• Σχόλιο Αγοράς

    Βυθίστηκε η Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Μάρτιο για Nasdaq, στο -1,63% o Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Βαριές απώλειες προκάλεσε στους βασικούς δείκτες της Wall Street η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και του δολαρίου, με τις τεχνολογικές μετοχές να πλήττονται ιδιαίτερα οδηγώντας τον Nasdaq στην χειρότερη ημερήσια συνεδρίασή του από τις 18 Μαρτίου.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.299,99 μονάδες, με πτώση -1,63%, ο S&P 500 στις 4.352,63 μονάδες με απώλειες -2,04% ενώ ο Nasdaq στις 14.546,68 μονάδες, με βουτιά -2,83%.

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου έφτασε να κινείται μέχρι και στο 1,558%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ σε υψηλά 18 μηνών κινείται η απόδοση του 2ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου, φτάνοντας έως το 0,3%.  Η απόδοση του 10ετούς Treasury είχε υποχωρήσει έως και το 1,13% τον Αύγουστο, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε να ενισχύεται μετά και την συνεδρίαση των αξιωματούχων της FED, οι οποίοι δήλωσαν πως πολύ σύντομα ενδέχεται να ξεκινήσει η διαδικασία του tapering στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

    Ο Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας την Τρίτη σε ακρόαση της  Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, δήλωσε πως η FED ετοιμάζεται πράγματι να  αρχίσει να περιορίζει πριν το τέλος του 2021 τις αγορές ομολόγων, καθώς  οι προϋποθέσεις που έχει θέσει έχουν σχεδόν καλυφθεί. Ωστόσο τόνισε πως μια αύξηση των βασικών επιτοκίων παραμένει ακόμα μακριά.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων πλήττει ιδιαίτερα τις τεχνολογικές μετοχές, καθώς κάνει πιο δύσκολο τον δανεισμό και προκαλεί πρόβλημα στην αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών των επιχειρήσεων, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται υπερτιμημένες. Παράλληλα, εμποδίζει την ικανότητα των εταιρειών να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

    Είναι χαρακτηριστικό πως οι μετοχές των αποκαλούμενων FAANG, έκλεισαν με μεγάλες απώλειες την Τρίτη, με τη μετοχή της Facebook να κλείνει στο – 3,66%, της Apple στο -2,38%, της Amazon στο -2,64%, της Netflix στο -1,48% και της Alphabet (Google) στο -3,72%. Στο -4,44% έκλεισε η μετοχή της Nvidia, ενώ στο -6,14% η μετοχή της AMD.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη πίεση άσκησαν οι μετοχές των Microsoft (-3,62%) και Salesforce (-2,65%), ενώ η Goldman Sachs έκλεισε στο  -2,58%. Συνολικά από τις 30 μετοχές μόνο δύο, αυτές των Chevron (0,38%) και Caterpillar (0,28%), κατάφεραν να κλείσουν με άνοδο.

    Η ανησυχία που επικρατεί στην αγορά για την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα φάνηκε και στα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η οποία τον Σεπτέμβριο σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 μηνών. Την ίδια ώρα η Τζάνετ Γέλεν προειδοποιούσε πως η μετάλλαξη Δέλτα κινδυνεύει να προκαλέσει νέα προβλήματα στην ανάπτυξη.

    Ταυτόχρονα, η υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε  τη Βουλή των Αντιπροσώπων πως έχει περιθώριο μέχρι τις 18 Οκτωβρίου να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο χρέους του, διαφορετικά οι πόροι του υπουργείου Οικονομικών κινδυνεύουν να εξαντληθούν.

    Διαβάστε επίσης

    Πανικός στις αγορές για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων – Βουτιά για μετοχές, χρυσό, πετρέλαιο και κρυπτονομίσματα

    Χρηματιστήριο: Αποχή των αγοραστών, σε ελεύθερη πτώση Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΤΕ, Eurobank και ΟΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ