• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, με το βλέμμα στην ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την ιστορική συνεδρίαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.

    Κατά την προκαταρκτική ψηφοφορία η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ψήφισε υπέρ, με  221 «ναι» έναντι 203 «όχι», της παραπομπής του Αμερικανού Προέδρου, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο κατά την συνεδρίαση για την πιστοποίηση των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του. Η δεύτερη ψηφοφορία στο Καπιτώλιο, το οποίο θυμίζει φρούριο από τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιούταν την ώρα που ολοκληρωνόντουσαν οι συνεδριάσεις της Wall Street.

    Πάντως η Γερουσία σχεδιάζει να συνεδριάσει ξανά μετά τις 19 Ιανουαρίου, δηλαδή μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Αν και ο χρόνος για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμά του θα έχει ουσιαστικά εξαντληθεί, η Γερουσία, με μια απόφαση υπέρ της καθαίρεσης, μπορεί να τον εμποδίσει από το να θέσει ξανά υποψηφιότητα το 2025, αλλά και να του αφαιρέσει τα προνόμια που δίνονται στους πρώην προέδρους.

    Κατά τ΄αλλα, οι επενδυτές είδαν το 10ετές κρατικό αμερικανικό ομόλογο να συνεχίζει να κινείται άνω του 1%,  προβληματίζοντάς τους  ως προς την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν. Παράλληλα, το τρίτο κύμα της πανδημίας και οι περιορισμοί σε ΗΠΑ και Ευρώπη συνεχίζει να δημιουργεί απαισιοδοξία ως προς τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία, αν και δεν λείπει η ελπίδα από την έναρξη των εμβολιαστικών εκστρατειών.

    Οι επενδυτές στις ΗΠΑ είδαν τον πληθωρισμό στη χώρα να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα τον Δεκέμβριο, λόγω κυρίως της κατάσταση στην αγορά εργασίας και τη μειωμένη ζήτηση. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σημείωσε άνοδο 0,1% από τον προηγούμενο μήνα ύστερα από την άνοδο 0,2% τον Νοέμβριο. Σε ετήσια βάση, οι δομικές τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,6%.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.060,47 μονάδες με οριακές απώλειες -0,03%. Αντίθετα ο  S&P 500 έκλεισε στις 3.809,84 μονάδες με άνοδο 0,23% και ο  Nasdaq στις 13.128,95 μονάδες με άνοδο 0,43%.

    Ο Dow Jones έκλεισε με μοιρασμένες τις μετοχές σε θετικό και αρνητικό έδαφος. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η μετοχή της Intel (6,97%), έπειτα από τη είδηση του CNBC πως ο CEO της εταιρείας, Bob Swan, θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 15 Φεβρουαρίου και θα αντικατασταθεί από τον CEO της VMWare, Pat Gelsinger.  Ακολούθησαν οι μετοχές των Walgreens (2,04%) και Apple (1,62%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της IBM (-1,77%).



    ΣΧΟΛΙΑ