• ΑΓΟΡΕΣ

    Συνεχίζεται η αναμενόμενη πτώση στο ΧΑ


    UPDATE: 14:45

    Με σημαντικές απώλειες εξακολουθεί να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 627,79 μονάδες (-1,24%), και τη συναλλακτικη δραστηριότητα να ανέρχεται στα 10,91 εκατομμύρια ευρώ, επιστρέφοντας στα εξαιρετικά ρηχά επίπεδα από τα οποία είχε κατάφερε να ξεφύγει κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Η επιστροφή του τζίρου σε εντελώς απογοητευτικά επίπεδα, είναι ένα ακόμη σημάδι της αβεβαιότητας που πηγάζει από τις πολιτικές εξελίξεις του Σαββατοκύριακου, με τον Πάνο Καμμένο να αναχωρεί από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει τη διενέργεια ψήφου εμπιστοσύνης, με τις σχετικές συζητήσεις να ολοκληρώνονται στη Βουλή ως το βράδυ της Τετάρτης.

    Οι πολιτικές εξελίξεις θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο καταλύτη για την  ελληνική αγορά για τις επόμενες συνεδριάσεις. Με ψήφο εμπιστοσύνης, κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιθανό ανασχηματισμό στην κυβερνητική ατζέντα, οι αγοραστές ενδέχεται να μπουν σε στάση αναμονής, ενεργώντας επιφυλακτικά και μη επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να ανακτήσει τα χαμένα του εδάφη.

    Παρ’ όλο που το διαζύγιο των μέχρι πρότινος  συγκυβερνώντων δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την πολιτική σταθερότητα της χώρας, το ελληνικό χρηματιστήριο ενδέχεται να  αποτιμήσει στις προσεχείς ημέρες τις επιπτώσεις που έχουν οι εγχώριες ζυμώσεις στο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με το Bloomberg να σημειώνει ότι οι εξελίξεις θα τεστάρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη Wall Street Journal να αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της πολιτικής αβεβαιότητας, η πτωτική διόρθωση του χρηματιστηρίου μετά από δύο εβδομάδες “συμπαθητικών κερδών”, θεωρείται επόμενη, καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, διεγείρει τις διαθέσεις των πωλητών.

    Το κλίμα δεν ευνοείται σε καμία περίπτωση από τις διεθνείς αγορές, με την αποδυναμωμένη κινέζικη οικονομία, το Brexit και την έναρξη της περιόδου κερδοφορίας των αμερικανικών εταιριών στο προσκήνιο.

    Ελάχιστα βελτιωμένη είναι η εικόνα των τραπεζών λίγα λεπτά πριν τις 15:00, με τον Δείκτη να βρίσκεται στις 436,85 μονάδες (-3,46%). Πτώση άνω του 3% σημειώνουν όλες οι τράπεζες και συγκεκριμένα στο -3,51% βρίσκεται η Εθνική, στο -3,89% η Eurobank, στο -3,43% η Alpha Bank και στο -4,30% η Πειραιώς.

    Σχεδόν καθολική παραμένει η πτώση και στον υπόλοιπο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης,  με τα Jumbo (ΜΠΕΛΑ +0,59%) να προστίθενται στη μοναδική πράσινη εξαίρεση της Coca Cola (ΕΕΕ +0,67%).

    Με διευρυμένες απώλειες άνω του 2% κινούνται οι ΜΥΤΙΛ (-2,08%), , ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,34),  ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,75%), ΓΡΙΒ (-3,17%) και ΣΑΡ (-3,33%).



    ΣΧΟΛΙΑ