• ΑΓΟΡΕΣ

    Η παρέμβαση Πούτιν αποκλιμακώνει τις τιμές του φυσικού αερίου – Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η κρίση στην ΕΕ

    • NewsRoom
    Βλαντίμιρ Πούτιν Πρόεδρος της Ρωσίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν Πρόεδρος της Ρωσίας


    Αποκλιμακώνεται η κατάσταση στην αγορά του φυσικού αερίου, καθώς ο Ρώσoς Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε πως θα σταθεροποιήσει την παγκόσμια αγορά, αυξάνοντας την προμήθεια προς την Ευρώπη, ακόμα και μέσω της Ουκρανίας.

    Σύμφωνα με  το Reuters, «Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία ενισχύει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση και είναι έτοιμη να σταθεροποιήσει την αγορά εν μέσω της αύξησης των τιμών. Ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα, η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας θα υπερβεί τους όγκους που συμφωνήθηκαν βάσει της σύμβασης της Gazprom με το Κίεβο».

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές του φυσικού αερίου, που εκτοξεύθηκαν κατά 60% μέσα σε δύο ημέρες, έφτασαν το πρωί της Τετάρτης σε επίπεδα ρεκόρ, πριν η παρέμβαση του Ρώσου προέδρου επιφέρει την ραγδαία αποκλιμάκωσή τους.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσαν πάνω από 7%, λίγες ώρες μετά την επίτευξη νέων ρεκόρ νωρίτερα λόγω των αυξανόμενων φόβων για ελλείψεις ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή.  Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν επίσης κατά 8,3% μετά την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου των τελευταίων 12 ετών μόλις μία ημέρα νωρίτερα.

    Παράλληλα, πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, μετά από μια εβδομάδα σχεδόν αδιάλειπτων κερδών. Γεγονός που υπογραμμίζει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας φόβους για πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο.

    Σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ροές από τη Ρωσία ήταν η κύρια αιτία της κρίσης.

    Ωστόσο, η ρωσική Gazprom θα στείλει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ό, τι έχει συμβληθεί φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες του εφοδιασμού, δήλωσε ο Πούτιν.

    Οι εξαγωγές στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών ήταν κοντά σε ένα ρεκόρ και θα μπορούσαν να φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2021, εάν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Το παιχνίδι του Πούτιν και η κρίση ενέργειας στην ΕΕ

    Η ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να καταδείξει την πολυπλοκότητα της ενεργειακής κρίσης η οποία έχει χτυπήσει πρωτίστως την ΕΕ. Με την κίνησή του αυτή ο Ρώσος Πρόεδρος επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «σωτήρας» της Ευρώπης, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα κράτη μέλη για μια πανευρωπαϊκή λύση, παρουσιάζοντας ωστόσο για μια ακόμη φορά το φαινόμενο των διαφορετικών φωνών στο εσωτερικό της.

    Ήδη πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προχώρησαν σε κοινή δήλωση  για τις αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, απειλώντας με τεράστιες αυξήσεις τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι πέντε χώρες πρότειναν μια προσέγγιση βασισμένη σε 5 πυλώνες, ζητώντας μεταξύ άλλων μια κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Την ίδια ώρα, ο Ισπανός πρωθυπουργός πρότεινε στην Κομισιόν να αγοράζει αυτή φυσικό αέριο για χώρες της ΕΕ.

    Αναλυτές στην Ευρώπη είχαν  συνδέσει την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου με τις πιέσεις που ασκεί η Ρωσία γύρω από το ζήτημα του αγωγού «NordStream II», αλλά και την ένταση στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες προέκυψε και το ζήτημα με το συμβόλαιο της Gazprom με την Ουγγαρία και την αντιδικία που προέκυψε με την Ουκρανία.

    Ωστόσο, η ίδια η Ρωσία είχε σπεύσει να διαψεύσει κάθε προσπάθεια σύνδεσης της χώρας με τις αυξήσεις. Όπως είχε αναφέρει ο Ντμίτρι Πέσκοφ η Ρωσία δεν επρόκειτο να παίξει πολιτικά παιχνίδια με το αέριο.

    Μάλιστα, όπως υποστήριξε η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα την Τετάρτη, η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου δεν οφείλεται στη Μόσχα, αλλά στις ΗΠΑ που μείωσαν τις ποσότητες LNG, επισημαίνοντας  πως το 2021 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκονται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία, καταγράφοντας  αύξηση κατά 15%.
    Πάντως, η ενεργειακή κρίση δίνει τη δυνατότητα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να ενισχύσει την θέση της Ρωσίας στον διάλογό της με την Ευρώπη, ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού που βρίσκει την ΕΕ σε κατάσταση μετάβασης προς ένα πιο πράσινο «μέλλον». Έρχεται επίσης την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να κινούνται πιο έντονα στην παγκόσμια γεωστρατηγική σκακιέρα, ειδικά μετά και την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και τη συμφωνία τους με την Βρετανία και την Αυστραλία.

    Διαβάστε επίσης:

    Φυσικό αέριο: Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η τιμή στην Ευρώπη

    Ρωσική πρεσβεία: Δεν φταίει η Ρωσία για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ