• Τράπεζες

    Ποιες τράπεζες δεν θα κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου- Πού εστιάζουν οι ξένοι

    Φ. Καραβίας - Χρ. Μεγάλου - Π. Μυλωνάς - Β. Ψάλτης

    Φ. Καραβίας – Χρ. Μεγάλου – Π. Μυλωνάς – Β. Ψάλτης


    Στο στόχαστρο των επενδυτών βρίσκονται τα επόμενα projects των τραπεζών τα οποία μελετώνται πολύ προσεκτικά από τα επιτελεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Τρία roadshows που διενεργούνται από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο θα προσπαθήσουν να αποκρυπτογραφήσουν τα σχέδια των τραπεζών για:

    -To Ταμείο Ανάκαμψης και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει μη χρηματοδοτήσιμη.

    -Τα σχέδια των τραπεζών για περαιτέρω μείωση NPEs, αλλά και τα κεφαλαιακά τους σχέδια.

    – Το κεφάλαιο των μορατορίων.

    Στις 10 Ιουνίου η σειρά των χρηματοοικονομικών συνεδρίων ξεκινάει με αυτό της Goldman Sachs, ενώ ακολουθεί το 10ο roadshow του Χρηματιστηρίου που γινόταν στη Νέα Υόρκη αλλά που πλέον, την τελευταία διετία, δεν έχει τόπο καταγωγής μιας και όλα τα συνέδρια λαμβάνουν χώρα διαδικτυακά.

    Τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στις 23 του μηνός, ακολουθεί το μεγάλο χρηματοοικονομικό roadshow της Bank of America Merrill Lynch που κάθε χρόνο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, δίνει τον τόνο στις αγορές.

    Η εκτίμηση των τραπεζών ήταν και παραμένει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αλλάξει τους όρους της κεφαλαιακής  χαλάρωσης δυνάμει Covid, τουλάχιστον όχι άμεσα. Επομένως καταρχήν οι τράπεζες επιθυμούν να μη δεσμεύσουν πολλά κεφάλαια στην ενίσχυση των δεικτών, αφού άλλωστε τα stress tests δεν πρόκειται να τις επηρεάσουν. Επομένως επιθυμούν να μεταθέσουν τις αυξήσεις κεφαλαίων -στις περιπτώσεις που αυτές έχουν σχεδιαστεί- για το Σεπτέμβριο. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να θεωρείται εκείνη της Alpha Bank.

    Μετά λοιπόν και την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αναζητούν τρόπους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν όσες περισσότερες επιχειρήσεις μπορούν ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

    Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των NPEs προκειμένου να επιτύχει και αυτή άμεσα μονοψήφιο ποσοστό στο χαρτοφυλάκιό τους ενώ τα μορατόρια βρίσκονται σε απολύτως ελεγχόμενη κατάσταση και οι 4 συστημικές τράπεζες εκτιμούν πως το ποσό των δανείων που ενδέχεται να μετατραπεί σε κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

    Όπως σημειώνουν τραπεζικοί παράγοντες  η δέσμευση περαιτέρω κεφαλαίων στο πλαίσιο της κεφαλαιακής επάρκειας δεν θα βγάλει ούτε τις τράπεζες μπροστά ούτε την οικονομία.  Το ζητούμενο είναι τα κεφάλαια να δοθούν με στόχο την ανάπτυξη και τελικώς την κερδοφορία των τραπεζών.

    Όχι σε ΑΜΚ από Εθνική και Eurobank

    Οπου ωστόσο χρειάζεται να γίνουν αυξήσεις αυτές θα συντελεστούν. Οι ίδιοι κύκλοι αποκλείουν το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου κατά την τρέχουσα χρήση σε ότι αφορά την Εθνική αλλά ασφαλώς και τη Eurobank.

    Και στο εξωτερικό  εξάλλου παρά την πανδημία τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των τραπεζών δείχνουν εξαιρετικά καλά και στην παρούσα φάση σημειώνεται ιστορικό χαμηλό σε ότι αφορά τις προβλέψεις που έχουν ληφθεί.

    Επομένως οι τράπεζες ανασχεδιάζουν τις χορηγήσεις τους με τα δεδομένα του Ταμείου ανάκαμψης ενώ συνεχίζουν στη γραμμή μείωσης κόστους. Ετσι αναμένεται μέσα στη χρονιά να ακούσουμε και νέες εθελουσίες εξόδους από πιστωτικά ιδρύματα αλλά και πωλήσεις δραστηριοτήτων.



    ΣΧΟΛΙΑ