• Τράπεζες

    Τζέιμι Ντίμον: Τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν για τις τράπεζες

    • Bloomberg
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Jamie Dimon, CEO JP Morgan


    Πανικό στις αγορές και χειρότερες συνθήκες για τις τράπεζες βλέπει ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

    «Οι ρυθμιστικές αρχές ίσως υπερβάλλουν στις αντιδράσεις τους για να περιορίσουν την τραπεζική κρίση» ανέφερε , προειδοποιώντας ότι ένα σενάριο που θα επιβάλλει στις τράπεζες περισσότερες ρυθμίσεις και κανονισμούς, θα δυσκολέψει τη λειτουργία τους.

    «Εάν υπερβάλλεις σε ορισμένους κανόνες, απαιτήσεις, κανονισμούς, θα υπάρξουν κάποιες τράπεζες που θα έχουν περισσότερο προσωπικό που θα ασχολείται με τη συμμόρφωση, παρά με τα δάνεια», ανέφερε.

    Ο Ντίμον έχει πρωταγωνιστήσει τους τελευταίους μήνες στην τραπεζική αναταραχή που οδήγησε τέσσερις αμερικανικές τράπεζες στην κατάρρευση, με τις παρεμβάσεις του.

    Έχει ασκήσει δριμεία κριτική στις ρυθμιστικές αρχές, έχει πρωτοστατήσει σε ενέργειες για την στήριξη των χειμαζόμενων τραπεζών και προχώρησε στην εξαγορά της First Republic, ύστερα από ένα μήνα που η τράπεζα λειτουργούσε σε μηχανική υποστήριξη.

    Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν αυτή που πυροδότησε μια μακρά περίοδο sell off σε τραπεζικές μετοχές, με τους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς να μην επηρεάζονται και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή της JP Morgan, να βγαίνουν κερδισμένες από την αναταραχή.

    Η JP Morgan, με τον Ντίμον στο τιμόνι έχει πρωτοστατήσει στις εξαγορές καθ’ όλη τη διάρκεια των 17 ετών στη θέση του CEΟ. Εξαγόρασε το 2008 το μεγαλύτερο μέρος της Washinghton Mutual και πριν λίγες ημέρες εξαγόρασε και την First Republic για να αξιοποιήσει το ελίτ πελατολόγιο της, ώστε να επεκτείνει την μονάδα διαχείρισης πλούτου της τράπεζας, χαρακτηρίζοντας την εξαγορά «ως μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες».

    Ο πανικός για το χρέος

    «Οι αγορές θα κυριευθούν από πανικό όσο οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μία πιθανή χρεοκοπία του χρέους», εκτίμησε ο Ντίμον στην ίδια συνέντευξη.

    Χαρακτήρισε το σενάριο μιας πραγματικής χρεοκοπίας, δυνητικά καταστροφικό, αν και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει, ώστε να αποφευχθεί.

    Προέβλεψε πάντως ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η αναταραχή στο Χρηματιστήριο και τα κρατικά ομόλογα.

    Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι η ιδέα ότι η χώρα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει θα έπρεπε να είναι αδιανόητη και θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή.

    «Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πανικού, ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει, το έχουμε ξαναδεί αυτό», ανέφερε ο Dimon.

    «Είναι μια πραγματικά κακή ιδέα, διότι ο πανικός εξελίσσεται σε κάτι πάρα πολύ δυσάρεστο», πρόσθεσε. «Θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες αγορές σε όλο τον κόσμο».

    Επίθεση στους short-sellers

    Παρά την αναταραχή, ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών είναι «αρκετά ισχυρός», ανέφερε o Ντίμον και εξέφρασε την προσδοκία του ότι το τραπεζικό σύστημα πλησιάζει στο τέλος του προβλήματος.

    Έκανε επίθεση σε όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τράπεζες και τη στάση των short sellers, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να διερευνά τέτοιες δραστηριότητες για τυχόν αθέμιτες πρακτικές και αδίστακτες τακτικές.

    Αναγνώρισε ότι οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με μέλη του προσωπικού του, η ανάλυση των οποίων έδειξε ότι η δραστηριότητα των short sellers δεν ευθύνεται για την πτώση των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών. Δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για εκτεταμένο short-selling σε μετοχές μικρότερων τραπεζών, δήλωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Pacific West: Νέο sell off με απώλειες άνω του 20%



    ΣΧΟΛΙΑ