• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα – Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

    • Bloomberg
    Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα - Σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Σε νέα μείωση επιτοκίου προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στηρίζοντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε η τουρκική λίρα.

    Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης στο 16%, από το 18% που είχε διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο.

    Και οι 26 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg περίμεναν ότι ο κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζιόγλου θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση, αφού ο Ερντογάν απέλυσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για χαμηλότερο κόστος δανεισμού. Αλλά οι περισσότεροι προέβλεψαν μείωση 100 μονάδων βάσης, με μια σημαντική μειοψηφία να περιμένει το μισό από αυτό.

    Η «πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Τουρκία οφείλεται σε παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, χαρακτηρίζοντάς τους παροδικούς.

    Turkey Cut

    Ο “εχθρός” των υψηλών επιτοκίων

    Η τουρκική λίρα υποχώρησε έως και 2,9% και διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 2,3% χαμηλότερα στα 9,4299 έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει πάνω από 20% φέτος, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο βασικό νόμισμα που παρακολουθεί το Bloomberg.

    Μετά τη μείωση του επιτοκίου στην Τουρκία, που έφερε την πραγματική απόδοση στο αρνητικό 3,58%, οι traders βλέπουν τώρα περισσότερες από 70% πιθανότητες το νόμισμα να αποδυναμωθεί στο 9,50 την επόμενη εβδομάδα, ένα νέο χαμηλό που αποτελεί και το επόμενο ψυχολογικό όριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Ο Ερντογάν που αυτοαποκαλείται “εχθρός” των υψηλών επιτοκίων, υποστηρίζει το αντισυμβατικό επιχείρημα ότι η μείωση τους θα οδηγήσει σε χαμηλότερο πληθωρισμό.

    Διόρισε τον Καβτζίογλου τον Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον προκάτοχό του Νατζί Αγμπάλ, μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο Καβτζίογλου διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για σχεδόν έξι μήνες πριν μειώσει απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς κατά 100 μονάδες βάσης στο 18% τον Σεπτέμβριο, όταν ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 19,6%.

    Turkey's real yield falls further below zero after the rate cut

    Ισχυρό μήνυμα

    Η μείωση «μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία σκοπεύει να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική ανεξάρτητα από τις αρνητικές συνέπειες της απότομης πτώσης της αξίας της λίρας», δήλωσε ο Piotr Matys, αναλυτής νομισμάτων στην InTouch Capital, στο Λονδίνο.

    Turkish lira at new record low after central-bank firings

    «Η περαιτέρω χαλάρωση θα εξαρτηθεί από την απόδοση της λίρας, η οποία θα διαμορφωθεί από τους ντόπιους παίκτες καθώς οι ξένοι έχουν λίγο πολύ αποχωρήσει”, δήλωσε ο Viktor Szabo, διαχειριστής κεφαλαίων σταθερού εισοδήματος στην Aberdeen Asset Management, στο Λονδίνο. «Ο κίνδυνος δολαριοποίησης και μεγαλύτερων αγορών χρυσού έχει αυξηθεί, οι ντόπιοι πρέπει να αντισταθμίσουν με κάποιο τρόπο τον πληθωρισμό», είπε.

    Ο Καβτζίογλου θα αναθεωρήσει το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τον πληθωρισμό στο υπόλοιπο του 2021 και τα επόμενα δύο χρόνια, στις 28 Οκτωβρίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις οικονομολόγων και δημοσιογράφων στην Άγκυρα.

    Η κεντρική τράπεζα βλέπει προς το παρόν την αύξηση των τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο τέλος του έτους στο 14,1%, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη από την τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης για 16,2%.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ