• ΑΓΟΡΕΣ

    Τράπεζες: Κάθε μέρα και μία έκθεση από τους ξένους – Οι τιμές στόχοι και το ράλι που βλέπουν να συνεχίζεται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς


    «Hot» o τραπεζικός κλάδος με τα κέρδη για τον δείκτη να ξεπερνούν το 17% και να υπεραποδίδει του γενικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ενισχύεται λίγο πάνω από 9% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Λοκομοτίβα της ανόδου οι τράπεζες, συγκεντρώνοντας πλήθος εντολών αγοράς.

    Η μεγάλη εμπορευσιμότητα, η σύνδεσή τους με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ίδιας της χώρας, η βελτίωση των ισολογισμών τους, το ανταγωνιστικό p/e σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, κάτω του 9, το story της αποχώρησης του ΤΧΣ, η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, το άνοιγμα στις χορηγήσεις, η μείωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδα που θέτει ο SSM, περί το 8% και τα κεφάλαια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης που καλούνται να ρίξουν στην οικονομία, καθιστούν τον κλάδο έντονα ενδιαφέρων για τα ξένα funds.

    Και όχι μόνο, η προοπτική ένταξης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, είτε τον Μάρτιο, είτε τον Μάιο στον MSCI, το focus για την ίδια την τράπεζα στο investor day την προσεχή Δευτέρα, συγκεντρώνει τα βλέμματα και την προσοχή της αγοράς, με απόδοση πάνω από 26% από την αρχή του χρόνου, εκεί που ήταν ουραγός πέρσι με μονοψήφιο ποσοστό ανόδου.

    Την ίδια ώρα, εκτός απροόπτου, φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που δύο τράπεζες, Eurobank και ΕΤΕ θα ανοίξουν τον δρόμο της διανομής μερίσματος από φέτος, μετά από 13 χρόνια.

    Κάθε μέρα οι ξένοι οίκοι -ή… σχεδόν κάθε μέρα- από την αρχή της χρονιάς βγάζουν και μία έκθεση για τον κλάδο. Η συνέχεια δόθηκε χθες από τη Morgan Stanley, που πιστεύει ότι το ράλι μπορεί να συνεχιστεί.

    Η τράπεζα ενσωματώνει τα υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας τα φετινά κέρδη ανά μετοχή κατά 6% περίπου κατά μέσο όρο.

    Η Morgan Stanley προτιμά με συστάσεις overweight τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank και ξεκινά την κάλυψη της Εθνικής Τράπεζας με ουδέτερη σύσταση (equalweight). H σύσταση για την Alpha Bank παραμένει επίσης ουδέτερη.

    Την ίδια στιγμή αυξάνει τις τιμές στόχους.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς σε 2,24 ευρώ από 1,96 ευρώ, για τη Eurobank σε 1,45 ευρώ από 1,38 ευρώ και για την Alpha Bank σε 1,37 ευρώ από 1,34 ευρώ προγενέστερα.

    Το bull case που εκτιμά η MS για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται κατά 16% στα 2,92 ευρώ, καθώς υποθέτει πλέον ένα ROTE 11%.

    Το bull case της MS είναι παρόμοιο με τους στόχους της διοίκησης μέχρι το 2024, δεδομένης της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για τις προοπτικές για τα κέρδη της τράπεζας.

    Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή στόχος τίθεται στα 4,90 ευρώ.

    Η αξιολόγηση για την ΕΤΕ βασίζεται στην μακροοικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την τράπεζα να διαθέτει

    i) το δεύτερο χαμηλότερο μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα (NPEs) στον κλάδο στο 6,1% και την υψηλότερη κάλυψη NPEσ στο 82%,

    ii) την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση με δείκτη κεφαλαίων CET 1 15,2% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι και

    iii) ένα δείκτη αποδοτικότητας ROTE περίπου 11% για το γ΄ τρίμηνο πέρυσι.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, παρόμοια με τη Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78, η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26 θα ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022, γεγονός που πιστεύει ότι θα αποτελέσει έναν ακόμη θετικό καταλύτη για αυτές τις μετοχές.

    «Ενώ πιστεύουμε ότι το ράλι για τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί, η ουδέτερη σύσταση για την ΕΤΕ οφείλεται στην καλύτερη σχετική ανοδική πορεία σε Eurobank και Πειραιώς», εξηγεί ο Nidal.

    Στις 20/1 η Eurobank Equities δήλωνε ζεστή για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών το 2023 αυξάνοντας τις τιμές στόχους στα 1,63 ευρώ για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 , από 1,50 ευρώ προηγουμένως, στα 5,01 ευρώ για την Εθνική, από 4,58 ευρώ προηγουμένως, και στα 2,47 ευρώ για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 , από 2,02 ευρώ προηγουμένως.

    Η θεμελιώδης δυναμική για τον κλάδο, έγραφε στο  report της, είναι αρκετά σταθερή, με κυρίαρχη κινητήρια δύναμη το όφελος από την επανεκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων υπό το πρίσμα της αύξησης των επιτοκίων και την αύξηση του όγκου.

    Στις 19/1 η Morgan Stanley περιλάμβανε την Eurobank στα top picks, στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ), με τον αμερικανικό οίκο να αναφέρει ότι η επέκταση του περιθωρίου επιτοκίων (Net interest margin – NIM) να έχει μόλις ξεκινήσει, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. Η δε τιμή στόχος τοποθετείτο στο 1,38 ευρώ.

    Στις 17/1 η Goldman Sachs έδινε περιθώρια ανόδου από 22% έως και 40% στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, αναβαθμίζοντας μάλιστα και τη σύσταση της Πειραιώς σε αγορά (buy), όπως της Εθνικής ΕΤΕ -1,09% 7,26 και της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63. Ουδέτερη (neutral) μένει η σύσταση μόνο της Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 , αλλά με τις τιμές στόχους πολύ πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Ειδικότερα, για την Εθνική ΕΤΕ -1,09% 7,26 η τιμή στόχος είναι στα 5,20 ευρώ, για την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 στα 1,40 ευρώ, για την Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63 στα 1,60 ευρώ και για την Πειραιώς   στα 2,20 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley: Προτιμά Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank – Οι νέες τιμές στόχοι

    Bloomberg για ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης μέχρι την «κορύφωση» του Μαΐου

    Άρθρο παρέμβαση: Τα μεγάλα λάθη του Βασίλη Φουρλή                       



    ΣΧΟΛΙΑ