• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα – Στο 73,5% ο πληθωρισμός

    • NewsRoom
    Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό


    Σε συνεχιζόμενη κατρακύλα βρίσκεται η τουρκική λίρα, η οποία το απόγευμα της Τρίτης σημείωνε νέα πτώση άνω του 1%.

    Η συναλλαγματική ισοτιμία με το ευρώ έφθασε στο 17,93, ενώ η αντιστοιχία με το δολάριο έφθασε με 16,76 λίρες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

    Ο πρόεδρος Ερντογάν παρόλο που βλέπει τη καταστροφή να έρχεται, κάνει τη μία λάθος κίνηση πίσω από την άλλη. Μόλις χθες ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ρίχνει τα επιτόκια υποστηρίζοντας μια πολιτική η οποία δεν φέρνει αποτέλεσμα, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία του.

    Ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει, σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό. Στα τέλη του 2021 υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια από το 19% στο 14%, μεταξύ Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματος.

    Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 73,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 1998, λόγω της αύξησης στην τιμή των καυσίμων και των τροφίμων, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, η αντιπολίτευση και πολλοί οικονομολόγοι κατηγορούν την στατιστική υπηρεσία (Tüik) ότι υποτιμά την πραγματική έκταση του πληθωρισμού.

    Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ως αρνητικό αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πλήττει την Τουρκία περισσότερο από τις περισσότερες χώρες: είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως· και εισάγει το 93% του πετρελαίου που καταναλώνει και το 99% του φυσικού αερίου που καταναλώνει. Σε όρους τουρκικής λίρας, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται περισσότερο από 93% ετησίως, ενώ οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται εκπληκτικά 92% από έτος μέχρι σήμερα (πετρέλαιο Brent). Συνολικά, αυτό οδήγησε σε αύξηση 73,5% ετησίως στον τουρκικό πληθωρισμό έως τον Μάιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Συνεχίζει να ρίχνει τα επιτόκια ο Ερντογάν – Νέες απώλειες κατέγραψε η λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ