• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Συνεχίζεται η βουτιά της λίρας – Κίνδυνο νέων capital controls βλέπει η S&P Global

    Erdogan


    Κατρακυλά για ακόμη μια μέρα οι τουρκική λίρα καταγράφοντας πτώση 2%, με την ισοτιμία να ανέρχεται στις 17,088 λίρες έναντι ενός δολαρίου.

    Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 22% της αξίας του από τις αρχές του έτους, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ότι η χώρα οδεύει σε μια επανάληψη της συναλλαγματικής κρίσης που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2021. Η πτώση συνεχίζεται και σήμερα, με τη λίρα να πλησιάζει σε ιστορικό χαμηλό, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η μείωση των επιτοκίων θα συνεχιστεί.

    Μάλιστα ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global  εκτίμησε ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στη Τουρκία αν συνεχιστούν οι αυξανόμενες πιέσεις στη λίρα.

    Ένας αναλυτής της S&P, ο Μαξίμ Ρίμπνικοφ, είπε ότι η απόφαση της εταιρείας τον Απρίλιο να υποβαθμίσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο εισαγωγής πρόσθετων capital controls. «Νομίζω ότι ο κίνδυνος αυξάνεται», τόνισε.

    Ένας άλλος αναλυτής πρόσθεσε ότι η πτώση της τουρκικής λίρας σημαίνει ότι τελικά θα «εμφανιστούν» προβλήματα στον τραπεζικό τομέα της χώρας. Ο ρυθμός ανάκαμψης του τουρισμού είναι μία από τις λίγες θετικές εξελίξεις.

    «Η πίεση εξακολουθεί να αυξάνεται στη λίρα» σχολίασε ο Φαουάντ Ραζακζάντα, αναλυτής στη CityIndex, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα την πρόθεσή του να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια μολονότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο. «Οι επενδυτές φοβούνται επίσης ότι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θα επιδεινώσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Στο 73,5% ο πληθωρισμός

    Συνεχίζει να ρίχνει τα επιτόκια ο Ερντογάν – Νέες απώλειες κατέγραψε η λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ