• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι συζητάει η αγορά: Ύφεση, ζημιές και πτώση τζίρου έχουν αποτυπωθεί πλέον στις μετοχές


    Το lock down και οι χαμηλές προσδοκίες για τα οικονομικά αποτελέσματα φέτος έχουν ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις φέτος, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

    Στοιχείο που επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του mononews.gr την περασμένη Πέμπτη ότι τα στοιχήματα που παίζονται πλέον στην αγορά είναι πότε θα ξεκινήσει η προεξόφληση της επόμενης μέρας.

    Για του λόγου το αληθές, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής κ. Μάνος Χατζηδάκης επισημαίνει στο σχόλιό του ότι, «το ενδιαφέρον έγινε πολύ πιο επιλεκτικό και εστιάζεται πλέον στην δυνατότητα των εταιριών να περιορίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στα μεγέθη τους ή να δώσουν μια πιο λεπτομερή εικόνα της κατάστασης με την ευκαιρία της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων. Η αίσθηση που δίνεται είναι ότι οι περισσότερες βασικές εταιρίες, σηματωροί της Αγοράς, είχαν γρήγορα αντανακλαστικά περιορίζοντας το σταθερό κόστος εστιάζοντας στην ρευστότητα και την διαχείριση των απαιτήσεων. Η κερδοφορία των εισηγμένων για φέτος -πλην ολίγων εξαιρέσεων- θα είναι μειωμένη ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο ως βεβαιότητα είναι πια μέσα στις τιμές. Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών κλάδων τις προσεχείς εβδομάδες εκτιμάται ότι θα δώσει ακόμα πιο αξιόπιστα στοιχεία για το βαθμό λειτουργικής ετοιμότητας των εισηγμένων δίνοντας την ευκαιρία για ένα πιο αναλυτικό «reality check».

    Σύμφωνα με τον αναλυτή, «δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη ο οποίος έμεινε εντός εύρους διακύμανσης, όπως αυτό τουλάχιστον δείχνει να διαμορφώνεται από τις 14 Απριλίου. Η βασική περιοχή αντίστασης παραμένει η ζώνη τιμών πέριξ των 630- 640 μονάδων ενώ αντίστοιχα οι στηρίξεις εντοπίζονται στο εύρος 580 – 590 μονάδων. Η ισορροπία που παρατηρείται στις 600 μονάδες έχει μαζέψει τις αποκλίσεις των κινητών μέσων με αποτέλεσμα ο εκθετικός κινητός μέσος των 30 ημερών να εφάπτεται πλέον στα κλεισίματα του Γενικού Δείκτη ενώ οι ταλαντωτές βρίσκονται στο μέσον του εύρους διαπραγμάτευσης υποδηλώνοντας την απόλυτη ουδετερότητα. Η συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει μοιρασμένη καθώς οι αποδόσεις και τα επιμέρους διαγράμματα έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών δεν έχει δει ακόμα θετικό πρόσημο το 2020 παρά την άνοδο του δείκτη κατά 12,5% τον Απρίλιο. Συμπερασματικά θα αναμέναμε και η ερχόμενη εβδομάδα να κινηθεί πλάγια εντός του προαναφερθέντος εύρους δεδομένης της συναλλακτικής εικόνας η οποία δεν βοηθά την εκδήλωση ζωηρότερων τάσεων».

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το mononews.gr έγραφε πως, σε μεγάλο βαθμό οι φετινές εξελίξεις στην οικονομία φαίνεται ότι ενσωματώνονται στην πορεία των μετοχών και το μόνο που απομένει είναι να επαναβεβαιωθούν γνωστές στηρίξεις, όπως χθες οι 600 μονάδες ή οι 580 – 590 μονάδες βραχυπρόθεσμα, ωστόσο οι προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά και του think tank, της Capital Economics, αφήνουν καλή αίσθηση.

    Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων για τον βαθμό της ύφεσης στην ευρωζώνης, μάλλον αποσιωπήθηκε σκοπίμως ή από αντιπολιτευτικό οίστρο τελικά, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς ότι η ελληνική οικονομία του χρόνου θα γυρίσει. Και όχι απλώς θα γυρίσει, αλλά θα σημειώσει και τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Δηλαδή, αν φέτος το ΑΕΠ συρρικνωθεί κατά 9,7% που είναι και το χειρότερο σενάριο που επικαλείται η Κομισιόν, το 2021, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 7,9% που θα είναι ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη!



    ΣΧΟΛΙΑ