• Οικονομία

    FED: Ενέκρινε την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από το 2018, κατά 25 μονάδες βάσης – Άλλες 6 αυξήσεις το 2022

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ενέκρινε την Τετάρτη την πρώτη αύξηση βασικών επιτοκίων από το 2018, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού, χωρίς ωστόσο να τορπιλίζει την οικονομική ανάπτυξη.

    Αφού διατήρησε το βασικό της επιτόκιο σταθερό κοντά στο μηδέν από την αρχή της πανδημίας του Covid-19, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που διαμορφώνει πολιτική δήλωσε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας ή 25 μονάδες βάσης.

    Αυτό θα φέρει το επιτόκιο τώρα σε ένα εύρος 0,25%-0,5%.

    Μαζί με τις αυξήσεις επιτοκίων, η επιτροπή αναφέρθηκε επίσης σε αυξήσεις επιτοκίων σε καθεμία από τις έξι εναπομείνασες συνεδριάσεις φέτος, επισημαίνοντας ένα συναινετικό επιτόκιο κεφαλαίων 1,9% μέχρι το τέλος του έτους. Η επιτροπή βλέπει άλλες τρεις αυξήσεις το 2023.

    Η αύξηση των επιτοκίων εγκρίθηκε με μία μόνο διαφωνία, αυτή του προέδρου της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ ο οποίος ζητούσε αύξηση κατά 50 μονάδων βάσης.

    Η επιτροπή αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο του 2018.

    Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η FOMC είπε επίσης ότι «αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου θα είναι κατάλληλες».

    Οι αξιωματούχοι προσάρμοσαν επίσης τις οικονομικές τους προοπτικές σε πολλαπλά μέτωπα, βλέποντας πολύ υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι περίμεναν τον Δεκέμβριο και σημαντικά βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ.

    Τα μέλη της επιτροπής αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, αναμένοντας ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας θα αντανακλά αύξηση 4,1% φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,7% τον Δεκέμβριο του 2021.

    Όσον αφορά το ΑΕΠ, το 4% του Δεκεμβρίου μειώθηκε στο 2,8%, καθώς η επιτροπή σημείωσε ιδιαίτερα τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.



    ΣΧΟΛΙΑ