• Trader's Book

    Ο Mr. Jumbo σπάει το φράγμα του €1δισ. σε πωλήσεις και οδεύει σε νέα υψηλά – Buy με τιμή στόχο τα €34,00

    • Contributor
    Trader's Book


    Στα τέλη του 2021 και με νωπά ακόμα τα σημάδια από την πανδημία η οποία είχε οδηγήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και σε κλείσιμο καταστημάτων η κεφαλαιοποίηση του Jumbo βρισκόταν στα €1,7 δισ. ενώ ήταν γενικά παραδεκτό πως η Εταιρεία ακόμα και στην προ-πανδημίας εποχή κινούνταν κάτω από την αποτίμηση την οποία έπρεπε να έχει.

    Το γεγονός αυτό ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη πως η Εταιρεία παρουσίαζε πάντα καλά θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία και είχε σταθερά υψηλή Καθαρή Ταμειακή θέση παρά τις σημαντικές επενδύσεις για το άνοιγμα νέων καταστημάτων στα Βαλκάνια και ειδικά στη Ρουμανία. Σήμερα η κεφαλαιοποίηση της Εταιρείας έχει ξεπεράσει τα €3,6 δισ. και οδεύει με ασφάλεια σε νέα υψηλά.

    Τονίζουμε τα εξής:

    • Τα παλαιότερα χρόνια η Διοίκηση της Εταιρείας βρέθηκε κάτω από σκληρή κριτική για την εξαιρετικά «σφιχτή» πολιτική της και τη διακράτηση σημαντικού μέρους χρηματικών διαθεσίμων, ενώ οι μερισματικές αποδόσεις σπανίως ξεπερνούσαν τα επίπεδα του 3%. Η κριτική έγινε τόσο κακόπιστη που έφτασε σε σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και το ύψος της Καθαρής Ταμειακής θέσης της Εταιρείας.

    Τα τελευταία τρία (3) χρόνια και παρά την συνεχιζόμενη επέκταση στα Βαλκάνια (20 καταστήματα στη Ρουμανία μέχρι το τέλος του 2024 και 10 στη Βουλγαρία), η Εταρεία άρχισε να επιστρέφει σημαντικά ποσά στους μετόχους και με τη μορφή χρηματικών διανομών από κέρδη προηγουμένων χρήσεων με αποτέλεσμα οι μερισματικές αποδόσεις να ανέλθουν στο 7,2% το 2022, στο 11,7% το 2023, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η Εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει μέρισμα ύψους €1,60 για το 2024 μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε μια διψήφια μερισματική απόδοση και για αυτή τη χρονιά.

    Τονίζουμε πως ακόμα και μετά αυτές τις γενναιόδωρες χρηματικές διανομές, ο όμιλος διατηρεί ακόμα μια σημαντική Καθαρή Ταμειακή θέση η οποία στα τέλη του 2023 ανερχόταν στα €370.4εκ.

    • Μετά την πανδημία και το 2020 όπου η Εταιρεία κατέγραψε σημαντικές απώλειες εξαιτίας του κλεισίματος των καταστημάτων στην Ελλάδα για σημαντικό χρονικό διάστημα, ο όμιλος κατέγραψε υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης σε επίπεδο πωλήσεων, λειτουργικής και Καθαρής Κερδοφορίας για το 2021, 2022 και 2023, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 χρονιά για την οποία η Διοίκηση σχεδιάζει να επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις της στις αρχές Μαΐου.

    Τονίζουμε πως το άνοιγμα και η επανέναρξη λειτουργίας έξι (6) συνολικά καταστημάτων το 2024 αναμένεται να διασφαλίσει τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων για το έτος. Το 2020 έδειξε επίσης πως παρά το κλείσιμο ή τον περιορισμό της λειτουργίας των καταστημάτων της στην Ελλάδα, η Εταιρεία μπορούσε εν μέρει τουλάχιστον να στηριχθεί στη λειτουργία των καταστημάτων της στα Βαλκάνια καθώς η Ελλάδα υποχώρησε στο 52.6% των συνολικών πωλήσεων και σε επίπεδο κανονικών συνθηκών σταθεροποιήθηκε σε επίπεδα κάτω από το 60%.

    • Το σταθερά υψηλό μικτό περιθώριο κέρδους που καταγράφει ο όμιλος σε επίπεδα άνω του 55% τα τελευταία χρόνια και η σφιχτή διαχείριση όσον αφορά τα έξοδα διοίκησης και διανομής διασφαλίζουν υψηλά ποσοστά λειτουργικής κερδοφορίας με το περιθώριο να ανέρχεται στο 35-37%.

    Τονίζουμε πως το μικτό περιθώριο κέρδους υποστηρίζεται και από το εκτεταμένο δίκτυο αποθηκών της Εταιρείας οι οποίες στοκάρουν υψηλό ποσοστό αποθεμάτων και δίνουν τη δυνατότητα στη Διοίκηση να προχωρά σε παραγγελίες όταν τα μεταφορικά κόστη και η συναλλαγματική ισοτιμία €/$ είναι ευνοϊκή για τον όμιλο.

    Σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι προϊοντικές κατηγορίες του Ομίλου περιλαμβάνουν τα πάντα πέρα από φαγητό, ηλεκτρονικά και προϊόντα μόδας. Τα παιχνίδια αντιστοιχούν πλέον σε κάτω του 30% του συνολικού προϊοντικού μίγματος.

    • Τονίζουμε επίσης το γεγονός πως η Διοίκηση τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αύξησε την εξωστρέφεια της σε επαφές με την επενδυτική κοινότητα γεγονός το οποίο βοήθησε τους επενδυτές να κατανοήσουν καλύτερα το επιχειρηματικό μοντέλο και τη στρατηγική της Διοίκησης.

    Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τον Φεβρουάριο του 2024, ο όμιλος συμμετείχε για πρώτη φορά σε Επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε μεγάλη ελληνική χρηματιστηριακή στο Παρίσι και κατέγραψε ρεκόρ συναντήσεων με ξένους επενδυτές.

    • Όσον αφορά το 2024 και παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα προβλήματα σχετικά με την μεταφορά εμπορευμάτων στην Ερυθρά θάλασσα φαίνεται πως ο όμιλος θα διατηρήσει έστω μια οριακή διψήφια αύξηση πωλήσεων και Καθαρής Κερδοφορίας με τις πωλήσεις να ξεπερνάνε τα €1,19δισ. και τα Καθαρά Κέρδη τα €333εκ.

    Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος διαπραγματεύεται με έναν πολλαπλασιαστή EV/EBITDA 2024e στις 7.5Χ ο οποίος με βάση και την υψηλή μερισματική απόδοση θεωρείται ως καλό σημείο εισόδου για την μετοχή. Τονίζουμε επίσης τη συνεχιζόμενη επέκταση στη Ρουμανική αγορά όπου η Εταιρεία στοχεύει σύντομα να φτάσει τα 25 καταστήματα, ενώ σκοπεύει να τα διπλασιάσει σε μια δεύτερη φάση επέκτασης. Συστήνουμε αγορά με τιμή στόχο τα €34.00.

    Η στήλη Trader’s Book που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στο mononews.gr, γράφεται από ομάδα εξειδικευμένων αναλυτών για λογαριασμό του mononews.gr. H ανάλυση προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση το περιεχόμενο της δεν μπορεί να εκληφθεί ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση την ανάλυση αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ