• ΑΓΟΡΕΣ

    Το προφίλ των επενδυτών στις 800 μονάδες – Τι έκαναν οι χρηματιστηριακές στο πρώτο εξάμηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Παίκτες οι οποίοι είχαν να εμφανιστούν στο Χρηματιστήριο από το 2016. Επενδυτές που είχαν εγκλωβιστεί στο ταμπλό από τον Μάρτιο και τώρα βλέπουν το χαρτοφυλάκιό τους να περνά σε θετικό πεδίο. Και βεβαίως, ξένοι διαχειριστές, αμοιβαίων κεφαλαίων που ψάχνουν τις αποδόσεις σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελληνική, είναι το προφίλ των επενδυτών που τοποθετούνται σήμερα στο Χ.Α.

    Και μέσα σε όλα αυτά, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιεύσει οι χρηματιστηριακές για το πρώτο εξάμηνο, για πρώτη φορά καταγράφουν κέρδη. Και μόνο από την αύξηση της αξίας των χαρτοφυλακίων τους, χωρίς να έχουν προβεί σε ανακατατάξεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έξι ΑΧΕΠΕΥ που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα στις ιστοσελίδες τους προκύπτει ότι η έξοδος από την καραντίνα και μετά το σοκ του πρώτου lockdown στις οικονομίες, έκανε καλό στα χαρτοφυλάκια και στα κέρδη τους.

    Το κλίμα στην αγορά έχει μεταστραφεί πλήρως. Οι επενδυτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο έπακρο. Εμπιστοσύνη, η οποία συνδέεται με την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από 17 μήνες.

    Μέχρι στιγμής, το 2020, παρά την υποχώρηση της αγοράς το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου, άνοιξαν 11.670 νέοι κωδικοί. Όταν το 2019 άνοιξαν 9.207 κωδικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι η Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ εμφάνισε στο πρώτο εξάμηνο καθαρά κέρδη 331 εκατ. ευρώ από 290 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από ζημιές σχεδόν 900 εκατ. ευρώ σε κέρδη 47 εκατ. ευρώ πέρασε στο πρώτο εξάμηνο η Eurocorp, κέρδη και για την Capital, αλλά αισθητά μειωμένα, από 13 εκατ. ευρώ πέρσι σε 1 εκατ. ευρώ το φετινό πρώτο εξάμηνο, ενώ η Περβανάς συρρίκνωσε τις ζημιές των 56 εκατ. ευρώ και πέρασε σε κερδοφορία 3 εκατ. ευρώ.

    Η εικόνα στην αγορά έχει αλλάξει και πλέον η προσοχή έχει επικεντρωθεί στο πως η αγορά θα σταθεροποιηθεί πάνω από τις 800 μονάδες κατεβάζοντας σε μονοψήφιο ποσοστό τις απώλειες του 2020.

    Διαβάστε επίσης: 

    Moody’s: Credit positive για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

    Παράταση για Brexit και dot – plot: H Ebury για την εβδομάδα που αρχίζει στις αγορές

    800 εκατ. ευρώ έριξαν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο, αλλά στα 14,6 εκατ. ευρώ οι καθαρές εισροές λόγω MSCI

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ