• ΑΓΟΡΕΣ

    Ρίχνουν ταχύτητα οι short sellers- Οι θέσεις για Tesla, Apple και Νvidia


    Μειωμένος είναι ο ρυθμός των θέσεων short στα αμερικάνικα χρηματιστήρια για τον Ιούνιο, με κάποιους αναλυτές να βλέπουν σημάδια για πιθανή ανάκαμψη.

    Οι short-sellers παραμένουν ενεργοί, μετά τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν από το πρώτο εξάμηνο του 2022, όμως φαίνεται να είναι πιο προσεχτικοί στις επιλογές τους.

    Ειδικότερα, στις θέσεις short τον Ιούνιο προστέθηκαν 20 δις δολάρια, όταν τον Μάιο ήταν τριπλάσια τα ποσά, δηλαδή 60 δις δολάρια. Τα στοιχεία της εταιρείας S3 Partners, σύμφωνα με την Wall Street Journal, καταγράφουν ένα από τα χαμηλότερα ποσά σε θέσεις short σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Η μείωση των short θέσεων είναι μια πρώτη ένδειξη για τους αναλυτές ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά πλησιάζει τον πάτο και προετοιμάζονται για την ανάκαμψή της.

    «Πάντα θέλεις να σορτάρεις όταν η αγορά βρίσκεται στα ύψη και σταματάς όταν η αγορά φτάνει στα χαμηλά της» αναφέρει ο Bob Doll, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossmark Global Investments.

    Ο ίδιος άλλωστε έχει περιορίσει τις θέσεις τις εταιρείας και των πελατών της, μιας και η πεποίθηση ότι η κατρακύλα των αγορών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή.

    «Αν η αγορά κάνει ράλι, πολλά hedge funds θα περιορίσουν τις θέσεις short που έχουν πάρει», αναφέρει ο Jay Hatfield, της Capital Advisors.

    Η εταιρεία ποντάρει σε short θέσεις περισσότερο για την πορεία των δεικτών, παρά για μεμονωμένες μετοχές.

    Σύμφωνα με την Bank of America, οι θέσεις short είναι αυξημένες σε βαθμό που θα κοστίσουν ακριβά σε μία άνοδο των μετοχών. Δηλαδή, αρκετοί επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για ένα ράλι μετοχών, παρά για την βύθιση του S&P 500.

    Οι αγαπημένες θέσεις short

    Υπάρχουν βέβαια και κάποιες επιλογές που παραμένουν «αγαπημένες», καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι η τιμή της μετοχής παραμένει υψηλότερη από την αξία της.

     Με το γενικό αίσθημα για μία νέα απότομη κατάρρευση να φαίνεται ότι υποχωρεί, οι επενδυτές βλέπουν ακόμα ευκαιρίες σε κάποιες θέσεις short.

    Σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται οι μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης, οι οποίες είδαν τη τιμή τους να εκτοξεύεται τα προηγούμενα χρόνια και τώρα καταγράφουν απώλειες ακόμα και άνω του 30%, σε μία απότομη πτώση, από την οποία μέχρι στιγμής αδυνατούν να ανακάμψουν.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners, οι επενδυτές πρόσθεσαν επιπλέον 1,2 δις δολάρια στις μετοχές της Apple και της Nvidia. Και οι δύο μετοχές καταγράφουν σοβαρές απώλειες μέσα στο 2022.

    Το μεγαλύτερο σορτάρισμα όμως είναι στη Tesla. Σχεδόν 19 δις δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε θέση short για την εταιρεία, της οποίας CEO είναι ο Elon Musk.

    Υπενθυμίζεται ότι η Tesla κατέγραψε το χειρότερο εξάμηνο της το 2022, με την μετοχή της να χάνει το 35% της αξίας της μέσα σε μόλις έξι μήνες και οι απώλειές της να αγγίζουν τα 350 δις.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Βούλιαξαν οι τράπεζες, ποια blue chips βρέθηκαν σε χαμηλά έτους, έσπασαν οι στηρίξεις

    Goldman Sachs: Ράλι δίχως τέλος για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ