• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Το ράλι στις μετοχές δεν είναι διατηρήσιμο

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer


    «Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στις περαιτέρω ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει το ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης», εξηγεί ο Mark Haefele της UBS.

    Τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας του Νοεμβρίου έδειξαν ότι η «σημαντική πλειοψηφία» των φορέων χάραξης πολιτικής συμφώνησε ότι «πιθανότατα σύντομα θα ήταν σκόπιμο» να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων. «Αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης», εκτιμά ο επικεφαλής του Global Wealth Management Chief Investment Office της ελβετικής τράπεζας.

    Ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης θα δώσει στη Fed περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των προηγούμενων δράσεων πολιτικής της στα δεδομένα κατά τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι δυνητικά θετικό για τις αγορές, αλλά θα πρέπει να ληφθεί περισσότερο υπόψη και να δοθεί προσοχή στις επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές μαζί με την πιθανότητα να επανεμφανιστούν οι φόβοι για τον πληθωρισμό.

    Η καθυστερημένη επίδραση των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων θα συνεχίσει να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Οι οικονομικές προβλέψεις στα πρακτικά της Fed του Νοεμβρίου έδειξαν ότι οι πιθανότητες η οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση “κατά το επόμενο έτος είναι σχεδόν εξίσου πιθανές με το να μην οδηγηθεί σε ύφεση”.

    «Κατά την άποψή μας, το τελικό επιτόκιο πολιτικής θα αποδειχθεί πιο σημαντικό για τις αγορές από ότι ο ρυθμός αύξησης. Ο Πρόεδρος της Fed Πάουελ προειδοποίησε ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές και είπε ότι υπήρχε σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό επίπεδο του επιτοκίου που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων», εξηγεί o Haefele.

    Βάσει αυτών των στοιχείων, η UBS εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το πισωγύρισμα πριν υπάρξει μια πραγματική διαρκή στροφή του κλίματος στην αγορά. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν υποστηρίζουν σημαντική άνοδο της αγοράς. Στον δείκτη S&P 500, ο δείκτης αποτίμησης των κερδών (P/E) έχει αυξηθεί σε λίγο πάνω από 17 φορές.

    «Ιστορικά, όταν το P/E ήταν πάνω από τις 18 φορές, η αναμενόμενη αύξηση των κερδών ήταν κατά μέσο όρο 14%. Επί του παρόντος, οι αναλυτές αναμένουν πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη (5% κατά το επόμενο έτος) και πιστεύουμε ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 4% το επόμενο έτος», εξηγεί η UBS.

    «Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε την υψηλή έκταση της αποτίμησης αυτή τη στιγμή. Έτσι, παραμένουμε επιφυλακτικοί ότι το πρόσφατο ράλι σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας κατάστασης στην αγορά. Η προτεραιότητα της Fed είναι πιθανό να παραμείνει η καταπολέμηση του πληθωρισμού, εν αναμονή μιας πιο σταθερής ροής ηπιότερων τιμών και στοιχείων για την απασχόληση. Σε αυτό το πλαίσιο, προτιμούμε την προσθήκη σε αμυντικά περιουσιακά στοιχεία τόσο στις μετοχές όσο και στις αγορές ομολόγων», καταλήγει η UBS.

    Tην ίδια στιγμή, κατά την άποψή της, από τότε που ξεκίνησε το ράλι επαναλειτουργίας, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην Κίνα παραμένει η διαχείριση μιας ομαλής εξόδου από την πολιτική zero-Covid.

    «Οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του τομέα των ακινήτων είναι ευπρόσδεκτες και αναμένουμε περισσότερη στήριξη, αλλά ο δρόμος προς μια πιο ουσιαστική και βιώσιμη επαναλειτουργία είναι ανώμαλος και μακρύς, με το χρονοδιάγραμμα στο τρίτο τρίμηνο του 2023 να είναι πιο ρεαλιστικό, εκτιμά ο οίκος. Παραμένουμε ουδέτεροι για τις μετοχές στην Κίνα, στο πλαίσιο των χαρτοφυλακίων μας στην Ασία», ολοκληρώνει την bearish άποψή της για τις μετοχές η UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    SocGen: Tα trades του 2023 στις αγορές και το άριστο χαρτοφυλάκιο των επενδυτών

    DBRS: Οι εκλογές δεν είναι καθοριστικές για την επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ