• ΑΓΟΡΕΣ

    Τουρκία: Ασυγκράτητος ο πληθωρισμός, κοντά στα ιστορικά της χαμηλά η λίρα

    • Bloomberg
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό το 2021, με την τουρκική λίρα να διαπραγματεύεται πολύ κοντά στα χαμηλά ρεκόρ της, μετά τις μαζικές πωλήσεις του νομίσματος που πυροδότησε η μείωση των επιτοκίων στη γείτονα.

    Στο 18,4% ο πληθωρισμός στο τέλος του 2021

    Η αύξηση των τιμών καταναλωτή θα φτάσει στο τέλος της χρονιάς το 18,4%, από 14,1% που προβλεπόταν προηγουμένως, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσιόγλου, κατά την παρουσίαση της τελευταίας έκθεσης για τον πληθωρισμό για το 2021.

    Ακολουθούν κάποια από τα κυριότερα σημεία της παρουσίασής του:

    • Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 11,8% έως το τέλος του 2022, από 7,8% που προβλεπόταν τον Ιούλιο
    • Στο τέλος του 2021, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων υπολογίστηκε σε 23,4%, έναντι 15% προηγουμένως
    • Η κεντρική τράπεζα βλέπει τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2021 στα 70,8 δολάρια το βαρέλι

    Δύο διαδοχικές αιφνιδιαστικές μειώσεις των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να διολισθήσει πάνω από 20% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ όλων των μεγάλων νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg και ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Γράφημα τουρκική λίρα - πληθωρισμός
    Η διολίσθηση της λίρας έχει διατηρήσει τον πληθωρισμό στην Τουρκία σε διψήφια νούμερα από τα τέλη του 2019 και μετά

    Υπό την πίεση της αντίθεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 200 μονάδες βάσης, στο 16% την περασμένη εβδομάδα, δύο φορές περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι αγορές. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και περαιτέρω μειώσεις μέσα στη χρονιά.

    Ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική θέση ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τον πληθωρισμό. Ο Καβτσιόγλου, ο οποίος αντικατέστησε τον επιθετικό στην πολιτική του Νατσί Αγκμπάλ μετά την απόλυσή του τον Μάρτιο, διατήρησε το κόστος δανεισμού αμετάβλητο μέχρι την πρώτη αιφνιδιαστική μείωση, κατά 100 μονάδες βάσης, τον Σεπτέμβριο.

    Η στατιστική υπηρεσία θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις 3 Νοεμβρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ