρόμοι τους χωρίστηκαν πριν από δύο χρόνια, λόγω διαφωνιών σχετικά με τα σχέδια της OpenAI.

    Λίγους μήνες αργότερα, η εταιρεία συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη Microsoft στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, σύμφωνα με την οποία ο κολοσσός του λογισμικού θα ήταν ο αποκλειστικός πάροχος των υπηρεσιών cloud computing.

    Το νέο ψηφιακό νόμισμα

    Με το Worldcoin, η start up υπόσχεται “ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα που θα ξεκινήσει δίνοντας ένα μερίδιο σε κάθε άτομο στη γη”, σύμφωνα με μια διαδικτυακή περιγραφή.

    Η εταιρεία στοχεύει να βοηθήσει τις οικονομίες να μεταβούν στα κρυπτονομίσματα «μέσω μιας νέας προσέγγισης: μια ειδική συσκευή που θα εξασφαλίζει τη μοναδικότητα όλων των ατόμων που εγγράφονται, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητό τους και τη συνολική διαφάνεια ενός blockchain χωρίς άδεια».

    Η συσκευή είναι ένα ασημένιο σφαιρικό γκάτζετ σε μέγεθος μία μπάλας μπάσκετ που μπορεί να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί για να σαρώσει τις ίριδες των ανθρώπων εξακριβώνοντας την μοναδική τους ταυτότητας, επισήμανε ο Blania.

    Η Worldcoin έχει ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζει τη σφαίρα σε μικρή κλίμακα σε διάφορες πόλεις, είπε. Το ίδιο το νόμισμα Worldcoin δεν είναι ακόμη έτοιμο για διανομή, οπότε η εταιρεία προσφέρει επί του παρόντος σε εθελοντές άλλους τύπους ψηφιακών νομισμάτων, κυρίως Bitcoin, με αντάλλαγμα τη σάρωση των ματιών τους και την παροχή σχολίων σχετικά με τη διαδικασία.

    Οι δοκιμές

    Η εταιρεία έχει λιγότερα από 20 πρωτότυπα σε κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Blania. Μία πρωτότυπη σφαίρα κοστίζει περίπου 5.000 δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά η τιμή θα μειωθεί απότομα καθώς η εταιρεία βελτιώνει τη διαδικασία, εξήγησε. Η Worldcoin τελικά θα έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, αν και οι υπάλληλοί της είναι σήμερα διάσπαρτοι εξαιτίας της πανδημίας.

    Σύμφωνα με τον Blania, η σάρωση της ίριδας αποτελεί ουσιαστικό μέρος του σχεδίου, επειδή μπορεί να εμποδίσει τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να εγγραφούν πολλές φορές για να εξαπατήσουν το σύστημα.

    Γνωρίζει επίσης τις επιπτώσεις του προσωπικού απορρήτου από την παράδοση βιομετρικών πληροφοριών σε μια start up και τόνισε ότι η Worldcoin θα κάνει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο διαφανή, ώστε οι χρήστες να μπορούν να δουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα.

    Όπως εξήγησε, η σάρωση της ίριδας θα παράγει έναν μοναδικό αριθμητικό κωδικό για κάθε άτομο και η εικόνα στη συνέχεια θα διαγράφεται και δεν αποθηκεύεται ποτέ.

    Διαβάστε ακόμα:

    Αγορά crypto: Οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων αναζητούν ταλέντα – Εκατοντάδες θέσεις εργασίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ