• Business

    Η Google διευθετεί αγωγή απορρήτου καταναλωτών ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

    • NewsRoom
    Ο CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι

    Ο CEO της Alphabet, Σουντάρ Πιτσάι


    Η Google της Alphabet συμφώνησε νωρίτερα την Πέμπτη, να διευθετήσει μια αγωγή, ισχυριζόμενη ότι παρακολουθούσε κρυφά τη χρήση του Διαδικτύου εκατομμυρίων ανθρώπων που νόμιζαν ότι έκαναν την περιήγησή τους ιδιωτικά.

    Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Yvonne Gonzalez Rogers στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, έθεσε την προγραμματισμένη δίκη στις 5 Φεβρουαρίου 2024 στην προτεινόμενη ομαδική αγωγή σε αναμονή , αφού οι δικηγόροι της Google και των καταναλωτών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό συμβιβασμό.

    Όπως αναφέρει το Reuters, η αγωγή είχε αγγίξει τουλάχιστον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι όροι διακανονισμού δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά οι δικηγόροι είπαν ότι συμφώνησαν σε ένα δεσμευτικό φύλλο όρων μέσω διαμεσολάβησης και αναμένεται να παρουσιάσουν επίσημο διακανονισμό για έγκριση από το δικαστήριο έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024.

    Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία, τα cookies και οι εφαρμογές της Google επιτρέπουν στην Alphabet να παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους ακόμη και όταν ρυθμίζουν το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome σε κατάσταση “Ανώνυμης περιήγησης” και άλλα προγράμματα περιήγησης σε κατάσταση “ιδιωτικής” περιήγησης.

    Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία μετέτρεψε το Google σε «ανάλογο θησαυροφυλάκιο πληροφοριών» δίνοντάς της τη δυνατότητα να μάθει για τους φίλους, τα χόμπι, τα αγαπημένα τους φαγητά, τις συνήθειες αγορών και τα «δυνητικά ενοχλητικά πράγματα» που αναζητούν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο Rogers απέρριψε την προσφορά της Google να απορρίψει την αγωγή.

    Είπε ότι ήταν ανοιχτό το ερώτημα εάν η Google είχε δώσει μια νομικά δεσμευτική υπόσχεση να μη συλλέγει τα δεδομένα των χρηστών όταν περιηγούνται σε ιδιωτική λειτουργία. Ο δικαστής ανέφερε την πολιτική απορρήτου της Google και άλλες δηλώσεις της εταιρείας που πρότειναν όρια στις πληροφορίες που θα μπορούσε να συλλέγει.

    Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή κατατέθηκε το 2020 και κάλυψε “εκατομμύρια” χρήστες της Google από την 1η Ιουνίου 2016, ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 5.000 $ ανά χρήστη για παραβιάσεις της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί τηλεφωνικών υποκλοπών και της Καλιφόρνιας περί απορρήτου.

    Διαβάστε επίσης:
    Πολωνία: Το αντικείμενο που εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο είναι πιθανότατα ρωσικός πύραυλος

    Γάζα: Διασώστες έσωσαν ένα μωρό από τα χαλάσματα κτιρίου

    ΕΟΔΥ: Ισχυρές συστάσεις για κορονοϊό και γρίπη- Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα



    ΣΧΟΛΙΑ