• ΑΓΟΡΕΣ

    800 εκατ. ευρώ έριξαν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο τον Νοέμβριο, αλλά στα 14,6 εκατ. ευρώ οι καθαρές εισροές λόγω MSCI

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακες στο εσωτερικό του κτιρίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    (ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)


    Σχεδόν 800 εκατ. ευρώ έριξαν οι ξένοι στο Χ.Α. μέσα σε ένα μήνα, τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.

    Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων αυτών , για πρώτη φορά εδώ και έντεκα μήνες οι ξένοι εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές με το συνολικό καθαρό επενδεδυμένο κεφάλαιο σε ελληνικές αγοράς να ανέρχεται περί τα 14,6 – 15 εκατ. ευρώ. Αυτό, διότι υπήρχε επίσης ένα ποσοστό της τάξης των 756 εκατ. ευρώ που αποεπενδύθηκε από την αγορά τον προηγούμενο μήνα.

    Ο λόγος δεν ήταν άλλος, από τις πωλήσεις που πυροδοτήθηκαν τον περασμένο μήνα εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων στους δείκτες της Morgan Stanley. Το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων έπεσαν στην Motor Oil, στην οποία για συγκεκριμένη περίοδο διακινούνταν περισσότερο από 1 εκατ. τεμάχια την ημέρα βομβαρδίζοντας τη μετοχή κάτω και από τα 9 ευρώ.

    Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από τα μηνιαία στοιχεία του Χ.Α., οι ξένοι διαχειριστές αγόρασαν μετοχές αξίας 771,04 εκατ. ευρώ και πούλησαν μετοχές αξίας 756 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο γέρνει υπέρ των αγοραστών με 14,67 εκατ. ευρώ.

    Την ίδια περίοδο, οι Έλληνες πούλησαν μετοχές αξίας 821 εκατ. ευρώ και προέβησαν σε αγορές μετοχών αξίας 806,59 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι το ισοζύγιο είναι αρνητικό και γέρνει υπέρ των πωλητών με καθαρές πωλήσεις 14,73 εκατ. ευρώ.

    Το κλίμα στην αγορά έχει μεταστραφεί πλήρως. Οι επενδυτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στο έπακρο. Εμπιστοσύνη, η οποία συνδέεται με την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από 17 μήνες. Μέχρι στιγμής, το 2020, παρά την υποχώρηση της αγοράς το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου, άνοιξαν 11.670 νέοι κωδικοί. Όταν το 2019 άνοιξαν 9.207 κωδικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Τον περασμένο μήνα, παρουσιάστηκε αύξηση της κεφαλαιοποίησης της τάξης του 22,3%. Η μεταβολή αυτή φυσικά αντικατοπτρίζεται και στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος αυξήθηκε κατά 29,4%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

    Οι ξένοι επενδυτές τον Νοέμβριο 2020 πραγματοποίησαν το 48,4% των συναλλαγών (σε σχέση με το 45,6% τον προηγούμενο μήνα ενώ τον Νοέμβριο του 2019 είχαν πραγματοποιήσει το 55,9% των συναλλαγών).

    Οι Έλληνες Ιδιώτες επενδυτές (Ιδιώτες, Ελεύθεροι Επαγγελματίες, Αγρότες & Ατομικές Επιχειρήσεις) το Νοέμβριο 2020 πραγματοποίησαν το 25,9% των συναλλαγών (τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 24,6% των συναλλαγών, ενώ τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους είχαν πραγματοποιήσει το 17,5% των συναλλαγών).

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ