• ΑΓΟΡΕΣ

    Τι σημαίνει το κρυφτό του Capital στην Alpha

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    Στις 7 Ιουλίου η Alpha Bank ενημέρωνε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι το The Capital Group Companies μέσω της Capital Research and Management είχε αποκτήσει το 5,03% της ελληνικής τράπεζας.

    Χθες, 12 Ιουλίου η Alpha ΑΛΦΑ 1,89% 1,62 με νεότερη επιστολή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημέρωνε ότι το 5,03% του αμερικανικού οίκου είχε μειωθεί σε 4,81%, κάτω από το όριο του 5%, όπου και δεν απαιτείται υποχρέωση ενημέρωσης για τις μελλοντικές κινήσεις του σχετικά με τη μετοχή.

    Ευλόγως στην αγορά δημιουργήθηκαν απορίες για τη συμπεριφορά του εν λόγω fund, το οποίο, σημειωτέον, εξακολουθεί να έχει παρουσία εδώ και 1,5 χρόνο με 5,1% στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,03 .

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, το εν λόγω  fund είναι πωλητής και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε απομειώσεις θέσεων το τελευταίο διάστημα στις αναδυόμενες και αναπτυγμένες αγορές της Ευρώπης.

    Στην Ελλάδα δρα το Capital Research and Management, το οποίο αποτελεί παρακλάδι του ίδιου οίκου που έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Το Capital Research αποτελεί «παράρτημα» του αμερικάνικου οίκου με τα 2,6 τρις. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, στο Λονδίνο, το οποίο διαχειρίζεται 6 δις. δολ.

    Η παρουσία του άρχισε να συζητείται στην αγορά εδώ και 15 μέρες, όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να είχε αποκτήσει το 2,9% των μετοχών της Alpha.

    H πτώση της μετοχής, 24% από την περσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ως γνωστό είχε πραγματοποιηθεί στο 1 ευρώ, είναι προφανές, όπως ισχυρίζονται παράγοντες της αγοράς, δημιούργησε ευκαιρίες.

    Με αποτέλεσμα η συμμετοχή να έρθει οριακά πάνω από 5%, που με βάση την ισχύουσα χρηματιστηριακή νομοθεσία απαιτείτο ενημέρωση.

    Ενώ στην ενημέρωση για τις κινήσεις των βασικών μετόχων το Capital Research φέρεται να έχει περάσει το 5% από τις 4/7, η ενημέρωση ήρθε, όπως προβλέπει ο νόμος, μετά από τρεις μέρες, στις 7/7.

    Αν δεν υπήρχε ενημέρωση προς τις εγχώριες εποπτικές αρχές το fund κινδύνευε με πρόστιμο, ως είθισται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

    Για το λόγο αυτό, όπως ερμηνεύουν οι ίδιες πηγές, επελέγη η λύσης της οριακής μείωσης της συμμετοχής κάτω από 5%, αλλά αυτό σημαίνει ότι πουλήθηκαν περίπου 4,8 εκατ. μετοχές, πιέζοντας τη μετοχή σε επίπεδα που παραπέμπουν σε χαμηλά 17 μηνών.

    Και οι πωλήσεις αυτές έλαβαν χώρα σε μία περίοδο που οι αγοραστές είναι απρόθυμοι να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο, επιβαρύνοντας τη συνολική εικόνα της αγοράς.

    Μένει να φανεί, αν το Capital τις επόμενες μέρες θα διατηρήσει το ποσοστό ασφαλείας κοντά στο 5%, αλλά χωρίς υποχρεώσεις ενημέρωσης, ή αν θα ακολουθήσει την τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Για την ιστορία, το Capital δέχεται κεφάλαια για να διαχειριστεί από 250 χιλιάδες δολάρια και πάνω (στοιχεία 2019)…

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Στο 5,353% το ποσοστό της Latsco – Πόσο υποχώρησαν τα ποσοστά Ανδριόπουλου και Παναγιωτίδη

    Σπασμωδικές κινήσεις από το Capital Group: Κάτω από 5% η συμμετοχή του στην Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ