• ΑΓΟΡΕΣ

    Το Λονδίνο συνεχίζει να ξεπουλάει ελληνικές μετοχές – Στα 389,2 εκατ. ευρώ έφτασαν οι εκροές στο τελευταίο 5μηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Αμετανόητοι πωλητές ελληνικών μετοχών παραμένουν οι διαχειριστές των χαρτοφυλακίων η έδρα των οποίων βρίσκεται στο Λονδίνο.

    Τα χθεσινά στοιχεία του χρηματιστηρίου (Axia Νumbers) δείχνουν ότι και τον Ιούνιο, οι συγκεκριμένοι «παίκτες» διατήρησαν μακράν την πρώτη θέση στις εκροές κεφαλαίων από την αγορά της Αθήνας. Με τις «καθαρές» πωλήσεις τους να διαμορφώνονται στα 90,3 εκατ. ευρώ.

    Το αποτέλεσμα προέκυψε, καθώς από 27 «κωδικούς» με δηλωμένη φορολογική έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, έγιναν αγορές αξίας 274 εκατ. ευρώ, ενώ 32 «κωδικοί» από την ίδια «πηγή» προέλευσης, προχώρησαν σε εκποιήσεις μετοχών η συνολική αξία των οποίων ήταν 364,3 εκατ. ευρώ.

    Αν στις «καθαρές» πωλήσεις του Ιουνίου προστεθούν κι εκείνες των τεσσάρων προηγούμενων μηνών, τότε το σύνολο των εκροών από τα Λονδρέζικα χαρτοφυλάκια ανέρχεται στα 389,2 εκατ. ευρώ, στο πεντάμηνο της πανδημίας. Το «Λονδρέζικα» είναι και σχήμα λόγου, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο… πολυσυλλεκτικό City, έχουν «στρατοπεδεύσει» Funds από κάθε γωνία του πλανήτη.

    Σε κάθε περίπτωση, οι κατά κανόνα νεαρής ηλικίας διαχειριστές χαρτοφυλακίων και brokers (τα «παιδιά» απ’ το Λονδίνο όπως τους χαρακτηρίζει η χρηματιστηριακή αργκό) ανάγονται στο μεγαλύτερο «βαρίδι» για την Ελληνική αγορά. Ασκώντας σε αυτήν μόνιμες πιέσεις, που με τη σειρά τους περιορίζουν τα περιθώρια «ανάσας» για τις μετοχές. Τράπεζες και εν γένει «βαριά χαρτιά» κατά κύριο λόγο.

    Οι «καθαρές» πωλήσεις που το τελευταίο πεντάμηνο έχουν έρθει από το Λονδίνο είναι 6,5 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που έχουν κάνει στο ίδιο διάστημα οι «παίκτες» από τη Γερμανία. Οι συνολικές εκροές των οποίων ανέρχονται στα 60,9 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να αποτελούν τη δεύτερη ισχυρότερη δύναμη των πωλητών στο χρηματιστήριο της Αθήνας…

    Προβληματισμός για τους μεγάλους ξένους «παίκτες»

    Η γενικότερη αυτή εικόνα εκπέμπει έντονο προβληματισμό, καθώς τα Βρετανικά χαρτοφυλάκια έκαναν τον Ιούνιο το 46,5% από το συνολική αξία συναλλαγών όλων των αλλοδαπών επενδυτών, ενώ 20,9% ήταν το μερίδιο των γερμανικών. Με άλλα λόγια, το 64,7% από το τζίρο που έκαναν οι ξένοι στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε τη «σφραγίδα» των δύο μεγαλύτερων «καθαρών» πωλητών… Εξέλιξη που ασφαλώς δημιουργεί σκεπτικισμό για τη μελλοντική πορεία της αγοράς. Η οποία επί του παρόντος στηρίζεται κατ’ εξοχήν στο ελληνικό στοιχείο και ειδικότερα στους εγχώριους ιδιώτες επενδυτές, τους θεσμικούς αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που βάζουν «φρέσκο χρήμα». Απορροφώντας την προσφορά που γίνεται από τους ξένους, αν εκείνοι ιδωθούν ώς ενιαία επενδυτική οντότητα.

    Στα όσα διαδραματίστηκαν τον χρηματιστηριακό Ιούνιο στοιχείο έκπληξης συνιστά και η στάση των Ισπανών επενδυτών, από τους οποίους προέκυψαν 30,3 εκατ. ευρώ «καθαρές» πωλήσεις. Όταν στο προηγούμενο τετράμηνο οι «κωδικοί» από την Ισπανία ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι αγοραστές ελληνικών μετοχών (με 38,7 εκατ. ευρώ εισροές) μετά από την Τσεχία. Από την οποία είχαν προέλθει «καθαρές» αγορές 42,9 εκατ. ευρώ.

    Με τα δεδομένα πάντως του Ιουνίου, οι επενδυτές από τις ΗΠΑ ήταν οι μεγαλύτεροι, ξένοι αγοραστές με τις εισροές κεφαλαίων να ανέρχονται στα 10,6 εκατ. ευρώ. Βέβαια οι Αμερικανοί «παίκτες» έχουν μικρή συμμετοχή στα δρώμενα της ελληνικής αγοράς, καθώς πραγματοποιούν περί το 3% των συναλλαγών που γίνονται από ξένους.

    Ειδικά σε ότι αφορά τα «παιδιά από το Λονδίνο» η αμφισβήτηση της ελληνικής αγοράς ξεκίνησε απ’ την αρχή της χρονιάς. Με τις «καθαρές» πωλήσεις τους τον Ιανουάριο να φτάνουν στα 51 εκατ. ευρώ. Θεωρώντας προφανώς ακριβή την αγορά, καθώς ο Γενικός Δείκτης στις 24 του μηνός είχε αναρριχηθεί στις 948,64 μονάδες.

    Μετέπειτα η στάση τους δεν άλλαξε, αφού με την αναταραχή που προκάλεσε στα διεθνή χρηματιστήρια η πανδημία, η Ελλάδα θεωρήθηκε μια ήσσονος σημασίας αγορά, η οποία και περιθωριοποιήθηκε. Κάτι που λίγο-πολύ συνεχίζει να υφίσταται μέχρι τώρα, όχι μόνο για τα χαρτοφυλάκια που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και για τους περισσότερους από τους ξένους «παίκτες».

     Τον Φεβρουάριο, όταν η πανδημία άρχισε να δείχνει τα «δόντια» της και υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα και στη Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης έχασε το 21,8% της αξίας του σε μηνιαία βάση. Οι «καθαρές» πωλήσεις που προήλθαν τότε από τη Βρετανία ανήλθαν τότε στα 65,8 εκατ. ευρώ. Για να ανέβουν στα 77,7 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, όταν εν μέσω της καραντίνας που επιβλήθηκε, η ελληνική αγορά κατέγραψε μηνιαία πτώση 22,5%.

    Ακολούθησε ο ανοδικός για το χρηματιστήριο Απρίλιος, που ναι μεν έφερε κέρδη 12,5% για τις ελληνικές μετοχές, αλλά δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των χαρτοφυλακίων που δηλώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο ώς φορολογική τους έδρα. Καθότι υπήρξαν και πάλι «καθαρές» πωλήσεις το ύψος των οποίων ήταν 44,3 εκατ. ευρώ.

    Τον Μάιο, όταν η χώρα άρχισε βαθμιαία να αφήνει πίσω της τα περιοριστικά μέτρα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,8%, αλλά τον ίδιο μήνα οι εκροές κεφαλαίων από τους Βρετανούς «παίκτες» έφτασαν στα επίπεδα ρεκόρ των 111,1 εκατ. ευρώ… Για να υποχωρήσουν στα 90,3 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, όταν ο Γενικός Δείκτης πήγε 2,1% πιο πάνω.

    Ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές

    Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, που έφεραν στην εξουσία τη Νέα Δημοκρατία, η οποία με ποσοστό 39,85% κατέκτησε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία (158 έδρες). Στον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η χρηματιστηριακή αποτίμηση έχει σημαντικά ανισομερή στοιχεία σύγκρισης.

    Αν κοιτάξει κάποιος μονοσήμαντα την πορεία του Γενικού Δείκτη (από τις 894,66 που ήταν την παραμονή των εκλογών έως το χθεσινό κλείσιμο στις 655,79 μονάδες) τότε οι απώλειες είναι 26,7%. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είχε αρχίσει να «τρέχει» πολύ νωρίτερα από τις εκλογές, προεξοφλώντας τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ενδεικτικό ότι στο δίμηνο που μεσολάβησε μέχρι τις εθνικές κάλπες η αγορά ενισχύθηκε κατά 15,5%.

    Μια δεύτερη αλλά καταλυτικά ουσιώδης παράμετρος είναι καταφανώς η πανδημία, η οποία ανέκοψε την ανοδική ορμή που είχε αποκτήσει το χρηματιστήριο, φέρνοντας τα πάνω κάτω. Δηλωτικό και μόνο είναι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης στα τέλη του 2019 είχε αναρριχηθεί στις 916,67 μονάδες.

    Σε 12μηνη βάση πάντως και επί συνόλου 143 μετοχών μόνο 42 έχουν άνοδο, ενώ 101 είναι οι πτωτικές. Ρεκόρ ανόδου καταγράφουν οι τίτλοι των πολύ μικρής κεφαλαιοποίησης εταιρειών Κρέκα (350%), Βαράγκης (166,7%) και Ακρίτας (100%).

     Από τα «βαριά χαρτιά» ξεχωρίζουν οι επιδόσεις της ΔΕΗ(49,4%) της υπερσυγκεντρωμένης Prodea (49,1%) και της Τέρνα Ενεργειακής με κέρδη 36,5%.

     Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες ζημιές από τις περσινή ημερομηνία των εκλογών τις έχει η Ιντραλότ (-71,7%) ακολουθούμενη από την Alpha Bank (- 62,85).



    ΣΧΟΛΙΑ