• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες για τα futures λίγο πριν το άνοιγμα – Πτώση για τράπεζες και πετρελαϊκές μετοχές

    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Από αρνητικό έδαφος αναμένεται να εκκινήσουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις της Fed για πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων το 2023.

    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα τμήματα των μετοχών, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προσαρμόζονται σε μια πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια που υποσχόταν η κεντρική τράπεζα. Επίσης οι επενδυτές είδαν με απογοήτευση την αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που πέρασε, γεγονός που δείχνει μια μικρή καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι ο Dow Jones έκλεισε στις 33.823,45 μονάδες με απώλειες 0,62% ενώ ο S&P 500 στις 4.221,86 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%. Αντίθετα ο Nasdaq έκλεισε στις 14.161,35 μονάδες με άνοδο 0,87%. Σε επίπεδο εβδομάδας μέχρι σήμερα, ο Dow έχει μειωθεί 1,9%, ο S&P 500 έχει μειωθεί 0,6%, ενώ ο Nasdaq έχει κερδίσει 0,7%.

    Αυτή η αλλαγή τόνου συνέβη όταν οι επενδυτικές ροές σε παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τριών εβδομάδων την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν αυτές που έλαβαν τη μεγαλύτερη προσοχή. Τα παγκόσμια μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια έλαβαν καθαρά 10,3 δισ. δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου, σε σύγκριση με περίπου 13 δισ. δολάρια εκροές την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper. Τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια οδήγησαν σε εισροές 8,6 δισ. δολαρίων, ενώ τα αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και τα ασιατικά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν καθαρές αγορές αξίας 0,4 δισ. δολαρίων και 1,2 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.

    Το δολάριο αυτή την ώρα ενισχύεται στα υψηλά δύο μηνών και ο δείκτης ICE US Dollar Index, ο οποίος συγκρίνει το δολάριο με τα έξι σημαντικότερα κύρια αντίπαλα νομίσματα, σημειώνει άνοδο 0,2%. Ο δείκτης πηγαίνει σε εβδομαδιαία άνοδο 1,7% η οποία θα είναι ισχυρότερη άνοδος από τον Σεπτέμβρη.

    Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινείται αυτή την ώρα περί το 1,518%. Οι μετοχές τραπεζών όπως η JPMorgan, η Goldman Sachs και η Citigroup Inc, οι οποίες τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, μειώθηκαν μεταξύ 0,2% και 0,5%, παρακολουθώντας τη κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων. Παρότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο τρέχον ιστορικό χαμηλό εύρος του 0%-0,25%, οι αναλυτές της Wells Fargo αναμένουν ότι το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου θα φτάσει το 2,20%. «Η απόδοση των 10 ετών θα ανέβει αρκετά στο υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Μάικλ Σουμάχερ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της εταιρείας στο «Trading Nation» του CNBC την Πέμπτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η αγορά ομολόγων και η οικονομία είναι η απάντηση της Fed στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.

    Στις εταιρικές ειδήσεις η Adobe αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο αφού ο γίγαντας του λογισμικού ξεπέρασε εύκολα τους στόχους του δεύτερου τριμήνου μετά το κλείσιμο της Πέμπτης, ενώ ο λιανοπωλητής Kroger αύξησε τις προβλέψεις του για το 2021. Η μετοχή της Adobe προσθέτει στις προσυνεδριακές συναλλαγές 2,66%, ενώ η Kroger χάνει 0,5%.

    Από τις τραπεζικές μετοχές, η Citigroup πέφτει στη προαγορά 0,61%, η  Bank of America χάνει 0,9% και η JP Morgan είναι στο -0,76%. Ισχυρή πτώση παρουσιάζουν οι μετοχές των πετρελαϊκών, καθώς το brent βρίσκεται αυτή την ώρα στα 72 δολάρια με πτώση 1,1%. H Exxon Mobile πέφτει 1,76%, η Chevron 1,75%, και η General Motors βρίσκεται το -1,25%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones δέχονται ισχυρές απώλειες 347 μονάδων ή 1,03%, του S&P 500 επίσης δέχονται πιέσεις 0,8% ενώ του τεχνολογικού Nasdaq χάνουν 0,63%.



    ΣΧΟΛΙΑ