• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι προβλέπουν 5+1 επενδυτικοί οίκοι για το 2023

    Δάχτυλο δείχνει σε γράφημα


    Οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού – UBS, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse, Bank of America και JP Morgan – σκιαγραφούν το 2023 για τις μετοχές, τα ομόλογα, τα εμπορεύματα, αλλά και τα επιτόκια και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

    Κατά την άποψη της UBS, το τελικό επιτόκιο πολιτικής θα αποδειχθεί πιο σημαντικό για τις αγορές από ότι ο ρυθμός αύξησης και ο πρόεδρος της Fed, Powell, προειδοποίησε ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές ενώ υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό επίπεδο του επιτοκίου που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων.

    Βάσει αυτών των στοιχείων, η UBS εκτιμά ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το πισωγύρισμα πριν υπάρξει μια πραγματική διαρκή στροφή του κλίματος στην αγορά.

    Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν υποστηρίζουν σημαντική άνοδο της αγοράς.

    Ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS GWM, δηλώνει: «Διαβλέπουμε ότι η επόμενη χρονιά θα είναι έτος διακυμάνσεων και όσοι επενδυτές είναι προς το παρόν προστατευμένοι από τη μεταβλητότητα πρέπει να σχεδιάσουν πότε και με ποιο τρόπο θα επανέλθουν στα πεδία ανάκαμψης εντός του 2023. Σε μακροπρόθεσμη βάση, θεωρούμε τις ιδιωτικές αγορές ως έναν τρόπο αύξησης της έκθεσης στις ‘κοσμικές’ τάσεις της δεκαετίας που διανύουμε, κυρίως στους τομείς της ψηφιοποίησης και της ενεργειακής ασφάλειας».

    «Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να δικαιολογήσουμε την υψηλή έκταση της αποτίμησης αυτή τη στιγμή», καταλήγει η UBS.

    Από την πλευρά της η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs αναμένει ότι το 2023 θα αποδειχθεί πιο δύσκολο μετά την ανθεκτικότητα των κερδών φέτος.

    Η bear market δεν έχει τελειώσει, κατά την άποψη της Goldman Sachs και τη στρατηγική μετοχών του 2023.

    Όπως αναφέρει, οι συνθήκες που τυπικά συνάδουν με τον «πάτο» της πτώσης των μετοχών δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί.

    Η επενδυτική τράπεζα προσδοκά χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι οποίες συνάδουν με την ύφεση, την καταγραφή του χαμηλού στην επιδείνωση της ανάπτυξης και μια κορύφωση της επιτοκίων, προτού αρχίσει μια βιώσιμη ανάκαμψη.

    Η τράπεζα συνεχίζει να εστιάζει σε μια προσέγγιση που συνδυάζει την ποιότητα, την ισχυρή ισορροπία στον ισολογισμό και σταθερό περιθώριο κέρδους με βαθιά αξία, ενέργεια και πόρους, όπου οι κίνδυνοι αποτίμησης είναι περιορισμένοι.

    Παράλληλα, στον οίκο αρέσουν οι εταιρείες που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη και τις αποδόσεις μέσω ενός συνδυασμού επανεπένδυσης και μερισμάτων με την πάροδο του χρόνου.

    H Deutsche Bank εκτιμά ότι η ύφεση θα φέρει πτώση στις μετοχές έως 33%, αλλά τα κέρδη θα επιστρέψουν στο τέλος του 2023.

    «Η ύφεση που προβλέπουμε εδώ και εννέα μήνες πλησιάζει. Η ύφεση μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ ενώ η προσδοκία για ύφεση στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί.

    Αναφορικά με τον δείκτη S&P 500, βλέπει ότι η τοποθέτηση σε μετοχές θα κινηθεί σε σχεδόν ουδέτερη θέση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και η αγορά θα παραμείνει στάσιμη έως ελαφρώς πτωτική το β΄ τρίμηνο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για ύφεση το γ΄ τρίμηνο.

    Η σημαντική πτώση θα συμβεί στο τρίτο τρίμηνο του 2023 (ο S&P 500 θα κατρακυλήσει στις 3.250 μονάδες) καθώς αρχίζει η ύφεση.

    Όπως εξηγείται από τις αρχικές αποτιμήσεις που ήταν πολύ υψηλές και από το μέγεθος της μείωσης των κερδών (σ.σ. αναμένει -12% έναντι μέσου όρου -15%), βάζοντάς τα αυτά μαζί, υπολογίζει πτώση κατά -33%. Όμως η επίτευξη του πυθμένα και η ανάκτηση της πτώσης είναι γρήγορη και η ανάκτηση των περισσότερων, αν όχι όλων των απωλειών είναι γεγονός και ο S&P 500 στο τέλος του έτους 2023 θα βρισκόταν πάλι στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου.

    Βλέπουμε τον δείκτη να κλείνει το 2022 στις 4.200 μονάδες, το 2023 το πρώτο τρίμηνο στις 4.500 μονάδες, όσο και το δεύτερο τρίμηνο, το τρίτο τρίμηνο πτώση 33% στις 3.250 μονάδες και τέλος στο τέταρτο τρίμηνο και πάλι στις 4.500 μονάδες, καταλήγει ο Folkerts-Landau της Deutsche Bank.

    Το 2023, η Credit Suisse πιστεύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος θα γίνουν πιο ελκυστικά για διακράτηση, ενώ οι επιδόσεις των μετοχών αναμένεται να παραμείνουν συγκρατημένες, τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο.

    Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή, με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να είναι πιθανό να επιβραδυνθεί ή να τερματιστεί.

    Οι οικονομίες αυτές θα πρέπει να πιάσουν ‘πάτο’ μέχρι τα μέσα του 2023 και να αρχίσει μια αδύναμη, δειλή ανάκαμψη – ένα σενάριο που στηρίζεται στην κρίσιμη υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να αποφύγουν την ύφεση.

    Ο Michael Strobaek, Global Chief Investment Officer της Credit Suisse δηλώνει ότι αναμένουν η μεταβλητότητα των αγορών να παραμείνει αυξημένη, καθώς οι κίνδυνοι επιμένουν και οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και αυτό είναι πιθανό να δημιουργήσει συνεχείς αντίθετους ανέμους στην ανάπτυξη και, κατ’ επέκταση, στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

    H αμερικανική Bank of America (BofA) παραμένει πτωτική για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου στο πρώτο εξάμηνο, αλλά είναι έτοιμη να γίνει ανοδική στο δεύτερο εξάμηνο.

    «Καθώς η αφήγηση μετατοπίζεται από τα “σοκ” του πληθωρισμού και των επιτοκίων στην ύφεση και τα πιστωτικά “σοκ” στο πρώτο εξάμηνο του 2023, είμαστε long στα ομόλογα για το πρώτο εξάμηνο και αγοράζουμε θέσεις στον δείκτη S&P 500 στις 3.600 μονάδες, συνεχίζουμε με αγορές στις 3.300 μονάδες και στις 3.000 μονάδες αγοράζουμε μαζικά», εξηγούν οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA.

    Οι προβλέψεις της BofA για το 2023 είναι: πληθωρισμός ΗΠΑ από 8% σε 4%, ΑΕΠ από 2% έως αρνητικό, Fed funds στο 5% το Μάρτιο, απόδοση αμερικανικών 10ετών στο 3,25% έως το τέλος του έτους, πετρέλαιο κορυφή $104 στο 3ο τρίμηνο, το δολάριο πέφτει στο 1,10 με το ευρώ, χαλκός πάνω από 25%, χρυσός 15-20%, εταιρικά ομόλογα ΗΠΑ IG 12-13%, 10ετές ΗΠΑ 7-8%, πετρέλαιο 5-6%, μετρητά 5%, αμερικανικές μετοχές 0%, δολάριο ΗΠΑ -6%.

    Τέλος, η JP Morgan εκτιμά ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ο S&P 500 θα δοκιμάσει εκ νέου τα φετινά χαμηλά επίπεδα, καθώς η Fed θα σφίγγει την πολιτική της, παράλληλα με τα πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη. Αυτό το sell-off σε συνδυασμό με τον αποπληθωρισμό, την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του εταιρικού κλίματος θα πρέπει να είναι αρκετά για τη Fed ώστε να αρχίσει να σηματοδοτεί μια στροφή, οδηγώντας εν συνεχεία σε ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων και ωθώντας τον S&P 500 στις 4.200 μονάδες έως το τέλος του 2023, προβλέπει η τράπεζα.

    Η άνοδος και η πτώση στη βασική της υπόθεση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης και την ταχύτητα της αντίδρασης της Fed. Παρ’ όλα αυτά, αναμένει ότι η μεταβλητότητα της αγοράς θα παραμείνει αυξημένη (VIX κατά μέσο όρο 25 περίπου) με έναν ακόμη γύρο πτώσης των μετοχών, ιδίως μετά την άνοδο προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    BofA: Ξεκινήστε να αγοράζετε μετοχές το πρώτο εξάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ