• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Προετοιμαστείτε για μεταβλητότητα σε μετοχές και ομόλογα και ράλι στο δολάριο

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management

    Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management


    Η ισχυρότερη από τις προβλέψεις έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσε πωλήσεις στις μετοχές και τα ομόλογα, εν μέσω ανησυχιών ότι η Fed θα χρειαστεί να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για «ψύξει» την οικονομία, εξηγεί η UBS και ο Mark Haefele.

    Οι διακυμάνσεις στις αγορές επισφραγίζουν την αστάθεια που επικρατεί, καθώς ο πρόεδρος της Fed έδωσε σήμα για μια πιθανή μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μετά από τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης.

    «Πιστεύουμε ότι η έκθεση της Παρασκευής για τις θέσεις εργασίας έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 0,6% των μέσων ωριαίων αποδοχών, μετά από 0,5% τον Οκτώβριο και 0,4% το Σεπτέμβριο, είναι πολύ υψηλή για τη Fed και οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτό θα μπορούσε τελικά να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πέραν του τελικού επιτοκίου του 5% που έχει υπολογιστεί σήμερα στις αγορές. Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η Fed θα μετριάσει το ρυθμό των αυξήσεων στις 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της FOMC στις 14 Δεκεμβρίου», εκτιμά ο Haefele.

    «Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, καθώς ο σωρευτικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed επιβαρύνει τη δραστηριότητα, κατά την άποψή μας. Αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει στα εταιρικά κέρδη. Αναμένουμε ότι το 2023 τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα συρρικνωθούν κατά 4%, και πιστεύουμε ότι οι προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη 5% μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξες», συνεχίζει ο Haefele.

    Πώς επενδύουμε

    Η UBS προβλέπει ότι οι αγορές είναι πιθανό να παραμείνουν ευμετάβλητες και οι οικονομικές συνθήκες για μια διαρκή ανάκαμψη δεν είναι ακόμη σε ισχύ. Δεδομένης της προοπτικής των περιοδικών ράλι προτιμά στρατηγικές που προσθέτουν προστασία κατά την πτώση, ενώ διατηρούν την ανοδική έκθεση. Προτιμά τους πιο αμυντικούς τομείς της αγοράς μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των βασικών καταναλωτικών αγαθών, την υγειονομική περίθαλψη και τις μετοχές ποιοτικού εισοδήματος, οι οποίες θα πρέπει να είναι σχετικά ανθεκτικές, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιδεινώνεται. Προτιμά επίσης τις μετοχές αξίας, οι οποίες έχουν ιστορικά υπεραποδώσει όταν ο πληθωρισμός είναι πάνω από 3%. Επιπρόσθετα, είναι υπέρ των ομολόγων υψηλότερης ποιότητας και επενδυτικής βαθμίδας έναντι των ομολόγων της υψηλής απόδοσης.

    Το αμερικανικό δολάριο έχει υποχωρήσει κατά περίπου 8% από την κορύφωσή του, αλλά η UBS αναμένει νέα ενίσχυση του ασφαλούς νομίσματος τους επόμενους μήνες, καθώς η επιβράδυνση στο παγκόσμιο περιβάλλον ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην Ευρώπη επανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το ελβετικό φράγκο επίσης αρέσει, ενώ διατηρεί μια λιγότερο θετική άποψη για το ευρώ και τη στερλίνα.

    Εν τω μεταξύ, οι υψηλές συσχετίσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων φέτος έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών απόδοσης, όπως ορισμένες στρατηγικές αντισταθμιστικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι μακροοικονομικές στρατηγικές είχαν ιδιαίτερα ισχυρές αποδόσεις φέτος και η ελβετική τράπεζα αναμένει ότι θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλά σε ασταθείς αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Τι προβλέπουν 5+1 επενδυτικοί οίκοι για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ