• ΑΓΟΡΕΣ

    Το δολάριο κλείνει την χειρότερη χρονιά του από το 2020

    • Bloomberg
    Δολάρια


    Έτοιμο να ολοκληρώσει τη χειρότερη χρονιά του από το 2020 είναι πλέον το δολάριο, καθώς η Wall Street στοιχηματίζει πλέον πως η FED θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων το 2024, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον σε τροχιά υποχώρησης.

    Ένας από τους σχετικούς δείκτες του δολαρίου από τον Bloomberg μειώθηκε σχεδόν κατά 3% φέτος, στην πιο έντονη ετήσια πτώση για το αμερικανικό νόμισμα από το 2020.

    Μεγάλο μέρος της πτώσης πραγματοποιήθηκε το τέταρτο τρίμηνο του έτους, λόγω των αυξανόμενων στοιχημάτων ότι η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική του το 2024, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται. Η επιβράδυνση αυτή μειώνει την ελκυστικότητα του δολαρίου, καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να διατηρήσουν τα επιτόκιά τους υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Οι διαπραγματευτές Swaps στοιχηματίζουν τώρα σε ενδεχόμενες συνολικές μειώσεις των επιτοκίων της Fed το 2024 κατά τουλάχιστον 150 μονάδες βάσης, με την πρώτη να έρχεται τον Μάρτιο. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οι αγορές στοιχημάτιζαν για μειώσεις λιγότερες από 100 μονάδες βάσης το 2024 στα μέσα Νοεμβρίου. Τα νέα στοιχήματα περί μείωση 150 μ. β. τη νέα χρονιά είναι μάλιστα διπλάσια από αυτό που προέβλεψαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην συνάντηση της FOMC του Δεκεμβρίου, με τους περισσότερους από αυτούς να προβλέπουν συνολικές μειώσεις κατά  75 μονάδες βάσης.

    Μεταξύ των κερδοσκοπικών επενδυτών, η θέση του δολαρίου έχει γίνει ακόμη πιο πτωτική μετά τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο.

    «Οι αγορές είναι τοποθετημένες για αυτό το σενάριο «Goldilocks», όπου η Fed θα μειώσει αρκετά τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία χωρίς να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις», δήλωσε η Amanda Sundstrom, στρατηγική αναλυτής σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος της SEB AB στη Στοκχόλμη. «Αυτό οδηγεί την απόδοση του δολαρίου».

    Η Sundstrom πρόσθεσε ότι το πιο «ήπιο» δολάριο είναι πιθανό να επιμείνει και το 2024, καθώς τα στοιχεία των ΗΠΑ εξασθενούν μεν, όχι αρκετά δε για να υποκινήσουν μια προσφορά για περιουσιακά στοιχεία όπως το αμερικανικό νόμισμα.

    Ωστόσο, οι πρόσφατες απώλειες του δολαρίου υποδηλώνουν ότι υπάρχει περιθώριο για τουλάχιστον μια προσωρινή ανάκαμψη, καθώς οι σχετικοί δείκτες του Bloomberg δείχνουν μηνύματα πως το αμερικανικό νόμισμα είναι πλέον υπερπουλημένο και προετοιμασμένο για αντιστροφή.

    Κοιτάζοντας περαιτέρω, το δολάριο ενδέχεται να κινηθεί έντονα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον Koji Fukaya, συνεργάτη της Market Risk Advisory Co. στο Τόκιο. Συγκεκριμένα, η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ ως υποψήφιου θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή και να προκαλέσει αστάθεια στο νόμισμα, είπε.

    Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg παρέμεινε σταθερός την Παρασκευή.

    Η πτώση του δολαρίου έρχεται σε αντίθεση με τη βρετανική λίρα, η οποία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη καλύτερη χρονιά από το 2017, και το ελβετικό φράγκο, σε ρυθμό για την ισχυρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2010.

    Η στερλίνα έχει κάνει ράλι περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής το 2023, το μεγαλύτερο κέρδος από τότε που το νόμισμα του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε κατά 9,5% το 2017.

    Στην Ελβετία, το φράγκο έχει ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι έμποροι βλέπουν όλο και περισσότερο την Ελβετική Εθνική Τράπεζα να κρατά αυστηρότερη πολιτική σε σχέση με τους ομολόγους της, ακόμη και μετά από μια σχετικά βαρετή συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου.

    Ωστόσο, η στάση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για το νόμισμα άλλαξε πρόσφατα, με τον Πρόεδρο Τόμας Τζόρνταν να λέει αυτόν τον μήνα ότι οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν πλέον να γίνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή έδειξαν ότι η SNB μείωσε ελαφρά τις πωλήσεις συναλλάγματος —και τις αγορές του δικού της νομίσματος— το τρίτο τρίμηνο.

    «Αν έπρεπε να διαλέξω μια κεντρική τράπεζα που είναι πιο πιθανό να παρέμβει για να πιέσει προς τα κάτω το νόμισμά της το επόμενο έτος, θα ήταν η SNB», δήλωσε ο Geoffrey Yu, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων και μακροοικονομικών στην BNY Mellon στο Λονδίνο. Όσο για την ελβετική λίρα, “Δεν θα την κυνηγήσω επιθετικά μέχρι να έχουμε σαφήνεια BOE”, είπε.

    Διαβάστε επίσης

    Η Google διευθετεί αγωγή απορρήτου καταναλωτών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    Τουρκία: Αναζητά κινητήρες F-16 από τις ΗΠΑ για εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος

    ΤτΕ: Οι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ