• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Οι τιμές στόχοι σε μετοχές και ομόλογα υπό το φόβο της ύφεσης

    Ralph Hamers, CEO UBS Ralph Hamers, CEO UBS

    Ralph Hamers, CEO UBS Ralph Hamers, CEO UBS


    Οι φόβοι για ύφεση είναι πιο σημαντικοί πλέον από τον κίνδυνο του πληθωρισμού και οι περικοπές των επιτοκίων της Fed πλέον τιμολογούνται ήδη από τα μέσα του 2023 εκτιμά ο ελβετικός οίκος UBS.

    «Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο έχει πλέον μειωθεί στο 0,7%, ενώ η πιθανότητα ύφεσης είναι πολύ αυξημένη. Η ανακούφιση από τον πληθωρισμό φαίνεται να απέχει ακόμη μερικούς μήνες στις κύριες ανεπτυγμένες οικονομίες, εμποδίζοντας τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν τη “γερακίσια” στάση τους», συνεχίζει η τράπεζα.

    Οι βασικές εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας αναφέρουν ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι της τάξης του 2,7% φέτος και το γερμανικό δεκαετές θα προσεγγίσει το 2%, ενώ η διαφορά απόδοσης του ιταλικού με το γερμανικό δεκαετές θα είναι της τάξεως των 250 μονάδων βάσης. Οι τιμές στόχοι για τους δείκτες τιμών μετοχών είναι: S&P 500 4.850 μονάδες ή 1.000 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα και περιθώριο ανόδου άνω του 25%.

    Για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, η τιμή στόχος είναι οι 480 μονάδες ή 19% περίπου ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα των 405 μονάδων. Για την αμερικανική οικονομία εκτιμά ανάπτυξη της τάξεως του 2,2% φέτος, με το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς να διαμορφώνεται στο 3,25% στο τέλος του έτους.

    Αναφορικά με τις επιλογές της στις μετοχές, η τράπεζα από την προοπτική της στρατηγικής προτείνει μία ισορροπημένη κυκλική έναντι αμυντικής στάσης, αλλά παραμένει περισσότερο επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και προτιμά τον κλάδο της υγείας. Το σκηνικό για τις αμερικανικές καταναλωτικές μετοχές μεταβάλλεται αισθητά.

    Ο αυξημένος πληθωρισμός, η άνοδος στα επιτόκια και η πτώση της εμπιστοσύνης μετριάζουν τη ζήτηση. Στο μέτωπο της προσφοράς, η συμφόρηση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και το αυξανόμενο κόστος εισροών επιβαρύνουν τα περιθώρια κέρδους.

    Για τα ομόλογα, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα, καθώς η Fed πιθανότατα απαιτεί μια πιο ουσιαστική επιβράδυνση της ανάπτυξης ή δυσλειτουργία της πιστωτικής αγοράς, παράλληλα με χαλάρωση του πληθωρισμού, για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.

    Στις αναδυόμενες αγορές είναι πιθανότατα ακόμη πολύ νωρίς για να έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις των ομολόγων και η μείωση των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το ράλι των περιουσιακών στοιχείων των αναδυόμενων αγορών

    Οι προβλέψεις για οικονομία και πληθωρισμό

    Η πρόβλεψη του ελβετικού οίκου για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 διαμορφώνεται στο 3,0% έναντι 4,6% που προέβλεπε στις αρχές του έτους, με τους περιορισμούς της Covid στην Κίνα να επιτείνουν τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας.

    «Προβλέπουμε ότι αυτό το τρίμηνο (Q2) θα είναι ένα από τα πιο αδύναμα τρίμηνα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας (-1,3% QoQ σε ετήσια βάση, εκτός της Ρωσίας), κυρίως λόγω των διαδοχικών συρρικνώσεων των οικονομιών στην Ασία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει διαταραχή στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό με φυσικό αέριο (η Γερμανία μόλις αύξησε το επίπεδο συναγερμού της) και ότι οι περιορισμοί στην Κίνα θα χαλαρώσουν, η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται και πάλι το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε ετήσιο ρυθμό 4-5%, πριν επιβραδυνθεί σε ρυθμό 3½% το 2023,καθώς η χαλάρωση της αγοράς εργασίας εξαντλείται και η νομισματική πολιτική γίνεται πιο περιοριστική», συμπεραίνει η ελβετική τράπεζα.

     Ο πληθωρισμός είναι κοντά στην κορύφωση στις περισσότερες χώρες, αλλά ευάλωτος σε νέες εξάρσεις των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και σε καθυστερήσεις στα σημεία συμφόρησης.

    Οι κεντρικές τράπεζες επισπεύδουν τους κύκλους αυξήσεων επιθυμώντας να φτάσουν γρήγορα στην “ουδέτερη” ζώνη των επιτοκίων, δεδομένων των συνεχιζόμενων ανοδικών εκπλήξεων στον πληθωρισμό, της αβεβαιότητας σχετικά με τη ζώνη προσγείωσης και τις ολοένα και πιο σφιχτές αγορές εργασίας, καταλήγει η UBS.

    Διαβάστε επίσης:

    HSBC: Ανεβαίνει ο πήχης της ανάπτυξης στην Ελλάδα

    Ρίχνουν ταχύτητα οι short sellers – Οι θέσεις για Tesla, Apple και Νvidia

     



    ΣΧΟΛΙΑ